Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karina Kalina

Czemu tak dużo kobiet obcina włosy jak urodzi dziecko?

Polecane posty

Gość Karina Kalina

Na fb bardzo rzuca mi sie w oczy, że dziewczyny które urodzą dziecko zaraz obcinają włosy, nawet jesli nie wyglądają korzystnie w krótkich. Dziś też koleżanka wrzuciła zdjęcie i już patrze inna fryzura, włosy do ucha. A wcześniej miała do ramion. Urodzila we wrześniu. Moja sąsiadka jak urodziła też obcieła, a miala ładne długie włosy. Szwagierka ma 3 dzieci i po każdym obcinała sie na chłopaka bo wygodniej, bo dzieci ciągają za włosy. Ja też mam synka 7 miesięcznego i ani pomyślałam scinac włosy z powodu dziecka. Od wielu lat mam długie prawie do pasa , po porodzie prawie nie wypadały, chociaz wiem ze niektórym kobietom mocniej wypadają. Synkowi nie daje się ciągac za włosy, bo to żadna zabawa. Teraz po prostu częscie związuje wysoko lub spinam, ale obciąc nie ma mowy bo pasują mi tylko długie.

Gość gość
Mi na glowie zostalo polowa wlosow, nadal mi wypadaja, a corka zaraz rok bedzie miala. Nie obcielam, bo uwazam ze z krotkimi zeby wygladac jako tako jest duzo wiecej roboty niz z dlugimi. Moze to tez zalezy od wlosow. Ja nigdy super krotkich nie mialam bo wygladakabym jak idz stad i nie wracaj. Najkrotsze jakie mialam do tzw bob i duzo roboty codaiennie z nimi bylo. A teraz mimo ze mam rzadkie wlosy, umyje, wysusze i gotowe.

Gość gość
no właśnie sama sobie odpowiedziałaś. Bo wielu kobietom mocno wypadają i obcięcie, odciążenie ich pomaga, poza tym długie 3 kłaki na krzyż też nie wygladają ładnie zwłaszcza, że w ciąży zwykle były piękne.

Gość gość
Mylisz się autorko,prawie zadna nie wyglada korzystnie w krótkich włosach,chociaz im sie tak wydaje

Bo niektórym kobietom 2-3 miesiące po urodzeniu dziecka bardzo wypadają włosy i w ogóle stają sie takie brzydsze dlatego lepiej obciąć. Mi niestety nic nie wypadło, a nawet na to liczyłam bo idealnie byłoby gdybym miała o 1/4 włosów mniej niż mam :p

Gość exdebill_rzuca okiem
ja wyglądam:) ale po porodach akurat mi sie włosy poprawiły i urosły, mimo, że wypadło też sporo, ale już chyba czas wrócić do krótkich:)

Gość gość
jakies 4 msc po porodzie wypadaja wlosy, ktore nie wypadly w ciazy. Ale mnie tez nie podoba sie ten zwyczaj obcinania wlosow na calkiem krotko, na wsi do tego pory mezatki po urodzeniu 1 dziecka scinaja wlosy i robia trwala :D :D :D

Witam!! cos z tymi włosami jest na rzeczy , ja jak urodziłąm z koloru czarnego i długosci prawie do pasa , przefarbowałąm sie na rudo i obciełam do ramion , czułam taka potrzebe nie wiem skad to sie wzieło:) a po slubie z rudego przeszłam na blond , widocznie kazda zmniana w zyciu musi odbic sie na głowie tzn włoasch:D

Gość gość
mój facet sam zasugerował obcięcie na bardzo krótkie , pociąga go moj łeb :)

Gość gość
Jestem ze wsi i mało która matka w wieku od 20 do powiedzmy 35 lat ma krótkie włosy i trwala. Krótkie włosy to była i jest raczej domena kobiet od 40 lat wzwyż bo to pokolenie ścinalo włosy na krótko zazwyczaj zaraz po ślubie zanim jeszcze na świecie pojawiało się pierwsze dziecko. Teraz mało młodych kobiet ścina włosy na krótko.

a może dlatego, że jak kilkanaście razy dziennie nachylamy się nad niemowlakiem to on nas ciągnie za kosmyki i nas to boli? ja wrecz przeciwnie, zapuscilam ale mam takie siano, ze chyba tez zetnę niedługo

Gość gość
To nie ma gumek czy spinek do wlosow? Jest tak ze scinaja bo przy dziecku wygodniej-mam kolezanke ktora wlosy miala do tylka. Sciela bo uznala ze za dlugo schodzi jej na myciu i suszeniu a nie wypadaly. Nie znam zadnej ktoeej bardzo wypadly.

co do trwałej ,wyobrazcie sobie moje drogie zemoja kochana tesciowa robi ja juz przez 30 lat , malo tego w tym samym zakładzie fryzjerskim :O jak to usłyszałam to mało nie padłam z wrazenia:)

Gość gość
Tak jak już tu ktoś napisał większość kobiet po porodzie obcina włosy żeby były lżejsze i mniej wypadały..a reszta która nie ma z tym problemu to pewnie ma takie widzi misie.. zresztą ich włosy ich sprawa już nie macie o czym pisać?

ścinają bo im wygodniej, bo ciąża nadwyrężyła ich kondycję, bo wypadają, bo wolą czasowo skupić się na dziecku... co cię to obchodzi? :O to tak jakby zapytać czemu baby w pewnym wieku wolą bawełniane ciepłe gacie.

