Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy warto robic kolejny raz leczenie kanalowe??

Polecane posty

Gość gość

Hej, mam nadzieje, ze mi doradzicie. Wiem, ze z tym problemem musze rozmawiac z dentysta i tez tak zrobie w srode, ale najpierw chcialabym sie dowiedziec co sadzicie. Gorna szostke mialam przeleczona kanalowo na kase chorych 1,5 roku temu, samo leczenie trwalo kilka miesiecy. Po pewnym czasie od wyleczenia zab sie ukruszyl i musialam isc na nowo do dentysty. Od tego czasu zab mnie od czasu do czasu pobolewa i jest wrazliwy na gorace napoje i pojawia sie samoistny bol. Z tym zebem bylam juz u 2 lekarzy( nie licze lekarki, ktora zeba leczyla) Jeden z nich stwierdzil, ze zab zostal zle przeleczony kanalowo i wypelnienie jest zbyt duze, wiec jesli zab bedzie mnie nadal bolal nalezy go usunac. Druga lekarka, wiedzac, ze mnie boli zalecala koronke na tego zeba... W srode ide do dentysty prywatnego, pewnie zaleci kolejne leczenie kanalowe, mimo tego ze gwarancje bede miala zadna, bo lekarze nie daja na leczenie kanalowe gwarancji. Znajoma u mnie w miescie placila 1000zl za same powtorne przeleczenie pod mikroskopem, wypelnienie i pozniej koronka gdy potrzeba dodatkowy koszt. Co najlepiej zrobic? Czy mial ktos podobny przypadek?

Gość gość
No ale gdzie jest logika w mysleniu tych lekarzy? Zalecala koronke -- rozumiem ze OPROCZ, a nie ZAMIAST kanalowego, bo najpierw i tak musisz wyleczyc. Albo wyrwanie -- nie mowiac o tym, ze jest to uszczerbek na zdrowiu, to potem duzo wieksze koszty implanta, albo dziadowskie i szkodliwe rozwiazanie -- mostek (spilowanie i zniszczenie dwoch zdrowych zebow). I do tego nadal zanika ci pod nim kosc, wiec gdybys potem chciala implant, to jeszze dochoadza koszty jej odbudowy. Ponowne leczenie kanalowe jest najmniej inwazyjne i najlepsze dla ciebie. Jesli sie oczywiscie powiedzie, bo nie ma nigdy gwarancji, poniewaz ponowne kanalowe maja nizsza szanse powodzenia. Ale oczywiscie warto sprobowac. Chodzi ci o zdrowie, czy o szybkie rozwiazanie problemu -- a wlasciwie przeniesienie go w czasie?

Gość gość
ja chce rozwiazac problem, moge zainwestowac w leczenie kanalowe przy leczeniu mikroskopem to duze pieniadze. Tylko chodzi o to, ze jak pojde prywatnie nie da mi gwarancji, ze leczenie sie powiedzie. Dla niego najwazniejsze, ze zarobi.. Mam bardzo duze wypelnienie w szostce, podczas wiercenia cly zab peknie i co wtedy?

Gość gość
moze tez dentysta, ktorym mowil ze jak bedzie bolec to trzeba wyrwac bo wypelnienie jest zbyt duze. Moze to on mial racje?

Gość gość
Ale gwarancji nigdy nie ma, lekarz bylby nieodpowiedzialny gdyby ci zagwarantowal. Wyrwiesz, no i co? To potem implant (ktory nota bene tez moze sie nie przyjac) a to duzo drozej niz kanalowe. Moja szostka to prawie cala jedna wielka plomba, i mialam powtorne leczenie kanalowe, bo moja pani dentystka z dziecinstwa oczywiscie zrabala sprawe. Tez powiedzial, ze nie ma gwarancji ale zrobi jak sobie zycze tylko po prostu uprzedza, ze moze trwac i dlugo albo sie zaraz zlamac. Od te pory minelo 15 lat i zab nadal w stakim samym stanie. Nawet moj obecny dentysta (mieszkam za granica) ktoryna ogol zaleca wymiane wypelnien po takim czasie, w tym przypadku NIE ZALECA, bo powiedzial, ze wszystko jest wykonane perfekcyjnie technicznie i skoro problemu nie ma to nie ma co ingerowac. Polscy dentysci za szybko sie biora do wyrywania zebow.

Gość gość
bardzo dlugo Ci sie utrzymal, masz koronke na tego zeba??