Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasiulka78

Za krotka kosc udowa dziecka w 17 tc

Polecane posty

Gość Kasiulka78

wczoraj bylam na usg i wszystkie wyniki byly w normie oprocz FL co oznacza dlugosc kosci udowej, wychodzi 1,52cm przy obwodzie brzuszka ponad 10cm i glowka ponad 4cm, niepokoi mnie bo odpowiada wg norm dziecku z 14 tygodnia a ja jestem 15t2dc :( czy ktos tak mial? bardzo sie martwie. Dodam ze jestem w drugiej ciazy i mam 36lat. Do tej pory wszystko bylo ok, przeziernosc karkowa 1,0 cm, wszystko w normie bylo :(

Gość gość
Nie martw się to tylko przybliżony pomiar. A małe różnice się zdarzaja

Gość gość
każde dziecko jest inne, synek siostry miał bardzo długie nogi, było to widać już w brzuchu :-P

Gość gość
jestem 16t2dc mialo byc. W sumie maz jest wysoki ja niska, ale oboje mamy raczej dlugie nogi, syn starszy tez nogi dlugasne i wysoki a szczuply. Ale po tym badaniu lekarz zalecil mi badanie prenatalne, nie wiem dokladnie jakie czyba badanie wody plodowej, i tylko dlatego ze jestem Mama po 35... maz tez uwaza ze przesadzam i niepotrzebnie sobie robie stracha..

Gość gość
Dokladnie,wyluzuj,to pomiary orientacyjne.Moj mial za maly obwod glowki do tulowia i do dl.kosci udowej.Teraz jest wysoki,ma dlugie nogi (110 cm a ma niespelna 4l),a obwod glowy 47 cm.Byc moze twoj synek nie bedzie zbyt wysoki,ale zdrowy ,nie martw sie...

Gość gość
macie racje, pewnie swiruje juz i doszukuje sie Bog wie czego w tych wynikach. Doktor powiedzial ze jest ok, tez by mnie chyba nie oklamal...dzieki wam za wsparcie :)

Gość gość
Ja miałam u synka zbyt krótką kość udową, z każdym usg różnica się pogłębiała. Pod koniec- różnica 3 tygodnie w stosunku do wieku ciąży. Synek urodził się zdrowy i normalnego wzrostu (56cm), ale teraz faktycznie nie należy do najwyższych, bo ciągle jest między 3 a 10 centylem. Nie ma żadnych problemów zdrowotnych, chociaż ja ciągle drążę temat jego nienajwyższego wzrostu. Ale lekarze nie widzą na razie powodów do zmartwień, więc chyba po prostu tak ma. W najgorszym wypadku w wieku 6 lat zaczniemy podawać mu hormon wzrostu i trochę nadgoni rówieśników.

Gość gość
mojego wyniku Doktor wcale nie skomentowal, powiedzial ze nie widzi nic niepokojäcego, dal mi kilka fotem w D3 (czarno biale) gdzie bylo widac duza glowka, brubiutki brzusio i udko, wlasnie takie krociotkie. potem przeczytalam opis, wyszukalam co co oznacza i zaczelam panikowac, to bylo FL 1,52cm odpowiadajäce 15 tygodniowi a tu leci juz 17sty. nastepne badanie mam 08.01 wtedy wezme meza, moze tez czegos dobrze nie zrozumialam (Doktor jest niemieckojezyczny) ale reszta jest w normie. Juz mnie tu ktos straszyl (na innym watku) ze moze byc to oznaka zespolu Downa! ale przeziernosc karkowa, byla w normie..

Gość gość
długosc kosci udowej jest wyznacznikiem wzrostu.więc jesli jest dluzsza wzgledem reszty ciala-dziecko bedzie wysokie,odwrotnie-niskie,badz sredniego wzrostu.a juz na pewno nie swiadczy to o zd

Gość gość
Gosciu z 18.29, odetchnelam teraz troszke. Bo tez laicko mysle sobie co to ma ze sobä wspolnego :) niech by sobie byl mniejszy byle zdrowy, ja jestem niska 160cm, a jako noworodek mialam 56cm, ale maz urodzil sie jako 51cm dziecie a ma teraz 190 wiec nic nie jest powiedziane z gory :)

Gość gość
Autorko, ja mam identycznie jak Ty. W tym samym tygodniu i taka sama rozbieżność. Lekarz się słowem nie zająknął, ale ja wyczytalam na USG różnicę w tygodniach miedzy tym i innymi parametrami i też załapałam schizę... Mój lekarz to ma do mnie świętą cierpliwość... Wszystko jest ok, na razie jestem uspokojona.

