Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mala_mi0007

Półroczne dziecko waży 10kg. Pomocy

Polecane posty

Gość gość
Jak nie lubi pozycji na brzuszku to kładź go sobei jak najczęściej na kolanach, jedna noga wyżej (tam gdzie główka) i zajmuj go pokazujac jakieś zabawki. Moja Młoda w taki sposób polubiła leżenie na brzuszku.

Gość gość
A może spróbuj sama zetrzeć owoce- w słoiczkach jest chyba skrobia ziemniaczana, o ile się nie mylę, a to już są dodatkowe kalorie. Poza tym dziecko dziecku nierówne i nie ma co porównywać. Skoro badania w normie i lekarz Cię uspokaja, to nie przejmuj się.

Gość gość
Nie przejmuj się, pamiętam jak ja sama parę lat temu pisałam na kafeterii bo mój syn ważył tyle samo w tym samym wieku. Z tego co widzę raczej nie jest przekarmiany. Jedno dziecko będzie jadło więcej, inne mniej (to tak jak z nami doroslymi). Na kafe usłyszałam tylko tyle, że go upasłam (a nie był przekarmiany, był na mm) i że na bank będzie gruby i inne takie. I co? Syn ma 4 lata i waży 16kg (około 25-50centyl). Szybko zrzucił niemowlecy tluszczyk jak zaczął chodzić, w ogóle później stał się niejadkiem bo nigdy nie miał czasu na jedzenie, miał tysiące innych ciekawszych zajęć ;) Jeszcze jedno, wszystko zależy też od tego na jakim mm jest Twoj syn. Mój był na nutramigenie a na nim dzieci najczęściej są pulchniejsze.

Gość mala_mi0007
Dostaje starte jabłko, poduszonego banana. Słoiczki ograniczam do minimum. Pisałam, że sama zaczęłam gotować jakiś czas temu. Piszecie że dostaje za dużo jedzenia, ale dokładnie czego? mleka? Czyli te dane producent są złe? powinien ile wypijać? wg danych na opakowaniu 210 ml . Co do lezenia na brzuszku opcje z kolanami przerobilismy,nic nie dalo

Gość gość
Producent nieco zawyża normy podane na opakowaniu, ale to nie ma znaczenia. Dawaj dziecku tyle ile potrzebuje, nie przesadzając z cukrem, tłuszczami...itd. Niczego nie zmniejszaj i ciesz się, że ma apetyt. Moim zdaniem powód do niepokoju będziesz miała jak za rok nadal będzie taki pulchny i okrągły, co moim zdaniem raczej nie nastąpi. Spokojnie, taki typ.

Gość gość
Autorko mój syn ma 5 m-cy i wazy 9.8 kg :-) tyle ze on jest na piersi i na obiadek zje pól soiczka zupki u tyle... Herbatek nie chce pic, mm też wiec pozostaje mu tylko cyc... Je na żądanie i nic innego go nie interesuje do jedzenia i aż jestem przerażona jak to nasze rozszerzanie diety nam idzie :-( no i tez jest baaaaardzo *****iwy... Jak poloze go ka plecach ten w mig obraca się na brzuch i sie cieszy po czym ryk bo nie umie sobie poradzić i wrócić na plecy wiec go odwracam nie minie sekunda a ten znow na brzuchu... Podnosi dupcie i tak jakby pełzał na brzuchu ale jeszcze nie siedzi... Starszy syn tez taki byl a potem stanął z waga i teraz ma 5 lat i moge mu żebra policzyć taki chudzielec-a zaczął chodzić w wieku 10 m-cy a straszyli ze jak tak dużo.wazy to późno zacznie chodzić ;-) spokojnie autorko ja juz wrzuciłam na luz i zazdroszcze nocek my dalej w nocy cycamy cyca go godz 1,5 :-(

Gość gość
autorko mój syn jak miał 4 miesiące ważył 9 kg,po roczku jak zaczął biegac wszystko się wyrównało i jest szczuplutki

Gość gość
Autorko nic się nie martw, szkoda tylko że zrezygnowałas z piersi, mm faktycznie tuczy. Mój na 8 miesięcy i waży 10 kg. Jest na piersi i niewiele je obiadku i deserku. Wyrośnie z tego, starszy też taki był a teraz suchelec. Jak zacznie biegać to zrzuci wagę.

