Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kleooooooo

Moje (nie)zdrowe żywienie w ciąży

Polecane posty

Gość kleooooooo

Witam, ogółem pierwsze pytanie, CZY W III trymestrze bierzecie kwas foliowy? I ogolem czy źle się odzywiam AŻ TAK i czy dziecku coś grozi? Otóż ... często sięgam po słodkie lub kakao czy jogurty smakowe, choć słodkie wpływa na MOJA wage najbardziej... Ogółem jem normalne obiady ziemniaki kotlety smażone kurczaka czasem pierogi kupne, na kolacje szynke mielonke, kielbase, biały chleb. B. czeesto jem jajka smazone na miekko twardo ... Czasem pomidor, czesto ketchup. Owoce raz na jakis czas, jak są mandarynki to jem kilogramami a takto czzaaasem jabłko i tyle. Tak większość mojej ciąży wygląda, czy BARDZO ŹLE się odżywiam czy przesadzam z brakiem warzyw i owocow i moge zaszkodzic tym dziecku? w sumie żadnych witamin nie zażywam ale czuje sie ok i czasem prócz zgagi nic mi nie doskwiera, staram sie pic duzo wody i tyle. Chodzi o to, że jestem na utrzymaniu rodziców, ojciec po pracy kupuje tak byleby coś złapać i jak mi kupuje owoce to mam je 2 dni i pozniej tydzien bez ... glupio mi ciagle prosić go o coś prosić i facet też mój ostatnio miał wolne przymusowe i nie bylo skad a jak juz to czesto sie upominam o owoce i warzywa i no dostane to co chce jak poprosze to za pare dni znów NIC i znów mi glupio prosić o to samo bo twierdza ze przesadzam ze dobrze sie odżywiam przecież. Ja sama nie pracuje bo mam sie oszczedzać ze wzgledu pierw na ciaze zagrzona na poczatu a teraz krotka szyjka... I czasem czytam że co chwila jecie brokuly pelno owocow warzyw gotowane, chleby ciemne. Super diety, ale mnie na ta diete poki co nie stać i jem prostacko ... tylko czy aż tak źle jest i czy moge zaszkodzić dziecku?

Gość gość
Dużo zależy od wyników badań; Brak w Twojej diecie ryb - a to bardzo ważne. Zamiast smażonego więcej gotowanego. Warzywa w przeciwieństwie do większości owoców są naprawdę tanie - marchewka, buraki, kalafior, kapusta.

Gość gość
ja jestem w III trym i jem witaminy co 2, 3 dzien, zeby sie nie przewitaminizować, zeby dziecko nie bylo za duze itd. Kwas foliowy bralam z Fe w pierwszym trym, w II to juz jak w trzecim teraz. Wg wskazan lekarza. Acha i witaminy trzeba łykać ze wgzledu na zdrowie matki, zeby na Ci zeby nie powypadaly, bo dzidzius z Ciebie wyciaga co mu jest potrzebne, a jak nie ma z czego to lecą włosy, paznokcie sie łamią i najgrosze to zeby :/ Ty to masz apetyt z tego co widze, ja walczylam o to, zeby cokolwiek zjesc w I trym, a teraz 3 razy na dzien jem i to na sile o zgrozo. Jestem w 8 m-cu malo przytylam a i dziecko w normie, ale to nawet nie o to chodzi-taka moja "uroda"

Ogólnie to warto zamiast normalnego chleba jeść ciemny. Jakieś ryby i inne rzeczy zawierające kwasy omega 3i 6. Jak tak montonnie jesz to może warto zainwestować w witaminy.