Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ekomamma

czy jestem "eko świruską"?

Polecane posty

Gość ekomamma

spotkałam się tutaj ze straszną nagonką na osoby które stosują bardziej naturalne środki w życiu. Zastanawiam się czy mnie również traktujecie jako eko świruskę? Powoli wkręcam się w eko produkty, jeśli chodzi o pielęgnację ciała np stosuję olej kokosowy, do mycia zębów, płukania jamy ustnej, jako balsam, jako maska do włosów, peeling do ciała, do demakijażu, jako balsam do ust, itp. Oleju kokosowego używam też do smażenia, do kanapek, ogólnie zastępuje olej słonecznikowy czy rzepakowy. Przymierzam się do zrobienia naturalnego szamponu do włosów i płynu do mycia ciała i innych rzeczy np dezodorantu. Oprócz tego używam kubeczka menstruacyjnego zamiast podpasek i tamponów. Czy według was jestem eko świruską? Jeśli tak to napiszcie dlaczego tak uważacie?

Gość gość
według mnie tak. nie wiem jak z tym olejem kokosowym, ale babranie się i tworzenie własnych kosmetyków uważam za bezsens. A używanie kubeczka jest dla mnie obrzydliwe i też nie wiem po co?

Gość gość
ja też używam oleju kokosowego, dla dziecka jako balsam, dla siebie jako balsam, do włosów jako odżywka. ogólnie staram się dziecku dawać produkty ekologiczne te które mogę. sama gotuję synowi. używam pieluch tetrowych z otulaczami. sama nie kupuję dla siebie eko produktów, chyba że są w przystępnej cenie, czytam etykiety. nie jestem świruską, uważam że w świecie gdzie żywność jest tak nafaszerowana chemią powinno się tego unikać jak tylko można. wychodzi na to że jesteśmy rąbnięte bo dbamy o zdrowie? :D, wisi mi to kto co o tym myśli.

Gość ekomamma
Jestem w ciąży.

Gość ekomamma
wcale nie jestem w ciąży... ktos się już podszywa.

Gość gość
Jestem tak ekologiczna że nawet nie wiem jak zabezpieczyć nicka przed podszywem :)

Gość gość
nie mam ochoty zakładania niebieskiego nicka

Gość ekomamma
jem kupę bo to eko :)

Gość ekomamma
i używam kubka kałowego :)

Gość gość
Naturalne lepsze i zdrowsze co jak widać dużo rodziców się o tym przekonało, mój syn je tylko zdrowe i eko bo jest chory i najlepiej toleruje takie jedzenie, córka za to toleruje tylko mleko hipp a próbowałam z bebilonem,enfamilem,bebiko

Gość gość
Olej kokosowy jest fantastyczny! Tez uzywam go jako maske do wlosow, sama zrobilam peeling i balsam do ust, przymierzam sie do zrobienia balsamu do ciala. Pomijajac fakt, ze efekty sa naprawde zaskakujace, to cenowo wychodzi o wieeeeele korzystniej niz kupowanie kosmetykow drogeryjnych, nafaszerowanych slsami, aromatami, alergenami itd. Sama pieke chleb i roznego rodzaju wedliny. Chodzi mi o walory smakowe, zdrowotne no i oczywiscie finansowe. Do kubeczka menstruacyjnego chyba nigdy sie nie przekonam, ale np uzywam najzwyklejszych podpasek, tych bawelnianych, bez zadnych siateczek, zeli itd, bo to wszystko mnie uczula. Nie uwazam sie za swiruske, raczej za swiadomego konsumenta, ktory czyta i rozumie etykiety oraz minimalizuje szkody na wlasnym organizmie ;)

Gość gość
Ponadto hoduje ziola na parapecie, nie uzywam gotowych mieszanek przyprawowych. Odkrylam dzieki temu, jak jedno danie, po dodaniu za kazdym razem innych ziol, moze fantastycznie i zupelnie inaczej smakowac. Szczegolnie maz sie cieszy z tych rewolucji ;) Wymaga to troche wysilku, ale uwazam, ze warto.

Gość gość
Co to jest ten kubek menstruacyjny?

Gość gość
Ja żyję podobnie jak autorka postu. A kubeczek.. Mhm wpisz w wyszukiwarkę. Rodzaj kubeczka, który umieszczasz w pochwie, wpada do niego krew menstruacyjna.

Gość gość
Apropo. Powiedzcie mi, czy ten kubeczek jest tak obrzydliwy, jak ja to sobie wyobrazam? Czy jest praktyczny? Niezawodny? Jakos trudno mi sobie wyobrazic codzienne funcjonowanie w szkole/pracy z takim rozwiazaniem...:/

Gość wifigdańsk
autorko dla mnie wcale nie jestes swiruską. ja sama nieraz dodaje czegos do np szamponu czy zelu pod prysznic a konkretnie kilka kropel olejku zapachowego np kokosowego lub waniliowego. stosuję tez zmielone skorupki jaj np jako dodatek do płynu do czyszczenia (lepiej czysci się np wanne). a duzo słyszałam o tym oleju kokosowym a do czego konretnie go używasz? i gdzie go mozna kupić?i jaka ma konsystencję taką płynna jak olej?

Gość gość
jeli faktycznie chcecie byc eko, sparwdzajacie , z jakich plantacji pochodzi olej palmowy , polecam artykuł ( dalsza częsć) http://wyborcza.pl/piatekekstra/1,142008,16961197,_Orangutany_dorownuja_inteligencja_dziesieciolatkom__.html

Gość gość_Madzia
Cześć :) Mogę Ci polecić super firmę, która działa na rzecz ochrony przyrody. Znajdziesz na ich stronie http://ekologistyka24.pl/ nie tylko artykuły, ale także listy producentów, którzy również tworzą przyjazne rzeczy dla środowiska. Warto być eko i warto poznac bliżej ofertę

Gość gość
Tworzenie własnych kosmetyków jest super, bo w tych kupnych jest mnóstwo niepotrzebnej chemii.

Gość gość
Jedno z moich dzieci jest wrażliwe na chemię, nie toleruje nawet antyalergicznych mydełek itp, bo od tego też dostaje uczulenia. Do kąpieli dla dzieci stosuje siemię lnianę, krochmal, rumianek, czasem inne zioła, do mycia szare mydło. Nie kupuję przetworzonej żywności, a jeśli mi się zdarzy zawsze czytam etykiety i wybieram świadomie.

Gość gość233
kto ma czas za tworzenie własnoręcznie kosmetyków? - łapka w górę

Gość gość
jak nie masz czsu na robienie zdrowych kosmetyków to możesz spróbować je kupić w mega ekologicznych sklepach - choć nie wiem czy są one takie "czyste i wolne od chemii"?