Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mala_mi0007

Półroczne dziecko waży 10kg. Pomocy

Polecane posty

Gość mala_mi0007

Mój półroczny synek waży 10kg i mierzy ok 74cm. Jest taką mała kuleczką. Nie wiem co mam zrobić, żeby nie przybierał tak szybko na wadze. Synek nie potrafi przewrócić się na brzuch. Od 4 miesiąca jest na mleku modyfikowanym. Od tego czasu przesypia całe noce. Zasypia o 20 i budzi się ok 7 rano. Jego jadłospis wygląda tak: godz 7-mleko 210ml godz 10;30-mleko 210ml godz 13:30 obiadek zupka warzywa z mięskiem (od kilku dni po 190 gr) wcześniej po 125gr godz 16;30-jakis owoc(jabłko,banan lub deserek ze słoiczka 125gr godz 20-mleko 210ml W ciągu dnia synek wypija ok 400ml herbatki koperkowa parzona w torebkach bez cukru albo granulowana smakowa ale sypie tylko troszkę żeby woda zmieniła minimalnie smak. Kaszki nie dostaje, gdyż podobno tuczy. Co zrobić, żeby synek nie przybierał na wadze tak szybko. Może zmiana diety coś wyeliminować a coś innego dodać. Miał ktoś podobny problem??

Gość gość
No cóż mm tak go utuczylo na małą świnkę wybacz

Gość gość
Je za dużo i za często. Moja córka ma 18 miesięcy od urodzenia na mm i wazy mniej od Twojego tucznika. Potem będziesz go odchudzać .

Gość gość
A pytałaś lekarza? faktycznie dużo wazy jak na 6 miesieczniaka. W jego diecie nic też nadzwyczajnego nie widze, moze on jest po prostu malo *****iwy ?

Gość gość
miało być ********** i w y . a ocenzurowało...

Gość gość
Matko!,co Ty , jak Ty go tak utuczylas! Sama robisz z tego dzieciaka nieszczescie !

bez przesady, zacznie raczkować, potem chodzić i szybko zrzuci. Nie karmisz go źle przecież. Koleżanki córka też byla kuleczką, poźno zaczęła raczkować, jeszcze nie chodzi, chociaż ma 14m-cy- ale już chudnie bo więcej się rusza. Bez paniki.

Gość gość
A ulewa mu się po jedzeniu?

Gość gość
O rany! Moja mała ma rok i waży 9.5 kg

Gość gość
Bardzo grube to dziecko , ono chyba tylko leży i nawet nie próbuje sie podnieść.

Gość gość
Ale to dziecko bardzo dużo je! Zobaczcie jakie ilość. No to jest masakra, spasłaś go. I mm nie ma tu nic do rzeczy tylko ilości. Ma rozepchany żołądek.

Gość gość
Sprzedaj do skupu. Albo zrób z niego pasztet.

Gość gość
nie sadzisz ze lepiej zapytac lekarza niz pisac o tym na kafeterii?

Gość gość
Mały je od kilku dni taka ilość mleka, wcześniej jadł po 180 ml. Po jedzeniu nie ulewa. Je 5 posiłków dziennie, mleko wg wskazań bebilon 7 miesiac zycia 210 ml,obiadek i owoc. Czyli wg Was je za duzo? Godziny posilków napisałam orientacyjnie. Przerwy m/w wynosza ok 3,5 godziny miedzy posilkami. Jest *****iwym dzieckiem posadzony siedzi, jeszcze sie trochę kiwa, ale myśle że to kwestia kilku dni. Cały czas macha łapkami, nóżki mu chodzą. Na brzuch się nie przekręca(być może dlatego że nie lubi tej pozycji) Ostatnio duza radosc sprawiaja mu podskoki jak się trzyma go pod pachami. Czyli wg Was co powinnam zmienic w jego diecie?

Gość gość
wedlug mnie zapytaj lekarza a nie nas.. uwazasz ze dostaniesz tu odpowiednie odpowiedzi do ktorych masz sie zastosowac? nie lepiej zasiegnac porady u specjalisty?

Gość mala_mi0007
Lekarkę oczywiście pytałam, mówiła żeby się nie martwić jeszcze. Nie dawać kaszki mleko wg wskazań obiadek i deserek.

