Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy z takiej pensji da się utrzymać dziecko?

Polecane posty

Gość gość

Ja zarabiam 1300, mój mąż 1400 netto, pracujemy w marketach. Miesięczne opłaty to : 500zł czynsz, 90zł internet, 60zł telefon, co drugi miesiąc gaz 110 zł, plus woda, ale z tym to różnie. Do tego dojazd do pracy dwóch osób to razem około 200 zł. Dziecka nie planowaliśmy, wpadka, ale bardzo je kochamy. Rodzę w marcu i bardzo się boję, że nie damy rady. Jesteśmy młodzi, 21 i 22 lata.

Gość gość
Jak rodzice pomogą to tak

Gość gość
Pewnie, ze tak! Dostaniesz macierzynski bedziesz z malenstwem w domu zacisniecie pasa i ok. Wyprawka suma sumarum nie musi duzo kosztowac kupisz uzywane w dobrym stanie (wiekszosc tak teraz robi) odkladaj juz kase ciuszki tez mozna uzywane ladne dostac. Nam wychodzi 4000 na 3 osoby 4 w drodze oplaty to 700 miesiecznie powiem Ci ze zacisnelismy pasa do dziecka mamy wszystko nowe procz ciuszkow troszke mam po starszym dziecku troche kupilam uzywanych i nowych. Wszystko idzie zrobic .

Gość gość
My mamy jakieś 3200 i opłat około 1000 zł plus paliwo 400 zł i powiem Ci, że jest ciężko gospodarować pieniędzmi.

Gość gość
U nas pracuje tylko maz bo ja po szkole jeszcze nie zdazylam zaczac pracowac. Zarabia ok 3000 z czego mamy prawie 600zl rachunki ( meble na raty i dwa telefony) co prawda mieszkamy z moimi rodzicami i rachunki w glownej mierze oplacaja rodzice ale za to zakupy praktycznie zawsze robimy my . Rodze w lutym. Wyprawke dostalam praktycznie cala. Mozesz poszukac na np. Olx czy tam ktos nie oddaje calej wyprawki. Na poczatku bedzie ciezko ale jesli bedziesz karmila piersia juz iles tam wam odejdzie . Trzeba myslec pozytywnie.

Gość gość
Dacie radę. Tylko proponuję teraz zabezpieczać się starannie żebyście nie wpadli po raz drugi, bo z dwójką maluchów przy takich zarobkach będzie już dużo gorzej. Z jednym spokojnie sobie poradzicie, jesteście młodzi więc możecie jeszcze za parę lat się dokształcić, awansować, zmienić pracę na lepiej płatną - będzie dobrze!

Gość gość
My z mężem jesteśmy w podobnym wieku 23lata i 25lat tyle że dziecko było planowane..rodze koncem lutego mąż zarabia niewiele ponad 3tys a ja pracując w sklepie a teraz bedąc na L4 1300zł z wesela mamy odlożoną pokaźną sumkę ale co z tego jak na wiosne budowe domu zaczynamy..na chwilę obecną jest lajtowo ale od wiosny sama sie zastanawiam jak to bedzie..bo oprócz budowy domu pojawi się dziecko a to też niemały wydatek..

Gość gość
Różnie to bywa my mamy różnie, pomiędzy 3,5-5 tys ale jak mamy więcej odkładamy, mamy2 dzieci i kupuje im czasami używane a czasami nowe ubranka, wózki kupowałam używane ,pierwsza wyprawka wychodzi najwięcej a teraz sprzedaje to z czego dzieci wyrosły i za to kupuje kolejne

Gość gość
Na pewno bedzie ciężko, ale może potem bedzie lepiej? używane ciuszki możesz kupic na www.tablicadlamam.pl tam później też mozesz je sprzedać, wiadomo grosz do grosza duużo daje:)

Gość gość
a z kim zostawisz dziecko jak skonczy sie macierzynski? no bo 1400 jedna pensja a druga na opiekunke tak?

Gość gość
jak macie mame czy tesciową blisko, która zaopiekuje sie dzieckiem to bedzie wam lżej pomoc rodziny jest cenna ja tez całą wyprawkę mam uzywaną, ale nie przejmuje sie tym małe dziecko potrzebuje miłości a nie markowych ciuszków w takich samych cęnach co ubrania dla dorosłych trzeba zacisnąć pasa, odstawić papierosy, alkohol, mniej wydawać na siebie, zrezygnowac z wczasów, jedzenia w restauracjach, ograniczyć wydatki to da się jakoś uciągnąć jedni wydają wiele pieniędzy na dziecko inni mniej niektórzy nie potrafią przyoszczedzić a niektórzy sa szczęśliwi moim małych dochodów

Gość gość
z własnego doświadczenia wiem że się da ale to tak na skraju ubóstwa jeszcze często zapłaczesz

Gość gość
maja swe mieszkankie a to juz duzo/z glodu nie umra/alewszystko uzywane kupowac i juz.i do roboty nauki nie zalegacw domu latami