Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość gosposia62

Wędliny z szynkowara

Polecane posty

Gość gosposia62

Robiłam po raz pierwszy wędlinę z szynkowara tak: 1,2 kg szynki 3 łyżeczki żelatyny(bo chciałam mieć galaretkę) 3 płaskie łyżeczki soli peklowej 1/2 łyżeczki pieprzu 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1/2 szklanki wody przegotowanej zimnej Mięso 1/2 część zmieliłam przez sitko o dużych oczkach drugą połowę pokroiłam w kosatki i rozbiłam tłuczkiem w wodzie rozpuściłam peklosól,pieprz,żelatynę i wlałam do masy mięsnej,dodałam czosnek przepuszczony przez praskę,bardzo dokładnie wymieszałam,ubiłam w woreczku też b.dokładnie.Wózyłam woreczek do szynkowara i zamknęłam,umieściłam na 24 godziny w lodówce.Po tym czasie włożyłam szynkowar do wody i w temp.80 stopni gotowałam 3 godziny.Wędlina wyszła smaczna - ale nieco twardawa,co zrobiłam nie tak?Może wypowiedzą się gospodynie,które robią domowe wędliny z szynkowara i mają już wprawę,proszę też o sprawdzone przepisy.Z góry dziękuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×