nie przejmuj się tak. moja mając pół roku ważyła ok 9 kg i była malutka, urodziła się wcześniakiem. wyglądała jak kuleczka, byłam przerażona, apetyt nienasycony. była w stanie wypić 250ml mm! potem przetała jeść, bo szły zęby, zaczęła się ruszać, na bok przewróciła się dopiero mając 6,5 mieś i to w jedną stronę, z pleców na brzuch. do roku przytyła tylko 1kg. teraz ma 15 mieś i waży ok 10,5kg, do tego wystrzeliła w końcu do góry :)

Gość gość
Ja mam 26 lat i jem mniej niż twój 6 miesięczny grubas :O

Gość gość
Autorko spokojnie, dzieci szybko przybieraja na wadze ale takze szybko z niej schodzą. Jesli konieczmie chcesz coś zmienic, to podawaj mu tarte owocki lub gotowane takie z kompotu. Ja swojemu maluchowi ze wzgledu na alergie wszystko musialam gotowac w wieku twojego synka byl z waga na 75centylu, a teraz jest chudy jak patyk ma 82cm i waży nie cale 10kg, ma 14m. Dodam ze zaczął chodzić jak mial 10m i szybko zarzucił wszystko. Głowa do góry:)

Gość gość
Moj syn tez tyle wazyl autorko urodzil sie duzy 4.200. Do dzis lubi sobie pojesc ma grube udka ;) ma obecnie 18m. Ale biega itp i nie tyje (spala to co zjada) poza tym ostatnio mocno do gory sie wyciaga. Moja siostra urodzila sie 2.500 na piersi byla i jak miala pol roku tez 10kg takze to kwestia genow.

Gość Mama 10
Wy jesteście matkami czy pustakami z tv śniadaniowej?? Żelazna zasada dietetyków na chwilę obecną: dziecko decyduje ile i jak często je, a matka decyduje co je. Proste. Wiadomo, mówię o niemowlakach! Mój półroczny od kilku dni synek ważył na koniec grudnia 10,200 kg. I co mam zrobić? Zjada tyle ile chce,nikt go nie karmi na czas,tylko jak się upomina,a bywa to różnie 2,5-4,5 godzin przerwy,nie budzi się w nocy na jedzenie czyli czasem uda się i 14 godz jak wcześniej zaśnie... Zjada różnie od 120-240 ml mleka mod.nigdy nic słodkiego b e dostał poza owocem od czasu do czasu,obiadków nie dostaje regularnie bo sprawdzamy czy nie ma uczulenia na pewne produkty. Urodził się ważący 3.300 i zaczął porządnie przybierać w. 3 miesiącu. Dzieci są różne i tyle,też tak mi pediatrzy mówią. Nic słodkiego i już,żadnych sztucznych slodzonych herbata i kasz... K e zabronisz maleństwu jeść. Idiotki. Jak można dziecko od spasionych itp.wyzywać? Będzie starsze,będzie mogło jeść lżejsze zamienniki,pogonić do ruchu i raz dwa się wyrobi.

Gość gość
Mama 10, a nie pomyślałaś, że karmienie piersią chroni dzieci np. właśnie przed otyłością? I to właśnie do kp odnosi się zasada, że dziecko je ile chce. Na mm o ile mi wiadomo są podane adekwatne do wieku ilości zalecane oraz przedział czasowy.

Gość gość
dlaczego dajesz mu herbatki?jeszcze jakies granulowane... daj mu normalnie wode przegotowana:/moje tez ma pół roku i pije sama wode oprócz mm

Gość gość
zadna z was nie zadala pytania,ile wazysz ty mamuniu ( autorko)i ile tatunio,ewentualnie babunie i dziadunie-od genow nie uciekniesz,dwa weprze splodzily nastepnego tucznika taka prawda,a wy tu o herbatkach,on juz byl wielgachny jak sie urodzil 4 kg,i nioeprawda jest ze dzieciak zmienia apetyt moj byl chudy jak mial 18 miesiecy i jest chudy jak ma 18 lat🖐️ o jedzeniu wiecznie trzeba bylo przypominac

Gość gość
Karmienie n'a zadanie przez pierwsza 2-3 miesiace,potem co 4 godziny. 4-5 posilkow dziennie w zupelnosci wystarczy. I po co mleko 2 razy rano?

