Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Szkoła policealna czy ktoś tak miał?

Polecane posty

Gość gość

Jestem w znanej szkole policealnej na c. Jestem na florystyce, ale zajęcia są od października, a ja byłam raz. trochę namieszalo mi się w życiu ostatnio, bo praca, choroba i w sobotę pójdę zapytać czy mam nadal chodzić czy od lutego jest kolejny nabór. Tylko, że mam rentę rodzinną i teraz nie wiem czy jak powiedzą, ze od lutego to czy dostanę papiery do kursu, że się uczę i będę mogła mieć ciągłość tej renty czy ją przerwą?

Gość gość
Sprawa jest prosta. Jeśli ZUS wystąpi do szkoły o Twoje obecności - to neistety będziesz zwracała niesłusznie pobieraną rentę.

Gość gość
Dokłądnie. Bedziesz musiała zwracać rentę.

Gość gość
SZMATA

Gość gość
Aha...masakra.

Gość gość
Szmata, ale z kogo?

Gość gość
jeszcze jest troche do lutego. Idz do dyrektora i pogadaj. to nic nie boli a mozesz zyskac.

Gość gość
A ktoś miał taką sytuację, że musiał zwracać? Do wulgarnych komentarzy współczuje autorowi.

Gość gość
Tak - zwracała kuzynka. Za nieobecności.

Gość gość
Wiem, że zawsze w liceum sobie wszyscy załatwiali u dyrektorki frekwencje. Ja ją miałam, bo nie robię tego teraz celowo tylko jakoś tak się zbiegło. W październiku miałam 2 zjazdy. W pierwszy tydzień miałam już wyjazd z którego nie mogłam zrezygnować, bo przy zapisywaniu powiedziano minie koniec października. W drugi zjazd byłam w sobotę a w niedziele musiałam byc w pracy. W listopadzie był jeden zjazd i byłam chora. No i co poradzę?

Gość gość
Ale rentę to bez oporów pobierasz? Chciwość nie popłaca.

Gość gość
No to ktoś tutaj zabuli...

Gość gość
No nie mam oporów, bo mieszkam sama i pracuję jak wół. Nie udało mi się zdać jednego przedmiotu na maturze i muszę gdzieś być przed studiami. Nie chcę kończyć nauki i uważam, że w takich sytuacjach, kiedy osoba ma rok przerwy, bo nie moze a nie ze nie chce iść na studia powinno się kontynuować rentę bez zapisywania do jakiś durnych szkół, gdzie i tak kompletnie się niczego nie nauczę. Ostatnie zajęcia wyglądały tak, ze 3 kartki a4 z nazwami florystycznych narzędzi a pokazywała to na slajdach przez 2 godziny w wciskając spacje.

Gość gość
A i nauczycielka poza prowadzeniem tych zajęć aktualnie uczy biologii w klasach 1-3 i ma co prawda swoją firmę tworzenia ogródów itd. Ale skoro ma ciuchy z giełdy, uczy w szkole i dorabia w weekendy to za dobrze jej nie idzie. Co taka osoba ma nas nauczyć????

Gość gość
Skoro jednak nie chodziłaś na zajecia - to nie należy Ci się renta. Taka prawda. Wybrałaś kretyński kierunek - umówmy się, tylko po to - aby dostawać rentę. Gdybyś chciała się uczyć - wybrałabyś inny, lepszy kierunek. A tak to teraz - płacz i płać.

Gość gość
Wybiorę dobry kierunek na studia, a tutaj to i tak strata czasu. Mam koleżanki na rachunkowości i informatyce i takie, które skończyły i nic z tego nie mają.mpotrafia tyle co po paro godzinnym porządnym kursie. Nigdzie pracy. Postaw się w mojej sytuacji, gdzie pracuje od 10-21 muszę ogarnąć zakupy i mieszkanie i weekend siedzę, zeby ktos wciskał spacje przez 2h i rozwlekal temat na cos co da sie w 20 minut na 2h? Do tego mieliśmy przerwę ponad godzina bo jedna nas zwolniła wcześniej a druga miała skończyć wcześniej i mieć z nami i jakoś się złe dogadały.

Gość gość
To przerwij branie renty. Nie wyłudzaj nienależnej Ci kasy. Proste to jak drut.