Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

rozszerzanie diety w trakcie biegunki

Polecane posty

Gość gość

Jak myślicie, czy to dobry pomysł, aby podczas lekkiej biegunki po raz pierwszy w życiu podać dziecku gotowanego ziemniaczka albo gotowaną marchewkę? Moim zdaniem beznadziejny, a mąż się upiera, żeby jej to dziś właśnie zaserwować (taki był plan jeszcze zanim przyszła ta biegunka). Dziecko ma lekko ponad 4 miesiące.

Gość gość
ja wstrzymałabym się. Po co obciażać organizm w czasie biegunki wprowadzaniem nowych potraw. A czemu maż tak sie upiera.

Gość gość
Upiera się bo nie może się doczekać tego wydarzenia i wyczekiwał go:D

Gość gość
No tak, bo wydarzenie ważniejsze niż zdrowie dziecka. Będzie musiał jeszcze poczekać.

Gość gość
Moim zdaniem marchewka jest dobrym pomysłem. Mi lekarz kazał zacząć dziecku podawać marchewkę kiedy miało biegunkę, chociaż wcześniej jeszcze marchewki nie jadło, a po tym biegunka szybko się zastopowała.

Gość gość
marchewka niby dobrze działa na biegunkę ale nie wiem czy akurat w tym momencie warto rozszerzać dietę, może zrób mu marchwiankę łatwiej przyjmie niż gotowaną marchewkę w formie papki, dawaj też probiotyki, elektrolity

Gość gość
Słuchajcie, to już któryś z kolei dzień tej cholernej biegunki... mała przyjmuje Smectę (na zalecenie lekarza), która właśnie chyba przestała na nią działać:/ Zbieram się właśnie do gotowania marchwianki. Będzie to jej pierwszy raz z nowym jedzonkiem, więc mogę podać około 3 łyżeczek. Pytanie - co dalej - podać jej od razu mleko, żeby "dojadła"? A jak ten miks spotęguje biegunkę? Czy może lepiej podać jej te 3 łyżeczki marchwianki pomiędzy posiłkami mlecznymi?

Gość gość
Cały czas podawaj probiotyki, codziennie przez jakiś dłuższy czas. Dzieciom acidolac podaję nawet do kilku tygodni po skończonej biegunce.

Gość gość
Prawdę mówiąc to córka przyjmuje Dicoflor od 2,5 miesiąca... jak skończyłam karmić piersią, pojawiły się problemy z kupami, i tak przyjmuje go sobie do dziś (przy tej biegunce zwiększyłam dawkę zgodnie z ulotką).

Gość mamapoli
akurat tutaj marchwianka może pomóc bo zapiera więc ja na Twoim miejscu bym spróbowała-faktycznie kilka łyżeczek ale do popicia woda lub herbatka i zobaczysz. Co do biegunki to dobry jest orsalit nutris-nawadniacz z białkiem-w sam raz dla takich maluszków. Ja do tego też podawałam probiotyk.

Gość gość
i jak przeszła biegunka? Marchwiankę to raczej między posiłkami, do popicia troszkę, probiotyk też kilka dni koniecznie

Gość gość
Gotowany ziemniak a tym bardziej marchewka jak najbardziej możesz podać. Marchew dobrze działa na biegunkę, ale nie zapominaj o probiotykach np. Acidolac, które są wtedy bardzo potrzebne.

Gość gość
To ja autorka:) Dziękuję dziewczyny za pomoc. Podałam małej przez 3 dni na obiad gotowaną marchewkę i przeszło:D Tylko na początek w niewielkiej ilości, a później dojadła mlekiem. Dziś zaczęła się przygoda z ziemniaczkiem, na koniec znowu mleko. Czy w takiej sytuacji powinnam jej pomiędzy tym warzywkiem a mlekiem (którym i tak dojada) dać wodę do popicia?

Gość gość
Możesz wodę dawać, dobrze jest dziecko przyzwyczajać do picia wody, mi lekarz mówił że nawet po biegunce kilka dni trzeba dawać probiotyk

Gość gość
Dziś próbowałam podać córce wodę do popicia ziemniaczka. Tylko się wykrzywiła. Ona nigdy nie chciała pić - ani wody, ani herbatki z kopru. A niczego słodkiego do picia jej nie dawałam i dawać nie będę. Wychodzę z założenia, że jak naprawdę będzie jej się chciało pić, to w końcu wypije tę wodę.

Gość pinnka
Moje dzieci nie lubą samej wody, robię im taką lekką herbatkę. Do tego marchwianka, rosołek taki delikatny na ryżu, kisiel. Koniecznie acidolac i elektrolity.

Gość gość
Dzieci przy biegunce mogą szybko się odwodnić , dlatego trzeba obserwować. Podawać picie małymi porcjami , probiotyki również są przy tym bardzo ważne. Moje dzieci lubią te misio tabletki.