Gość gość
Taaaaaaak, kuźwa- rozepchała mu żołądek! Ale durne jesteście- dziecko je tyle ile potrzebuje i jest to kwestia także genów! Moje dziecko zawsze jadło bardzo duże ilości i był z niego chudzielec- nawet jak był niemowlęciem- szybko rósł, ale w ogóle nie tył. I moje drogie podstawową kwestią jest waga urodzeniowa. Bo jeśli ważył 4- 5 kg, to przybiera prawidłowo (dziecko do 6 m-ca życia powinno podwoić swoją wagę urodzeniową). Weźcie jedna z drugą klepnijcie się w ten durny łeb! Dns ma rację, zacznie się ruszać, to schudnie, poza tym dziecko ma różne etapy- są okresy, że apatyt mu dopisuje, a potem bywa, że nagle robi się niejadek, więc nie dramatyzujcie!!!! Autorko, pomyśl może o zmianie mm na jakieś lżejsze, unikaj dawania słodkich rzeczy i tyle.

mojej jednej znajomej synek ma troszke ponad 4 miesiace i wazy 9,5kg. moj syn jest 4 dni mlodszy i wazy 6300. innej kolezanki corka jest 3 tyg. starsza od mojego syna i wazy ponad 8 kg.

Gość gość
no wiec masz odpowiedz :) jest troszke duzy odnosnie co do swojego wieku ale uwazam, ze wyrosnie, ma jeszcze czas ale gdybys cos zauwazyla ze sie pogarsza to dzialaj bo pozniej naprawde bedzie ciezko. Wiem bo ciotka ma problem z synem ktory ma 9 lat a wazy baaardzo duzo

Gość gość
Mieszkasz w Poznaniu?

Gość mala_mi0007
Mały nie chciał innego mleka przerabialiśmy Hiip, bebiko i dopiero po bebilonie nic się nie działo. Jego waga urodzeniowa to 4kg. Malutki nie był:) Od jakiegoś czasu staram się sama gotować . Soczków nie dostaje jedynie słodką granulowaną herbatkę, ale na 120 ml wody sypie małą płaską łyżeczkę. Niestety nie mogę przestawić go na samą wodę.

Gość mala_mi0007
w okolicach

Gość gość
To po co mu dawałaś ten granulowany syf. To sam cukier. Jednak głupich nie sieją.

Gość gość
Jakoś sporo Ci przybrał na wadze. Jadłospis wydaje się okay, zwłaszcza, ze twierdzisz iż większą ilość mleka pije od niedawna. Słyszałam kiedyś o dziecku, które miało problem z hormonami i rodzice chodzili z nim do endokrynologa dziecięcego, z tym, że on miał powyżej roku. Ewentualnie możesz go tylko motywować to większej ilości ruchu, rozrzucać zabawki no i jak najwięcej kłaść na brzuszek. Pewnie jak zacznie być mobilny to nie będzie już tak dużo przybierał.

Gość mala_mi0007
Pozycji na brzuszku nie znosi od początku. Kładziemy go ile tylko można, ale po 2 min już się irytuje. Proces ten powtarzamy jak często się da.Nie znosi tej pozycji. Tak jak pisałam motywujemy go do jak największej ilości ruchu. Porozstawiane zabawki, machania łapkami, fikanie nogami. Jest dosyć aktywnym dzieckiem.

Gość gość
Ja bym zrobila dla świętego spokoju badanie krwi. Wg mnie twoje dziecko wazy dużo. Moj dwuletni syn waży 12 kg. Jego rówieśnicy tez w tych okolicach . Jakby badania wyszly w porzadku to odpuscilabym temat , widocznie taki jest i jak sie zacznie wiecej ruszac to bedzie wolniej przybierać.

Gość gość
Granulowana herbata dla takiego malego dziecka? Ja bym tego nie tknela. Mysle, ze tu masz odp.

Gość gość
O ile nie dajesz mu wiecej porcji mleka mm niż powinnaś i nie tuczysz go cukrem to daj mu spokój. Moja córka ma 4 mce skończone i ma 8200g. Nie karmie mm, daje tylko pierś. Za 2 miesiące tez pewnie będzie miala 10 kg a nie mam czego jej ograniczyc. Urodzila sie duża bo prawie 4 kg i 60cm.

Gość mala_mi0007
Badania krwi miał robione jakiś czas temu i to dosyć często. Nawet na cholesterol, ale nie miało to związku z jego wagą tylko z komplikacjami wynikającymi podczas porodu.

Gość gość
00:16- Jezusie, moje dwulatki też ważą coś ok. 12-13 kg, a mając rok ważyli ponad 10, ale dziecko w pierwszym roku życia najszybciej przybiera, wiesz???? Chyba nie myślisz, że co roku dziecku przybywa po kilka kg???:)