Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poradaprosze

zachowek proszę o poradę czy da się coś jeszcze zrobić

Polecane posty

Gość poradaprosze

Wiatam Proszę o poradę : rok temu zmarła moja babcia pozostawiając w spadku mieszkanie które zostało przepisane po połowie na mnie i na moją mamę,rozprawa w sprawie spadku miała miejsce w czerwcu tego roku.Dziś otrzymałam dokument ,że moja ciotka wystąpiła o zachowek i należy jej zapłacić 50 tys moja matka i 50 tys ja. Jestem osobą bezrobotną szukającą pracy ,nie mam środków na spłatę .Proszę o poradę co mogę zrobić ,żeby uniknąć spłaty?Czy istnieje możliwość ,że zamiast spłaty poprostu przepiszę ciotce moją połowę mieszkania ?? bardzo proszę o pomoc

Gość gość
Z tego co wiem nic się nie da zrobić będziesz musiała spłacić ciotkę wg prawa naleźy się jej zachowek.

Gość gość
Idz do prawnika, bo tutaj nikt ci nie pomoze.

Autorko, czy twoja ciotka załozyła sprawę na nowo? Czy wyrok w sprawie spadku z czerwca jest prawomocny? Napisz cos więcej, bo nie do końca wszystko rozumiem. Ile jest warte mieszkanie? Gdyby ciotka była uwzględniona w testamencie, rozumiem, ze dostałaby 1/3 mieszkania. W tym wypadku zachówek moze wynosic DO 50% jej teoretycznego udziału (czyli tej 1/3). To znaczy, ze mieszkanie po babci jest wycenione na 600 tysięcy zł???? Napisz koniecznie, czy orzeczenie w sprawie spadkowej jest prawomocne, i kiedy ciotka wystapiła o zachówek. Zajrzę tu jeszcze. Napisz!

Wyrok który zapadł w czerwcu musi być już prawomocny. Nie ma co gdybać ile się ciotce należy, bo nie wiemy ile dzieci zostawiła spadkobierczyni. Tym bardziej jeśli dziedziczenie nastąpiło na podstawie testamentu to testatorka mogła poszczególne udziały rozdysponować w różnej wysokości. Zachowek oblicza się na podstawie dziedziczenia ustawowego i może wynosić nawet 2/3 udziału w spadku.

Gość gość
każdemu się należy zachowek do chaty nie ważne komu zapisane było i tyle

Gość gość
no jak widac tepa blondyna sie udzieliła kazdemdu biala bladz nie znaczy temat wokół sasiadów rodzina rodzina tepa biala krowo nie obrazajac tak zacnego zwierza jakim jest krowa logika i czytanie poprawne sie klania

Gość gość
sama ściero przestań pić :D biała dzifffko :D

Gość gość
To była rozprawa w sprawie spadku. Spokojnie ciotka musi teraz wystąpić o zachowek. To zupełnie inna sprawa. Należy jej się połowa tego to co dostałby w spadku. A jak jest niepełnosprawna to 2/3. Poza tym musi założyć oddzielna sprawę Tobie i Twojej mamie. Nie wierzę tyle będziecie płacić. Niestety zachowek jej się należy.

Gość gość
I jeszcze trzeba będzie wycenę nieruchomości zrobić przez biegłego sądowego. U mnie wujek chciał 80 tys. dostał 22 tys. Narazie nie przejmuj się.

Gość gość
Poza tym im więcej spadkobierców ustawowych tym mniej dostanie. Napisz ile żyjących dzieci miała babcia.

Sugeruję wizytę u prawnika i szczegółowe przedstawienie sprawy. Jeśli dojdzie do sprawy w sądzie, konieczna będzie wycena mieszkania. A w tym celu będzie powołany biegły. Spokojnie czekaj na ruch ze strony ciotki, należy jej się prawnie połowa tego, co dziedziczyłaby w przypadku, gdyby babcia nie przepisała mieszkania na Ciebie i Twoją mamę.