Gość gość
Gosciu z 19.15 :) fajnie ze sie znalazlysmy. zrobimy tak, ja mam 08.01 nast badanie i wtedy sie dowiem jak ta kosteczka dalej rosnie, a Ty kiedy masz nast. usg, moze jakos sie obie pocieszymy. Juz szukalam na roznych stronach w necie, i niby nie jest to zaden powod do zmartwien tym bardziej ze Doktor nic nie powiedzial a dobrze wie ze panikara ze mnie. oby z naszymi maluszkami bylo wszystko w jak najlepszym porzädku. a plec juz znasz?

Gość gość
u mnie jak bylam w ciazy z corka roznica miedzy glowka a koscia udowa wynosila ponad miesiac-kosc byla za krotka, jak pytalam lekarza co teraz, to mi powiedzial, zeby sie nie martwic i mial racje -corka urodzila sie zdrowa, miala 62cm i zdecydowanie byla proporcjonalna

Gość gość 19 15
Ja mam USG genetyczne 20 grudnia. Szkoda, ze mi wypadło przed świętami, ale mam nadzieję, że wszystko będzie ok. U mnie ma być dziewczynka, choć celowałam w chłopca. :-P

Gość gość
a u nas bedzie chlopiec chociaz myslalam ze dziewczynka tym razem :) zobaczysz wszystko bedzie ok! dziekuje wszystkim za wpisy! moze tak jest ze jakos ta kosc udowa jest trudna do zmierzenia, w sumie dzidzia ma obie nozki podwiniete :)

Gość mmeherisson
Drodzy moi, wiem, że ten temat już się pojawiał, ale szukam w miarę aktualnego pocieszenia. O swojej ciąży po 4 poronieniach nie będę pisać, bo to temat na książkę: miliony wątpliwości, strach silniejszy od radości i nadziei. Ostatnio było lepiej, aż do 30 tygodnia... tu zaczyna się mój dramat pt: KRÓTKA KOŚĆ UDOWA i RAMIENNA... Oto wymiary: 30 tyg 0 dni: BDP 74,8 mm (norma) 30 w 0d FOD 98,2 mm (norma) HC 273 mm (norma) 30w 1d AC 264,8 mm (norma) 30w 4d HL 45,8 mm (poniżej normy!!!) FL 52,2 mm (poniżej normy) 27w 6d BDP/FOD 0,76 HC/AC 1,03 BDP/FL 1,43 przypuszczalna masa na granicy normy 1421 g tj 37,7 percentyl Twarzoczaszka normalna (nigdy nie było do niej zastrzeżeń, a mimo to pani doktor powiedziała że te nóżki i rączki zwracają uwagę. Pani doktor dobra chyba bo z certyfikatem Fetal Medicine Foundation a USG najlepsze: Voluson E8, czyli wyższej półki już nie ma. Kości proksymalne teraz zaczynają zwalniać chyba, bo przy pierwszych pomiarach kość udowa była do przodu. Teraz 2 tygodnie z haczykiem do tyłu. PAPPA dobry był, przezierność duża bo 2,8 mm swojego czasu, ale konsultowałam to wtedy w zestawieniu z PAPPĄ i obecną kością nosową i było ok. Serduszko, przepływy, układ kostny, trzewia- wszystko w normie, tylko te kości długie... Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie. P.S. Mąż ma 178cm wzrostu ale nogi i ręce ma ładne, szczupłe proporcjonalne, choć czasem rękawki musi zawijać w koszulach na swój wzrost:-). Był podobno malutki jak się urodził, a wzrostem wyprzedził mnie dopiero w trzeciej klasie liceum. Ja mam 168cm. Byłam duża 3, 5 kg przy narodzinach.

Gość gość
Na moich usg są tylko podane tygodnie bez flagowania czy norma czy nie więc się nie przejmowałam. A różnice w tygodniach u syna były nawet do 6 tygodni. Dziecko zdrowe i proporcjonalne. Jak go po narodzinach zobaczyłam to się zastanawiałam, gdzie niby ten brak proporcjonalności miałby być. Wyglądał zupełnie jak inne dzieci.

Gość gość
ok martwisz się , a lekarz co nic ci nie powiedział??

Gość mmeherisson
Powiedziała i napisała, że zwracają te kosteczki uwagę, ale że z drugiej strony buzia ładna i waga jeszcze ok, a przy dzieciach z achondroplazją i ZD waga jest poniżej normy. Natomiast to trochę wygląda tak, jakby maluszek zwalniał rozwój.

Gość Krótka kość udowa

Witam jestem w 30 tygodniu ciąży, krótka kość udowa o3tygodnie ,co to oznacza i czy jest powód do zmartwienia się.badania prenatalne ok połókowe też ok pomóżcie