Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pina21

Potrzebuje pomocy na temat pracy licencjackiej

Polecane posty

Witam, właśnie zaczynam pisać pracę licencjacką na temat: "Powrót do aktywności zawodowej osób bezrobotnych zarejestrowanych w urzędzie pracy" i prosiłabym o jakąkolwiek pomoc, głównie chodzi mi o literaturę i może jakiś zakres głównych pytań do ankiety jakie powinny się tam znaleźć...z góry dziękuje za pomoc :)

Gość gość
Fajny temat. Dużo do opisania. Bo praca, staże, własna działalność. A pytania: na pewno ile ktoś był bezrobotny, z jakiego powodu, jak pup mu pomógł, dlaczego zarejestrował się wvpup

Własnie fajny temat tylko jak zawsze najgorzej rozpocząć pisać, bo jak już się zacznie to jakoś leci, dlatego nawet najmniejszą pomoc doceniam :) A tak w ogóle dziękuje za jakieś pomysły ;)

Gość gość
można poruszyć motyw ludzi wyspecjalizowanych w życiu na zasiłkach, są tacy, tak kombinują, żeby się nie narobić i od państwa dostawać i to całe życie. Chociaż trudno pewnie dotrzeć do dokładnych informacji na taki temat. Od czego masz promotora, jego się zapytaj o literaturę, żeby Cię nakierował, jest tez internet itd, wystarczy trochę wysiłku, ja się na tym nie znam na tyle żeby książki podawać i nie sądzę, żeby tu ktoś sie znalazł kto Ci bibliografię napisze :P

Nie chodzi o bibliografie, bo to akurat umiem zrobić. Tylko chodziło o jakieś nakierowanie, zresztą nie wymagam od nikogo pisania za mnie pracy...ale i tak dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź :P

Gość gość
Wkleje post w kawalkach, bo wyskakuje spam

Gość gość
Mysle, ze przede wszystkim powinnas poruszyc problem reintegracji bylych bezrobotnych w spoleczenstwie. Ze szczegolnym uwzgledniem grup docelowych (gender, wiek, wyksztalcenie, przekwalifikowanie sie itp.). Wiadomo, ze osoba, ktora przez dluzszy okres czasu byla bezrobotna ma czesto kompleksy, zanizone poczucie wlasnej wartosci, problemy tozsamosciowe, brak doswiadczenia itp. Tutaj wazny jest oczywiscie powod braku/utraty pracu. Inaczej wyglado to u robotnika po 50sce, inaczej u samotnej matki, jeszcze inaczej u kobiet po 40sce/50sce, ktore przez wiele lat zajmowaly sie domem, a teraz po dlugiej przerwie postanowily wrocic na rynek pracy. Zatem osoby mlode z wyzszym wyksztalceniem borykaja sie z innego typu problemami anizeli ma to miejsce u wyzej wymienionych grup

Gość gość
U osob starszych dochodzi jeszcze problematyka kontaktow interpersonalnych, dostosowanie sie do nowych wymogow, odrzucenie przestarzalych wzorcow myslowych itp. Na pewno powinnas poruszyc aspekty spoleczno-kulturowe (np. kobietom jest ciezej wrocic do zawodu anizeli mezczyznom, matki pracujace sa skonfrontowane z pewnego rodzaju paradoksem - idealem matki, ktora poswieca sie dzieciom bezgranicznie, a z drugiej strony nowoczesnej matki robiacej kariere itp.), trendy socjologiczne odnosnie sytuacji starszych osob na rynku pracy (mozliwosc awansu, np. w europie zachodniej mozna zaobserwowac trend polegajacy na tym, ze starsi fachowcy zaczynaja byc bardziej cenieni od tych mlodszych, w Polsce niestety nie), aspekty polityczne/urzedowe (biurokracja, brak dofinansowania dla osob o malych dochodach, w krajach zachodnich czesto sa specjalne programy by pomoc osobom bezrobotnym wrocic na rynek pracy itp., firmy zatrudniajace takich ludzi dostaja np. dofinansowanie.

Gość gość
Mysle, ze kolejnym istotnym aspektem jest tez "edukacja doroslych" , ktora w Polsce dopiero raczkuje. Mam tu na mysli szczegolnie pewien gleboko zakorzeniony poglad, ze edukacja polega na chronologicznym zdobyciu wyksztalcenia, pomijany jest zatem aspekt biograficzny + brak spolecznego przyzwolenia na ksztalcenie przez cale zycie (to tak w duzym i uproszczonym skrocie!). To tak z punktu widzenia kompletnego laika ;-). Dalej nie pisze, bo nawet nie wiem na jakim jestes kierunku, poza tym nie wiem na ile zamierzasz zajac sie analiza bezrobocia jako takiego. DobranocMysle, ze kolejnym istotnym aspektem jest tez "edukacja doroslych" , ktora w Polsce dopiero raczkuje. Mam tu na mysli szczegolnie pewien gleboko zakorzeniony poglad, ze edukacja polega na chronologicznym zdobyciu wyksztalcenia, pomijany jest zatem aspekt biograficzny + brak spolecznego przyzwolenia na ksztalcenie przez cale zycie (to tak w duzym i uproszczonym skrocie!). To tak z punktu widzenia kompletnego laika ;-). Dalej nie pisze, bo nawet nie wiem na jakim jestes kierunku, poza tym nie wiem na ile zamierzasz zajac sie analiza bezrobocia jako takiego. Dobranoc

Gość gość
Określ ramy czasowe. Piszesz o Polsce czy innych państwach. O całym państwie czy w kilku regionach. Odezwij się i napiszę Ci nieco więcej

Gość gość
Haha, ale wyszedl z tego tasiemiec :P

Gość gość
temat to PROWO

Gość gość
Nie mieszkam juz dlugo w Polsce, wiedze czerpie z gazet, wiadomosci, opowiesci rodziny i znajomych ;-) Porownalam szczegolnie Polske z Niemcami, ale tylko odnosnie sytuacji na rynku pracy pewnych grup docelowych i trendow. Mysle, ze aspekt psychosocjalny (reintegracja) pozostaje taki sam. Na pewno powinnas poruszyc problem archaicznych struktur panujacych w urzedzie pracy, brak programow itp. A "ksztalcenie dla doroslych" niestety w Polsce raczkuje, tutaj mozesz cos napisac. Akurat skonczylam wlasnie "ksztalcenie dla doroslych" i pracuje w doradztwie zawodowych wiec takie sa moje przemyslenia. Nie jestem socjologiem

Gość gośćula
mogę napisać Ci tę pracę,oczywiście odpłatnie,zajmuje sie zawodowo dziennikarstwem i pomocą w pisaniu prac od prezentacji mat do mgr .Jesli jesteś poważnie zainteresowana zostaw @ Pisze wszelkie prace za wyjątkiem kierunków technicznych,spectrum to socjologia,psychologia,filologia polska i pokrewne.

Dzięki za pomoc...Co z regionem to mam konkretny znaleziony urząd pracy, w którym chcę przeprowadzić ankietę, bo w sumie to najlepsze miejsce, gdzie można uzyskać informację na temat osób bezrobotnych

Gość gość
Ja bym zaprosila na kawe dyrektora tego konkretnego urzedu i napewno Ci pomoze jak bedziesz mila dla niego i masz problem z glowy

Gość gość
bardzo kompetentni w pomocy jest ekipa z www.proposterus-books. pl ja ich polecam bo sama korzystałam z tego typu usług. Na czas napisali a to dla mnie było wazne