Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiii

niemowlę nagle przestalo jeść zupki

Polecane posty

moja córka zaczęła niedawno 8 miesiąc. od końcówki 5 miesiąca wprowadzamy inne posiłki niż mleko z piersi. było ciężko ale kaszki je pięknie, dwa razy dziennie, na śniadanie i kolację. i do tej pory ładnie jadła na obiad zupki - i te gotowane przeze mnie i te w słoiczkach. szło tak ładnie że nawet owocowe deserki jadła na podwieczorek. i nagle przestały jej smakować zupki które ja robię, czy to z żółtkiem czy z mięsem, wszystko co ugotowałam było niedobre. pogodziłam się z faktem że córce nie smakuje moja kuchni i woli słoiczki a tu nagle i słoiczków nie chce. no za chiny ludowe nie da się jej nawet ust umaczać w zupce pechowiec.gif narazie chociaż te kaszki jeszcze je... nie wiem co robić teraz, co się jej tak nagle odwidziało daje jej co dzień te zupki, ona co dzień cyrki odstawia przy jedzeniu, mnie szlag trafia i tak w kółko.... czy ja coś źle robię czy to jakieś przejściowe czy o co chodzi??? miał ktoś tak ze swoim niemowlakiem????

Gość gość
A moze podaj bardziej staly pokarm, nie zupke a np ratatuj warzywne, badz kawalatek mieska z ziemniakami.

Gość gość
A zęby jej nie idą czasem?

Gość gość
to przejsciowe i spokojnie do tego podejdz.Nie denerwuj sie ,jedz przy niej swoje jedzenie i ja zachecaj.Dzieci tak maja.Czy ma moze zaparcia?

Gość gość
Ja tak miałam u 10 miesięcznego syna. Praktycznie z dnia na dzień przestał jeść i zupki i kaszki. Okazało się, że niestety rozwijała mu się infekcja i po kilku dniach rozchorował mi się. Przez całą chorobę nic nie jadł poza piersią - miał odruch wymiotny i nie chciał. Na szczęście choroba przeszła i apetyt wrócił. Mam nadzieje, że Twoja się nie rozchoruje. Ewentualnie może jeszcze to być ząbkowanie...

na stałe jest jeszcze za mała chyba ma dopiero 1 zęba kawałek i drugi się własnie przebił więc nie pogryzie raczej a do tego na jakiekolwiek grudki reaguje odruchem wymiotnym :o

Gość gość
Moja córka tek z dnia na dzień postanowiła, że nie lubi kaszek dla niemowląt. Miała 9 czy 10 miesięcy. Na siłę jej nie karmiłam, tylko przeszłam na bardziej dorosłe jedzenie, nie w formie papek. Może twoja córka nie lubi konsystencji zupek a woli posiłek bardziej w formie drugiego dania. Spróbuj podać jej trochę tłuczonych ziemniaków i jakieś miękkie warzywo w kawałku.

kupki robi co dzień i są "ładne", w tym temacie nie mamy problemów

Gość gość
Chodzilo mi o stale jedzenie ale zmielone, nie dalabym kawalka miesa do gryzienia.

Gość gość
przejdz na bardziej dorosle jedzenie,wieksze kawalki do pogryzienia i powinno byc ok.

w akcie desperacji postanowiłam że ugotuje krupnik i jej dam zjeść. mam mięso z indyka chowu teściowej więc będę je gotowała normalnie w warzywami tak jak zawsze robię tylko oczywiście bez soli dla Małej nie wiem, może takie dorosłe jedzenie zje

Gość gość
No ale po co znowu zupa? Daj indyka zmielonego z warzywami i moze ziemniakiem.

Gość gość
Droga autorko ! :) Miałam podobnie z moją małą..jadła ładnie, a nagle krzywiła się i tyle..w czym był problem? Za gładkie papki :) tak, tak :) zaczęłam więc rozgniatać widelcem i od tamtej pory wcina ładnie ze smakiem :) a jeśli to nie pomoże nie mieszaj wszystkiego razem tylko ziemniaczka podaj osobo, marchewkę osobno..daj dziecku poczuć smaki różne :)

Gość gość
Jejku...wszyscy pisza o stalych pokarmach i chyba nie zauwazyli ze te dzoecko ma 8 mc a nie lat w dodatku tylko 2 zeby (pisze tylko bo moja corka na szczescie miala wtedy juz 9 zebow w sumie szczescie w niesczesciu) i raczej nie pogryzie a nawet forma nie bedzie jej odpowiadala skro ma odruch wymiotny na wszystkie grudki jak napisala autorka. ja z doswiadczenia (a uwierz mi ze mam bo moja to okropny niejadek byla) napisze nic w sumie spektakularnego-probuj na wszystkie mozliwe sposoby a jak nie da sie odwrocic jej uwagi zeby zjadla-nie dawaj. Nic na sile sie nie zrobi-wazne ze kaszki je i mleko pije-z glodu nie umrze. Ciekawe jest to ze ona akurat zup nie chce a kaszke zjada chetnie.

