Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy naprawdę należy zmieniać rozmiar smoczka w butelce

Polecane posty

Gość gość

Czy naprawdę i dlaczego należy zmienić rozmiar smoczka w butelce, kiedy dziecko skończy te 3 miesiące? Córka ma obecnie 4 miesiące i podczas jedzenia ze smoczka w rozmiarze 2 (3m+) często się krztusi... a z jedynki je bez takich atrakcji.

Gość gość
Bo to zależy od dziecka. Poza tym karmiąc kaszką z butelki musisz dać większą dziurkę. Jak się córa krztusi, to dziury jeszcze nie w smoczku nie zmieniaj.

Gość gość
Tak, zdaję sobie sprawę z tego, że przy kaszce trzeba będzie używać rozmiaru 2. Teraz już muszę używać dwójek co drugie karmienie, bo właśnie co drugie karmienie mała je mleko z zagęszczaczem i przez jedynkę nie przechodzi. Nawet z tym zagęszczaczem się trochę krztusi, ale nie ma wyjścia.

Gość gość
Ja duzo pozniej zmienialam smoczki. Z tego samego powodu co ty.

Gość gość
Trzeba zmieniać bo dziecko ma większą buzię, więc i smoczek powinien być większy, z tym że ja też patrzyłam kiedy i to nie było tak że tego dnia kończy pół roku, więc wyrzucam smoczek 3-6 mcy a kupuję ten 6-12... Miałam smoczki odpowiednie wiekowo, z grubsza, dodatkowo z różnymi rozmiarami dziurek- do mleka matki/napojów, do mm i do zupek/kaszek.

Gość gość
Hmmm... ale w moich butelkach (Dr Brown's) smoczki w rozmiarze 1 są takie same jak te w rozmiarze 2. Jedyne, co je różni, to wielkość otworu przepływowego.

w avencie też smoczek jest taki sam, tylko zwiększa się liczba dziurek, mój młody ma już 8 miesięcy, a dalej ciągnie mleko z 3+, bo 6+ się krztusi i nie chce pić, jego prawo

moja była wcześniakiem i też używałam tylko smoczków dr browns - jedyne które miały przepływ dla wcześniaków. z 0 na nr 1 przeszłyśmy dopiero w wieku 3 miesięcy. teraz ma 15 mieś i pije z smoczka nr 3 (6-9) bo z 4 jej za szybko leci. gdy piła hipp3, używałyśmy smoczka 4, ale to mleko było jak budyń, teraz jest na bebilon pepti 2 i ono jest jak woda, wróciłam do trójki. obserwuj dziecko i sama będziesz wiedzieć. tak samo z niekapka - nie chciała pić, bo jej za szybko leciało i się ksztuciła, dopiero nauczyła się gdy miała 13 mieś...

dodam, że dr browns były też jedynymi, które była w stanie objąć w malutkiej buzi, tomme tippee nie było szans

Gość gość
Zobaczysz kiedy twoj maluch bedzie potrzebowal zmiany smoczka. Moj syn ma 5 miesiecy i pije mleko z 4 dr.browna i nic mu nie leci z buzi ani sie nie krztusi przy 3 juz sie denerwowal ze za wolno mu leci a di kaszy wogole musi miec osobny smoczek z Y. Kazde dziecko jest inne i jak chce pic z 1 niech pije po co to zmieniac

Gość gość
Ja miałam butelki NUK, zresztą tylko tego typu smoczki mały łapał, takie profilowane, bo tych prostych jak w Lovi czy Tomme Tipiee kompletnie nie umiał. W tych smoczkach rozmiar samego smoczka był uzależniony od wieku dziecka (dało się zauważyć różnicę), a rozmiar dziurki w smoczku tylko od rodzaju podawanego pokarmu, dziurka do mojego mleka w 1. smoczku nie wydawała mi się mniejsza od tej samej w 2. smoczku.

Gość Przemek 123
Moja mala tez sie krztusila ale zalapala po jakims czasie.Bo siedzialem z butelka 40min tak powoli jadla ze starym smoczkiem.A teraz krzyczy mukoooo i daje jej 5 min i pojedzone :-)

Gość gość
ja za to poszukuje odpowiedniego smoczka, powiedzcie mi czy wedlug was warto kupic u www.esska.com.pl dzieki z gory za opinie

Gość gość
po co wy zapychacie te biedne dzieci ta cholerna kaszka?? Po co zageszczac mleko?? To jakies metody jeszcze z za czasow komuny. W innych krajach tego sie nie praktykuje, a dlaczego w Polsce??

Gość gość
Bo nie które dzieci mają refluks i żeby nie cofa la się treść dlatego zageszczacz

Gość gość
"Zobaczysz kiedy twoj maluch bedzie potrzebowal zmiany smoczka. Moj syn ma 5 miesiecy i pije mleko z 4 dr.browna i nic mu nie leci z buzi ani sie nie krztusi przy 3 juz sie denerwowal ze za wolno mu leci " to ja nie wiem, mój rósł i rósł, robił sie coraz starszy i nigdy sie nie denerwował że mu wolno leci, raz dałam z większym otworem to właśnie był wtedy niezadowolony a był już duży