Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiii

luźny przedświąteczny temat dla "matek polek"

Polecane posty

zastanawiam się właśnie co zrobić na święta, jakie ciasto i sałatki takie wiadomo, żeby było dobre i przy niemowlęciu dało się to wszystko jakoś zrobić bez płaczów i gotowania po nocach wiem że jeszcze jest trochę czasu na to ale chcę sobie teraz zaplanować żeby zrobić wcześniej zakupy a nie potem stać w kilometrowych kolejkach do kasy Wy już coś myślałyście w tym temacie? czy macie jakieś sprawdzone przepisy i tylko szybko robicie i nie musicie się nad niczym zastanawiać? ja jedno co wiem na pewno to że zrobię ciasto leśny mech a dalej jakoś nie mam pomysłu...

Gość gość
Ja robie kompot z suszu wzbogacony o plastry pomarańczy, rybke po grecku i śledzika, reszta u rodziców, bratowa pewnie tez cos przyniesie.

Gość gość
O tak, ciasta zamawiam , sama upiekę tylko keks i szarlotkę. Sałatki jeszcze nie wiem, a mięsa to jakieś pieczenie.

o, właśnie, mam pierś z indyka w zamrażalce to sobie upiekę, dobrze że mi się przypomniało ;)

Gość gość
Ryba po grecku-szybko i smacznie, to można dzień wcześniej zrobić, kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami (też szybko, tylko do piekarnika i z głowy, bez żadnego nadzienia, tylko dobrze przyprawić), śledziki kupię, pierogi zamówiłam, kapustę z grochem moja mama zrobi, makiełki (łazanki) też mogę machnąć bo to szybko (gotowa masa makowa plus bakalie plus ugotowane kluski), może upiekę schab ze śliwką ale z gotowca - są takie z Krakusa gotowe do pieczenia już w folii, z ciast zrobię szybki piernik i bez pieczenia - blok czekoladowy z mleka w proszku, kakao, bakalii i połamanych wafli - jak w PRL :D To chyba wszystko. Mąż mi oczywiście pomoże w kuchni i wybierze wino.

Gość gość
Leśny oblech :D :D :D brzmi nieźle Aha a ja jeszcze pierniczki upiekłam - córka miała zabawę :)