Gość gość
Jeżeli ugotujesz brokuła, czy kalafiora to możesz takiego miękkiego dać nawet do ręki dziecku. Nie martw się, dziecko przeżyje jedzenie czegoś nie płynnego. Najwyższa pora zacząć je przestawiać, szczególnie, że zup nie lubi. Musisz teraz wykazać się kreatywnością by odkryć na co twoje dziecko ma ochotę :)

zupka mówię ogólnie na te wszystkie niemowlęce papki. bo czy to ma napis zupka jarzynowa czy rybka z gotowanymi jarzynkami jest jak dla mnie taką samą ciapką ;)

Gość gość
Droga autorko ! Ale moja córeczka też ma 8 miesięcy i dwa ząbki, 3 właśnie się wybił ! :) wszystkie u dołu, a od 6 miesiąca nie je papek tylko właśnie rozgniatane widelcem, albo krojone na malutkie kawałeczki :) w nauce gryzienia i memlania pomogły chrupki kukurydziane :) poza tym mięso zgadzam się, trzeba mieć ząbki dlatego je drobno kroje, ale np. brokuł dziecko sobie rozmemla, tak samo tłuczone ziemniaczki czy gotowaną marchewkę :) możej jej dać rosół i drobno pokrojonym makaronem :)

Gość gość
Dziecko nie ma zębów, ale ma dziąsła i nimi świetnie rozgniecie miękkie pokarmy. Dziecko nie musi już jeść samych gładkich papek. Moje dzieci w tym wieku w zupkach jadły już drobne cząsteczki i do ręki dostawały do pociamkania miękkie warzywa :P

A może się już przejadły te zupki sklepowe? Ja bym wprowadzała nowe smaki tak jak radza koleżanki wyżej

mój dzieć jest cwany na tyle że ona wie kiedy jej chcę wcisnąć coś innego niż kaszka. Mąż dziś podczas kolacji na którą jadła jak zwykle kaszkę chciał jej dać łyżeczkę zupki. ale gdzie tam. od razu wyczuła że to podstęp.... cwaniak mały zastanawiam się co jest z tymi zupkami/drugimi daniami nie tak że ona nagle tego nie chce a kaszki dalej są pyszne i wcina je pięknie chrupka do ręki też weźmie i zje

w takim razie jutro dam jej coś do ręki do pociumkania może to pomoże

Gość gość
Zrób tak jak mówię..nie dawaj wszystkiego razem wymieszanego..moja córeczka do niedawna jadła ze smakiem zupki itp. (też ma 8 miesięcy) a pewnego dnia aż nią wstrząsało jak dostała zupkę..powiedziałam sobie nie, to nie..będziemy radzić sobie inaczej..i zaczęłam dzielić na talerzyku: osobno mięsko, osobno ziemniaczki, marchewkę itp. i podawałam wszystkiego po trochę :) wtedy nie jest wszystko jednolite tylko wyczuwa odrębne smaki..i jest ciekawiej.. jeżeli to nie pomoże podawaj dziecku ze swojego talerza, jest na tyle duża, że już niektóre rzeczy może jeść :)

Gość gość
Zupki sklepowe, czy domowe-zadnej ta mala nie chce jesc. Wez czytaj ze zrozumieniem.

ok, dzięki za rady jutro gotuję inaczej, każda rzecz będzie osobno i w kawałkach zobaczymy co dzieć na to ;)

Gość gość
Aaaa dlaczego ma odruch wymiotny ? Wynik gerberków, kóre są gładkimi papkami i podawanie gładnich papek..8 miesięczne dziecko powinno już potrafić memlać..jeśli nie podawane w grudkach to w całości skoro woli samo w rączce trzymać..trochę kreatywności

Gość gość
wii daj znać czy pomogło :)

Gość gość
Podawac ze swojego talerza-jasne wez bigosu nagotuj i daj. Dziecko ma 8 mc nie lat! I takie pisanie ze wszystko moze jesc jest glupie. Zupy sa zdrowe bo wszystko co jest w warzywach zostaje w zupie i dzieki temu to nie jalowe ziemniaki z wody i mieso tylko duzo witamin. Ugotuj cos nowego-sprobuj ten krupnik.

wynik gładkich papek. pewnie. a od czego miałam zacząć? od golonki na piwie??? zresztą nie dalej jak wczoraj moja pediatra stwierdziła że na grudki w jedzeniu jeszcze za wcześnie (nie wliczam faktu że jej nie wierzę za grosz ale tak mi powiedziała bo pytałam czy mogę Małej dawać już jedzenie z grudkami)

Gość gość
Wynik gerberkow? Wez se wyobraz ze ja zawsze gotowalam ale maluchowi 4 mc nie dam grudek! Wiec blenderem na papke to robilam-wychodzi na jedno. Stopniowo podawalam kawalki ale byly problemy bo nie chcial jesc. Zycie-ze wszystkiego wyrosnie. Potrzeba czasu.