Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Praca na zleceniu a szef chce bym zalozyla dzialalnosc

Polecane posty

Gość gość

ale dalej dla niego pracowala. jaki ma w tym interes?

Gość gość
jak to jakie- nie będzie musiał płacic za Ciebie składek, odprowadzać podatku, bo to wszystko będzie na Twojej głowie

Gość gość
ale jak twierdzi to on by placil za to wszystko.

ale nie edizesz miała p łatnego urlopu a i chorobowym moze być roznie . a skoro on tak chce za wszystko płacić to jaka róznica w twoim zatrudnieniu ?

Gość gość
Założysz firmę. Będziesz płaciła za siebie 480zł (jeśli to twoja pierwsza firma) przez 2 kolejne lata. Szef musi płacić za ciebie dużo, dużo więcej (co najmniej dwa razy albo i więcej). Wiec ty założysz firmę, będziesz miała z tego same korzyści (bo będziesz miała opłacaną skł. zdrowotną, emerytalną i społeczną + fundusz pracy), szef będzie ci te 480 czy 470zł sponsorował (dla niego będzie to min. 2x mniej niż sam by musiał za ciebie bulić) + dostaniesz do ręki to, co normalnie zarabiasz. Mało tego - pracując na własnej działalności, dla niego będziesz robić zlecenia, ale w specyfikacji działalności (czyli jak będziesz określać czym się twoja firma będzie zajmowała) możesz poza tym wpisać co tylko chcesz i też na tym zarabiać (tylko wtedy pewnie szef nie będzie ci sponsorował 100% opłat za działalność) czy to prowadząc własną firmę i obsługując klientów, czy też pracować dla kogoś tak, jak dla obecnego szefa. A z tymi podatkami to musiałabyś naprawdę niezłą kasę trzepać, żeby je odprowadzać ;) No tyle, że jeśli nie masz zielonego pojęcia o prowadzeniu własnej dg, musiałabyś przynajmniej na pierwszych kilka miesięcy zatrudnić sobie księgową, żeby wprowadziła cię w papiery, zasady rozliczania, podatki itd. Ale generalnie myślę, że możesz wyjść na tym tylko na plus.

Gość gość
ale nie edizesz miała p łatnego urlopu a i chorobowym moze być roznie . a skoro on tak chce za wszystko płacić to jaka róznica w twoim zatrudnieniu ? x Jeśli pracuje dla niego na um-zlec, to niekoniecznie musi mieć teraz prawo do urlopu czy l4. Na własnej dg też możesz być na chorobowym zresztą, doinformuj się zanim się wypowiesz. A pytanie co za różnica, skoro on i tak będzie płacił świadczy o tym, że nie masz zielonego pojęcia o tym, o czym piszesz.

Gość gość
tylko ze obecnie moja umowa to 1/4 najnizszej. a i tak placi wiecej. gdzie tu sens i logika?

Gość gość
No dla niego logika taka, że będzie mniej za ciebie płacił. A ty będziesz dostawala od niego swoją normalną pensję + kasę na opłaty za prowadzenie dg. Oboje wychodzicie na tym na plus, no ty pracując na 1/4 etatu na umowie zleceniu - na pewno.

Gość gość
co do zusu, to owszem, w przypadku pierwszej działalności będzie to najniższa składka, ale po 2 latach to juz około 1000 zł

Gość gość
normalna pensja to to co placi za mnie. wycjodzi jakies 1500zł. a na dzialnosci musialby mi dozloyc ze srednio 1000zł wiecej/ czyli 2500zł. wiec ????????

Gość roukola
Ale to bylaby twoja pierwsza czy kolejna dg? Bo jak pierwsza to jest ok 460zl jak pisal gosc. A po 2 latach zawsze mozesz dg zawiesic czy zamknac i isc na etat. Wiec jaki problem?

Gość gość
1. ale nie tylko zusy podatek ale takze ksegowa. a to wszystko ma oplacac szef. czy to ma sie oplacac???????

może szef będzie płacił mniejsze podatki. Przy twojch dochodach nie bedziesz płacic podatku, więc sama wszystko ogarniesz. Bo tylko raz w miesiącu do ZUsu z papierami potem robisz przelew i tyle. Jeżeli w przyszłości planujesz dziecko to wlasna działalność ci sie opłaci, ale opłacaj zdrowotne.

Gość gość
cos mi tu smierdzi.

Gość gość
niekoniecznie można świadczyć pracę na działalności dla byłego szefa z niższym ZUSem .Doczytaj sobie czy nie ma ograniczeń, może nie ma. No i może szef kombinuje z jakimś szachrem machrem

Gość gość
Ja pracowalam na um zlec i zalozylam dzialanosc. Wystawiam szefowi fakture i tyle jego. A ja mam kilku klientow teraz. Poza tym jak mam za duzy przychod to wrzucam cos w koszty i podatku ni ma. Ludzie boja sie dg jak ognia.