Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Praca w Niemczech przez agencję pracy

Polecane posty

Gość gość

Witajcie, bardzo bym prosiła o to by osoby , które wyjechały do pracy za pośrednictwem agencji pracy opisały jak to wyglądąło. Sama szukam pracy przez internet, mam zamiar wyjechać po nowym roku bo nie mogę znaleźć pracy w Polsce, nie mam doświadczenia w żadnej pracy, jestem po studiach i chciałabym się po jakimś czasie zaczepić o jakiś kurs dokształcający- lub cokolwiek co spowodowałoby awans na rynku pracy. JEDNAK, mam ogromne obawy co do wyjazdu, po pierwsze nie mam z kim wyjechać, po drugie, naczytałam się o okropnych warunkach mieszkaniowych dla pracowników, szczerze mówiąc nie chciałabym mieszkać ze stadem obcych mi ludzi, nie wyobrażam sobie jak można odpocząć po pracy w takim miejscu. Jakie są koszty wynajmu kawalerki w powiedzmy 100 tys mieście, wiem, że to głupie pytanie bo ceny są różne w zależności od regionu, ale mimo wszystko prosiłabym o orientacyjne ceny. Proszę o odpowiedzi

Gość gość
hej ja tez chce wyjechac do pracy do niemczech ale nie mam z kim tez nie chce sama. teraz pracuje ale jest to praca sezonowa ktora na poczatku roku sie konczy. chce zarobic konkretna kase poza tym i kupic sobie przynajmniej auto bo jest mi potrzebne.

Gość gość
to zależy do jakiej pracy chcesz wyjechać autorko

Gość gość
W końcu odzew :) Z jakiego regionu Polski jesteś? :) Ja jestem z opolszczyzny.

Gość gość
Chcę wyjechać do pracy na produkcji, na magazynie itd. bo raz-nie znam języka (ale uczę się), dwa - nie mam doświadczenia.

Gość gość
Jezyka nie musisz znac wystarczy ze umisz obiagac i nogi rozkladac a prace znajdziesz u turkow

Gość gość
w takim układzie proponowałabym opiekę nad osobami starszymi. na produkcji nie zarobisz tyle, żeby móc wynająć kawalerkę, zapomnij. a w opiece masz wyżywienie i zakwaterowanie gratis.

Gość gość
ze slaskiego a ty?

Gość gość
Opieka nad starszymi- odpada na całej lini, jak pisałam nie znam języka, a to jest wymagane, po drugie nie wytrzymałabym ciągle ze starym człowiekiem- poza tym to zbyt duża odpowiedzialność, moja mama tak pracuje, widziałam co tam się wyrabia, nie wytrzymałabym psychicznie w takiej pracy.

Gość gość
Opolskie.

Gość gość
Na produkcji w Niemczech czy w Anglii też wymagają języka, chociaż podstawowego.

Gość gość
Agencje wymagają języka, każda wymaga komunikatywnego a na opiece można ześwirować.

Gość gość
Nie koniecznie, szukam ogłoszęń, które mają wyraźnie określone, że znajomość języka nie jest wymagana, ale jak pisałam pracuję nad tym bo nie mam zamiaru do końca zycia stać przy taśmie.

Gość gość
no nie wiem czy wymagaja jezyka w agencji kiedys bylam i nie mieli nic przeciwko ze go nie znam zreszta moj brat tez nie zna a pojechal bez problemu

Gość gość
tez szukam takic ogloszen ale tak jak mowie boje sie samej wyjechac ale chyba musze zaryzykowac jak nie zaryzykuje to sie nie przekonam czy bylo warto

Gość gość
Ja jestem prawie zdecydowana, jedynie chcę mieszkać po ludzku, a nie ze stadem innych ludzi, to najbardziej mnie niepokoi, te warunki mieszkaniowe, a raczej ich brak. Przecież to jest podstawa by po pracy odpocząć w spokoju i zrelaksować się, jestem spokojna, nie znoszę picia, palenia, imprezowania i innych ekscesów, a po przeczytaniu niektórych wypowiedzi ludzi, taki obraz wspólnego mieszkania jawi się przed oczyma.

Gość gość
Praca przez agencje zwykle jest niskoplatna. O samodzielnym mieszkaniu możesz zapomnieć. Zazwyczaj mądre osoby w miarę szybko rezygnują z polskiej agencji i szukają na miejscu niemieckiego posrednika. U niemieckiego masz 8, 50 euro za godz plus dodatki np nocki. Średnio wychodzi się wtedy ok 1200 euro. Kawalerka z oplatami wszystkimi to jakieś 600 euro ( czyli czynsz np 240 euro plus ogrzewanie 100 plus 100 prąd plus abonament tv i telefon) . Jak jesteś sama to na życie idzie ok 80 euro. Czyli da się. Ale najpierw jedziesz przez polską agencję, potem szukasz jakiegoś lokum np pokoju i musisz się zameldować, dopiero potem szukasz niemieckiego posrednika a na koniec szukasz samodzielnego mieszkania. Tam gdzie ja mieszkam język nie jest wymagany. Mi się udało

Gość gość
Na życie 80 euro tygodniowo miało być ;)

Gość gość
Dzięki za radę :) Miło, że Tobie się udało, mam nadzieję, że mi też tak wyjdzie. Ja szukam pracy tylko za 8,5 euro za godzinę brutto, poniżej mnie nie interesuje.

Jak dla mnie oplaca sie wyjechac z agencja pracy, masz wtedy podpisana polska umowe, normalnie placony zus i nie musisz sie przejmowac zalatwianiem formalnosci z pracodawca. Grunt to znalezc dobra oferte, tutaj nie ma jakiegos zlotego srodka, trzeba przegladac strony z ofertami (tu masz np. oferty z niemiec i francji: http://polandworkforce.com/praca-za-granica/ ) az uda sie trafic cos co bedzie dla ciebie najlepsze. Najwazniejsze to sie nie poddawac!

Gość gość
gość 2014.12.15 Dzięki za radę usmiech.gif Miło, że Tobie się udało, mam nadzieję, że mi też tak wyjdzie. Ja szukam pracy tylko za 8,5 euro za godzinę brutto, poniżej mnie nie interesuje. xxx żałosne

Gość gość
Kochana , zanim ty tu 8,50 dostaniesz . Większość prac jest za 450 € , pracodawca nic ( prawie ) za ciebie nie płaci . I do 450 € jest bez podatku , niemasz tez ubezpieczenia musisz sama płacić obowiązkowe od 157 € , jesli masz 2 takie prace płacisz podatek . Większość prac kelner itd. Są tak robione reszta na rękę , tylko w takiej sytyłacji mieszkania niedostaniesz bo za mało zarabiasz . To jest poprostu błędne koło , śmieszy mnie zawsze jak słyszę " nie znam języka , chce porządnie żyć i mieć prace " to nie te czasy , teraz w Niemczech nie jest w cale tak łatwo .a pózniej słyszy się żałosne historie , przyjechała zeby pracować jako kelnerka , a skończyła w burdelu ( ale czego się nie robi dla osmana , ahmeda itp.) trochę wloczcie mózg może , zanim tutaj przyjedziecie . Oszczędzi to wam dużo kłopotów

Gość gość
Ogłoszenia o pracę za granicą często pojawiają się na http://www.znajdziesz.to/ i jeśli takiej szukacie, to myślę że warto tam poszukać.