Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bycie sobą

Polecane posty

Gość gość

Nie radzę sobie z rozmową przy poznawaniu innych ludzi. Jeżeli chodzi o załatwienie jakiejś nie ma z tym problemu. Trudno mi odezwać się aby zdobyć przyjaźń . Często nie radzę sobie z życiem nie umiem walczyć o życie ani się nim cieszyć miewam strach przed życiem boję się go nie wygram nigdy . Bardzo często przebywam sam ze sobą (przyzwyczaiłem się już do tego). Mam w głowie wiele marzeń ale żadnego nie zrealizuję ponieważ mam w głowię strach który trudno mi przezwyciężyć, jakąś wewnętrzną blokadę która rujnuje mi życie. :( Ma ktoś podobny problem? :(

Gość gość
wielu ludzi, to się nazywa fobia społeczna zazwyczaj psycholog pomaga w takich sytuacjach to jaki jesteś to po części geny, wrodzony temperament a po części to jak kształtowali cię w dzieciństwie rodzice to rodzice uczą zachowań społecznych gdy tego nie robią lub robią w nieumiejętny sposób dzieci są aspołeczne, lękliwe i wycofane

Przez Internet nie da się postawić diagnozy, ale lęk utrudniający funkcjonowanie w życiu społecznym oraz prowadzący do wycofania się z relacji z innymi to rzeczywiście objawy fobii społecznej. Psychoterapia oraz trening umiejętności społecznych to podstawa w leczeniu socjofobii. Czasami stosuje się farmakoterapię, lecz jest to rozwiązanie doraźne. _____________________________________ www.pomocwwarszawie.pl

Gość gość
Dodam że ten lęk mam od dziecka. Od dziecka unikałem przyjaźni, rodzice izolowali mnie od rówieśników. Teraz mam problemy z rozmową z ludźmi (często brak tematów - nigdy szczególnie niczym się nie interesowałem.) Często to nie daje mi spokoju . Myślę o tym prawie codziennie. Próbuje z tragicznym dla mnie skutkiem. Mam chęć to przezwyciężyć mam motywacje ale coś wewnętrznie mnie blokuje nie wiem może to strach trudno mi to ocenić.