Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego Polacy tak slabo znaja jezyki

Polecane posty

Gość gość

Nie mowie o tych starszych, ale o mlodym pokoleniu z lat 80 i 90. Co spotkam jakiegos rodaka za granica to w zadnym jezyku ani me ani be ani kukuryku. Owszem ci co mieszkaja dluzej za granica to zwykle maja juz w jakim stopniu opanowany jezyk. Ale nie wszyscy. Nie rozumiem jak mozna nie znac angielskiego, juz nie wspominam o innych jezykach. A wogole tylko jednostki znaja bardzo dobrze wiecej niz 2 jezyki. Wstyd mi za was rodacy!!!!!!!

Gość gość
jezyki obce

Gość gość
przepraszamy:-O

Gość gość
po co nam obce języki i tak cały świat zna język polski, oczywiście poza azją i afryką, to pol ameryki i Izrael mowi po polsku

Gość gość
Anglicy tez nie znaja jezykow, wydaje im sie ze caly swiat powinien znac angielski. A jak potrafia w innym jezyku z koszmarnym akcentem zamowic piwo to juz sobie w CV wpisuja dobra znajomosc.

Gość gość
A za to, że źle w szkole ich uczą też Ci wstyd A za to ,że nie mają ludzie talentów do języków też Ci wstyd? A za to,że nie mają ludzie pieniędzy na kursy też Ci wstyd A jak dobrze znają języki zagranicą np w Niemczech znają po trzy, a we Włoszech?. Wiadomo, że jeśli ktoś zna to dobrze, ale nieznajomość nie jest wstydem.

Gość gość
No ale czy to nie fajnie obejrzec sobie wiadomosci w innym jezyku, poczytac obcjojezyczna prace, pogadac z innymi - i to nie koniecznie tylko o pogodzie! Tak zwyczajnie dla siebie. Bo ja nawet nie moge sobie wyobrazic jak to jest znac tylko polski.

Gość gość
podobnie jak francuzi, którzy są przekonani, że cały świat powinien mówić po francusku. niemcy też nie świecą przykładem.

Gość gość
taka prawda zachód potrzebuje polskich pracowników to niech sie dostosuje np. BMW jezyk urzedowy polski pracuje wiecej polaków niz prusaków

Gość gość
mialo byc obcojezyczna prase, kurde ale sie przez was stresuje :P

Gość gość
Pewnie, że fajnie też tak sądzę, ale co ludziom po językach jeśli nie ma wymiernych korzyści z ich znajomości. Nauka zajmuje czas jak wiesz. Umiesz wiele języków-gratulacje, dobrze jednak nie umiesz innych rzeczy, które umieją inni ludzie i to naturalne. P.S starsi ludzie znają w różnym stopniu rosyjski, który jest językiem na forum ONZ

Gość gość
stillfree z moich papierow mozna byloby stworzyc ksiazke przygodowa, a z jezykami do 3 razy sztuka :classic_cool:

Gość mladenov
Jeśli chodzi o znajomość jężyków Polaków to jesteśmy w czołówce wyprzedzają nas Skandynawia i Niemcy i ze względu na wysoki poziom edukacji od najmłodszych lat. Zobacz sobie we Francji cz w Portugalii czy Hiszpanii przecież tam dogadać się graniczy z cudem

Gość gość
A z jakiej racji my mamy znać po kilka języków, a Angole, Hiszpanie, Francuzi, czy Włosi już nie?

Gość gość
bo jestesmy gorsi i zyjemy w biedzie a oni nie

Gość gość
Zycie w biedzie to nie powod. Tym bardziej w czasach internetu, gdzie ma sie dostep do wiadomosci, roznego rodzaju forow, telewizji obcojezycznych i slownikow darmowych z wymowa. Wystarcza dobre checi, nawet talent nie jest potrzebny.

Gość gość
Ja jestem pokolenie lat 90 i znam 3 jezyki, co z tego skoro siedze w kraju :/ wiec za granica sobie ze mna nie pogadasz.

Gość gość
tak tak, a teraz kazdy okazuje się że zna 3 języki obce... tylko ciekawe w ilu z nich potrafilibyście nawiązać swobodną konwersację z obcokrajowcem. Jak wyjeżdzałam do anglii myslałam, że mój angielski jest na poziomie zaawansowanym. Kiedy przyjechałam doznałam totalnego szoku. NIe rozumiałam 80% ludzi na ulucach, w pracy, w pubie... Prawdziwą szkołą języka jest przebywanie z nim na co dzień. Żadne szkoły, kursy, czy inne bzdety. Zadna gramatyka czy zakuwanie słowek. Nauka tylko i wyłacznie ZE SŁUCHU i z KONTEKSTU zdania. dzisiaj po prawie roku tutaj mogę powiedzieć, że naprawdę znam angielski, mimo że nigdy nie uczyłam się metodami książkowymi

Gość gość
Angielski Francuzow i Wlochow - lepiej nie mowic. Dla nich to zreszta tez trudny jezyk, bo z innej grupy jezykowej. Dla Niemcow, Skandywnawów ang jest latwiejszy bo duzo podobieństw. Tak jak Polak dogada sie z kazdym Slowianinem, choc sie nie uczył jezyka - a sprobuj,zeby Angol Rosjanina zrozumiał

Gość gość
a wiesz zaskocze cie mieszkam w Niemczech znam dosc dobrze niemiecki angielski i rosyjski, nigdy sie za Rodakow nie wstydzilam ze np slabo znaja niemiecki czy wogole ,natomiast wstyd mi za takich jak ty "nie chwala mnie to sama sie pochwale,nigdy by mi nie przyszlo do glowy zalozyc Taki temat i to ze ci wstyd ,to mnie wstyd za takich jak ty pyszna i wszechstronnie uzdolniona wstyd to mi za ciebie ,wyjechalas i gwiazdorzysz,znam takie co po 2 latach za granica polskiego zapominaja :A TY JESZCZE PISZESZ;SZACUN

Gość gość
mow za siebie lala

Gość gość
oj jak nam wstyd ze musisz sie wstydzic za rodakow-przepraszammmy

Gość gość
bo w szkołąch uczą beznadziejnie,bo system jest do d**y,bo nie stać na lekcje prywatne bo kraj to nędzy ,bo jak już pracujesz to po 11 h i nie masz sił na naukę i tylko wegetujesz a nie spełniasz marzeń ,dlatego

Gość gość
W porównaniu z Rosjanami to kiepsko wypadamy. Ale nie jest tak żle.Beż przesady.

Gość gość
A no tak znam 3 jezyki, i bynajmniej nie tylko ksiazkowo.jest cos takiego jak skype, telefon zeby porozmawiac ze znajomymi jak nie siedzisz za granica, chyba rozmawia sie o wszystkim nie? owszem na poczatku kulalam w rosyjskim i niemieckim szczegolnie w niemieckim bo tam wkurzala mnie gramatyka ale jakos poogarnialam to. I teraz jest w miare ok. Nie siedze i nie dukam slow ze slownika, czasem zerkne wiadomo to nie jest moj ojczysty ani jeden ani dugi ani trzeci.