Gość gość
ściełam , dlatego ze wypadła mi dosłownie połowa, nawet w kucyku widac bylo ze mam tak 3 wlosy na krzyz. Poza tym wydawalo mi sie, ze przy krotkich nie ma tyle zabawy z codziennym myciem i czesaniem, Bardzo sie pomylilam, krotkie wlosy trzeba zawsze ukladac. Teraz zapyszczam na nowo, do wiosny bede miala moze do brony

Gość gość
Mi wypadła połowa włosów pół roku po porodzie :o miałam strąki do pasa, które się plątały i szybko przetłuszczały. Jeżeli jesteś w kręgu tych szczęśliwych to się ciesz. Ja też nie chciałam obcinać ale wyglądało to naprawdę źle czy ty masz 12 lat autorko?

Gość gość
ja mam 4 m dziecko i wlosy pare cm za lopatki(dawno tak dlugich nie mialam) i mysle nad skroceniem ich do ramion a to dlatego,ze i tak teraz caly czas mam zwiazane wlosy bo wypadaja bo dziecko zaczyna je ciagnac itd a po drugie ja zle wygladam w zwiazanych wlosach, po trzecie po co mi dlugie wlosy jak i tak mam zwiazane btw. nigdy nie zetne wlosow na chlopaka albo jakiegos boba oj nie, takie krotkie u mnie odpadaja, nie lubie.

Gość gość
Ja mam długie do pasa i mega gęste włosy. Jak chodziłam w ciąży to durna teściowa już wyrokowała, że będę łysa i będę musiała ściąć. Nic takiego nie miało miejsca, a wiedźma mnie obgaduje, że dziecko urodziłam a włosy długie noszę.

Gość gość
Masakra, aż boje się ciąży i porodu. Mam włosy do pasa, a zapuszczam tak trochę za dupę. Nie chce ich obcinać! :(

Gość gość
Ja miałam kiedyś długie, fakt że włosy mam piękne ale po prostu źle wyglądałam w takiej fryzurze. Żeby wyglądały fajnie, musiałam prostować- to oznaczało godzinę na mycie, suszenie i prostowanie, bo miałam gęste. Do ćwiczenia i tak musiałam wiązać bo byłam po chwili cała oblepiona włosami, i już się fryzura psuła, do spania również. Teraz mam boba właśnie, z przodu włosy do brody i w końcu wyglądam dobrze i jest mi wygodnie, a zajęcie się głową wymaga o połowę mniej czasu. Ale takiego problemu że dziecko ciągnie za włosy nigdy nie miałam, parę razy próbował ale w mig się oduczył.

Gość gość
Ja sie nie wpisuje w standardy a sama obcielam włosy przyczyna bo zrobiły mi sie b rzadkie i myślałam ze w ten sposób polepsze ich stan. Regeneracja trwała 2 lata po urodzeniu i jak wyglądają ok to znowu jestem w ciazy :)

Gość gość
ja już w ciąży poszłam do fryzjera, jak siadłam na fotelu, to nawet nie musiałam mówić jaką chcę fryzurę, pani popatrzyła na mój brzuch .... ostrzyc na całkiem krótko? Oczywiście,tak

Gość gość
A ja mam piękne, gęste i długie do pasa włosy. W ciąży oczywiście jeszcze bardziej zgęstniały i teściowa przy każdym spotkaniu mówiła, że na pewno po porodzie będę musiała ściąć, bo mi wylecą, itp. Jestem już 3 lata po porodzie, moje włosy są nadal w bardzo dobrym stanie :p. Za to teściowa twierdzi, że nie mam wstydu, bo matce nie wypada nosić długich włosów.

Gość gość
ja nie ścinałam po porodzie. Przeciwnie zapuszczałam bo taką złapałam fazę. Kuzynka się dziwiła że mam takie długie bo ona obcieła na krótsze

Gość gość
Ja przeciwnie zapuszczam . Przez swoją głupotę zniszczyłam włosy bo zachciało mi się mieć proste a mam bardzo kręcone . Dziecko ma rok czasu a ja tak jak było tak mam włosy za ramiona . Mi w takich włosach przy dziecku nie było wygodnie , lepiej mieć długie i je fajnie upinać . Polecam wam dziewczynki bloga ANWEN , wszystko tam jest napisane o ratowaniu włosów . Widząc moje koleżanki to prawda , że po porodzie babki ścinają włosy , dookoła zrobiła to większość kobiet albo zamiast chudnąć to tyją .

Gość gość
A ja mam dalej za łopatki włosy i nie ścinam nic wiecej poza końcówkami. Corka ma 2,5 roku ;) ba nawet chodzę jedynie w rozpuszczonych włosach :D to taki stary mit i przyzwyczajenie ze trzeba ściąć bo to tyyyyle roboty przy dziecku i nie mozna o siebie dbać-najpierw dziecko jak na prawdziwa matkę Polkę przystało :D

Gość gość
Moje dziecko ma 15m a moje wlosy sa tak dlugie jak nigdy w zyciu:P heh Ale planuje obciac ale nie na krotko, ani do brody tylko za lopatki lub do ramion, strasznie mi sie zniszczyly bo jakis czas temu ombre mi sie zamazylo no i mam, spalone koncowki, mega kruszace musze wiec sciac te 10-15cm. Btw nie znam zadnej matki co by sciela wlosy na krotko.