Gość gość
moja 18 miesięczna córka waży 8 kg :/ po co napychasz dziecko ? otyłość to choroba. Chcesz, żeby był niesprawny ? dziecko w tym wieku już dawno powinno się obracać. poza tym po co go poisz herbatą w ilości 400 ml ??? to rozpycha żołądek ! IDŹ DO GASTROENTEROLOGA !

Gość gość
18 miesięcy i 8 kg? To bardzo mało, mój synek tyle ważył, gdy miał 4 miesiące. A co do tematu, to gdy miał pół roku ważył prawie 10 kg, a teraz ma 2 lata i waży 14, więc w normie:)

Gość gość
Biedne dziecko.Moja mając rok wazyla 8 kg.teraz ma 2.5 i wazy 12 kg. Jest *****iwa nie męczy się szybko.mniej mleka dawaj a więcej owoców warzyw i zamiast sloiczkow to sama rób musy owocowe. Robisz tylko dziecku krzywde. Jak on ma się poruszac jak nie ma siły d**y podnieść.Moja mając 4 miesiące czolgala sie po całym domu.mając pół roku wszędzie było jej pełno bo sie ciągle turlala krecila i zasuwala po mieszkaniu wazyla ok 5-6 kg.

Gość mala_mi0007
Moje dziecko aktualnie ma 20 miesięcy i waży 11kg. Od czasu jak zaczął chodzić nie ma problemu, praktycznie nie tyje. To co zje to wybiega. Nie było się czym martwić:)

Gość gość
Właśnie.. ostatnie forumowiczki nie spojrzały w ogóle na datę.. post był stary.. sprzed ponad roku..

Gość Mama 10
Tak się składa,że mogłam tylko podkarmiać dziecko piersią i to przez pierwszy miesiąc :( A bardzo chciałam go karmić swoim pokarmem,tyle że on po prostu nie pojawił się mimo moich wysiłków i położnych itd... Z tego akurat nie muszę się tłumaczyć. Matki karmiące naturalnie lub nie,nie ma to znaczenia. Tak jest ,że dzieci są różne i najadają się różnymi porcjami,Ant od urodzenia jadł dużo. A inne mamusie jakie znam niezależnie od karmienia mają dzieci szczuplutkie lub pulchniutkie,tak już jest. Karmienie na zawołanie dotyczy obu sposobów i nie powinno być uspokajaczem,ja nigdy tak nie robiłam. Od jakiegoś tyg synek najada się mniejszymi porcjami i uczy się swojego ciała i nowych możliwości i już tak szybko nie będzie przybierał. Nic dodać nic ująć.

Gość gość
Wiem.że temat stary ale może ktoś to jeszcze zobaczy jak ja. Głupie idiotki że tak zacznę... same macie obtluszczone mózgi. Jak można pisać że upasla dziecko! Każdy człowiek jest inny a niemowle to też człowiek. Je tyle ile potrzebuje a skoro jest zdrowy to znaczy że jest dobrze. Urodził się duży to i w wieku 6 mce będzie duży. W internecie większość komentujacych mam chce się tylko pochwalić swoimi super idealnymi fit maluchami zamiast pomoc. Idiotki....

Gość gość
Moj ma 5.5 mies i wazy 8200. Rano mleko ok 100-150 ml Potem kaszka 150 ml Obiadek 150 ml Mleko 150 Wieczorem mleko 150 ml. Czasem to wszystko a czasem sobie dopije przed snem 60-100 ml ( zalezy o ktorej zasypia), od 2 mca zycia przesypia cale noce, zasypia miedzy 20-22 a budzi sie 6-8. Owoce je niechetnie. Za to pije nieszczesna herbatke granulowana dla niemowlat, bo wody nie tknie. A przerabialismy rozwolnienie i upaly. Wypija 50-100 ml takiej herbaty dziennie. Kula sie na boki i na brzuch, rzuca sie z pozycji pollezacej do siadu, ile to dziecko sie nakombinuje w ciagu dnia to szok.