Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mieso koniecznie codziennie

Polecane posty

Gość gość

Bylam dzisiaj z synem 10m na szczepieniu i przy okazji chcialam skierowanie na nadanie krwi bo wydawalo mi sie ze moj syn jakis blady jest. Lekarz napoczatku wypisal skierowanie a potem zapytal czy codziennie podaje mieso.ja czasem podaje zupe warzywna albo tylko na wywarze z miesa. Jak mu tak powiedzialam to dostalam taki opieprz ze wyplukalam zelazo z organizmu. Ze maly ma na pewno anemie itp. Wyszlam zalamana, na szczescie wyniki w normie ale wyzuty sumienia mam. Od dzisiaj miesko codziennie. A wy mamy dajecie codziennie?

Gość gość
Ja w tym wieku dawalam i do dziś (2 lata ma dziecko) daje codziennie. Ale moj syn lubi mieso i sam sie domaga.

Gość gość
nie nie daję codziennie moja w styczniu skończy rok czasu i 2 razy w tygodniu daję jej zupę bez mięsa ( dodaję zółtko)

Gość fgfgff
Pewnie że dawałam codziennie. Dodam że gdy byłam niemowlakiem to sama miałam takie potrzeby że zupy bez mięsa nie tknęłam. Babcia i mama dziwiły się że wyczuwam różnicę między zupa na wywarze a bez mięsa a zupą z mięsem, ale dzieci mają zdrowy instynkt i niezniszczony zmysł smaku, więc nic dziwnego.

proponuję zmienić lekarza; co za bzdura, żeby komuś kazać podawać mięso codziennie!! jakby to faktycznie było najlepsze źródło żelaza! Bez mięsa da się żyć i to żyć zdrowo - zaręczam! ;)

Gość xenox
co za glab z tego lekarza. Ty dobrze robilas, bo zupy powinoo sie robic na warzywach, tylko rosol na miesie. mieso wystarczy 1-2 razy w tyg. mozna zamist tego jesc jajka, ryby - duzo zdrowsze niz faszerowane chemia mieso.

Gość gość
jakiś głupi lekarz... komunistyczne poglądy ma. mięsa nawet nie powinno się jeść codziennie.

Gość gość
Tak zwana dzienna racja pokarmowa, czyli ilość mięsa, jaką dziecko powinno zjeść w ciągu dnia oznacza, że dzieci do 6 roku życia powinny jeść 30g mięsa (oprócz wędlin). Jest to niewiele jak na jedną porcję, a tym bardziej na jeden dzień. Zatem - jeśli dziecko w ciągu jednego dnia zje na obiad kotlecik, który ma 60 g, to zje zalecaną ilość mięsa na 2 dni. Dlatego dzieci nie muszą jeść mięsa codziennie, a te, które stronią od niego - wystarczy, jeśli będą je jadły 1-2 razy w tygodniu. Wtedy jednak w ich jadłospisie muszą znaleźć się inne wartościowe produkty, takie jak jajka, ryby czy nabiał.

Gość gość
Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i żelaza. Warto je jadać, ale nie każde - lepiej wybierać kurczaka, indyka albo cielęcinę, a z wieprzowiny i wołowiny zrezygnować. W nadmiarze czerwone mięso może doprowadzić do zawału serca, nowotworów, RZS i cukrzycy.

Gość gość
lepiej poczytaj o tym jak wartościowe jest mięso....... wieprzowe! tak wieprzowe. I pamietaj że rozmawiamy o dzieciach, dla ktorych kawałek wieprzowiny np. w gulaszu to żaden grzech. Powtarzacie te frazesy z telewizji jak mantre!

Gość gość
wciskaj codziennie idndyka i kurczaka dziecku, a cycki w wieku 7 lat bedzie mialo!

Gość gość
Może z wynikami badań niech się lekarz wypowiada na temat anemii, a nie na podstawie tego że dziecko jest blade, bo blade może być z różnych powodów. Fajnie że jak masz wątpliwości to konsultujesz się ze specjalistą, ale nie trzeba go traktować jak kogoś nieomylnego i przyjmować bez zastrzeżeń to co mówi. Warzywa, a jeszcze lepiej nasiona, są często najlepszym źródłem żelaza, z mięs najlepsze pod tym względem są podroby ale nie wszystkie są wskazane dla niemowląt a już na pewno nie na co dzień. Podawaniem piersi z indyka nadmiaru żelaza nie nadrobisz, a nawet z wołowiną "wygrywa" pod tym względem chociażby gotowany burak. Fakt że to żelazo z mięsa jest lepiej przyswajalne, ale przyswajalność tego ze zbóż, warzyw i owoców można poprawić podając produkty z wit. C. Trzeba też patrzeć na to jak łączysz produkty, niektóre utrudniają wchłanianie żelaza. A tak odnośnie twojego pytania- nie, nie podaję dziecku mięsa codziennie, kiedyś to było może 2-3 razy w tygodniu, z czego nieraz tylko zupa na rosole, za to dużo ryb, dopiero odkąd chodzi do przedszkola praktycznie codziennie w dni powszednie je mięso albo wędliny.

stwierdzanie anemii na oko to gruby nieprofesjonalizm lekarza; a nawet potwierdzona anemia może mieć różne źródła - na ilość hemoglobiny wpływa nie tylko żelazo ale też kwas foliowy, witamina C i B12 - wiem bo miałam (u mnie w ciąży faktycznie najlepszym wyjściem była suplementacja - nota bene z roślinnym DHA, co też pozwala zaradzić brakom ryb w diecie) nie będę tu wklejać całej listy produktów bedących roślinnym źródłem żelaza(do znalezienia w guglu;), ale tak jak było wspomniane wystarczy je połączyć z witaminą C dla lepszego wchłaniania i nie trzeba się kurczowo trzymać tego mięsa.

Gość gość
Nie, moje dziecko nie je codziennie mięsa. Dużo zdrowsze są warzywa i owoce. Mięso raz-dwa razy w tygodniu.

Gość gość
Tak,ja daje codziennie:) moj synek to duzy chlop,chudy,a jak miesa nie zje to w nocy nie spi:P nawet jak je rybe to w zupie i tak jest mieso.