Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Podejrzenie ciąży pozamacicznej

Polecane posty

Gość gość

Witajcie. Moja historia zaczęła się wczoraj. Po dłuższym czasie udało się, że wreszcie na teście pojawiły się długo wyczekiwane dwie kreseczki. Pojechałam od razu do ginekologa. Ginekolog badając mnie na początek tylko za pomocą dłoni stwierdził, że macica powiększona i pogratulował że jestem w ciąży, lecz dla pewności zrobiliśmy usg i tu zaczął mnie mój dramat. Według lekarza pojawił się pęcherzyk który nie jest w macicy a w szyjce. Zostałam od razu skierowana do szpitala z podejrzeniem ciąży pozamacicznej. W szpitalu zrobili badanie krwi Bhcg i wynik był 300 (nieco za mały) . Podali mi różne scenariusze, pierwszy z nich jest z taki, że pęcherzyk dojdzie do macicy i ciąża zacznie się poprawnie rozwijać, drugi że ciąża może zacząć się rozwijać poza macicą co trzeba będzie niestety usunąć, trzecia opcja że doszło do samo poronienia i ten pęcherzyk będzie schodził coraz bardziej w dół , ewentualnie jeszcze czwarta opcja że to jest zupełnie nie stwarzająca zagrożenia torbiel. Ale myślę, że jednak torbiel by to nie była skoro test wyszedł pozytywnie i badanie krwi też było powyżej normy ? W poniedziałek muszę powtórzyć badanie krwi i usg. Strasznie się obawiam najgorszego rozwiązania. Lekarze sami nie wiedzieli co mi powiedzieć. Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji ?

Gość gość
mhm, nie bylam w takiej ale w innej sytuacji tmialam 2 ciaze pozamaciczne, nie chce mi sie opisywac szczegolow i nie mam na to czasu, sorki to co wedlug mnie jest wazne: 1, powinnac wiedziec ze najwazniejsze jest przyrost beta hcg, co jakis czas (24 lub 48h- nie pamietam) powinnien wzrosnac 2 krotnie 2, w macicy moze sie pojawic pecherzyk, co moze sugerowac zdrowa ciaze, ale to moze byc pseu - pecherzyk, wlasciiwy moze byc w innym miejscu, np. w jajowodzie (tak bylo u mnie) 3. poszukaj znnakomitego lekarze i uniego sie badaj 4. pamietaj ze ciaza pozamaciczna zagraz zyciu, ja w 2 ciazach pozamacicznych mialam bol w plecach na dole, tak jakby chcialo mi sie kupe, ale nie moglam zrobic (za 1 razem nie skojarzylam tego z ciaza, dopiero za 2 razem wiedzialam ze too napewno jest ciaza) 5. wiem ze to trudne, ale badz spokojna i dobrej mysli, bo moze sie okazac (czego ci zycze) ze ciaza sie rozwija prawidlowo, wiec musisz dbac o siebie!!! 6. powodzenia!

Gość gość
mialo byc pseudo - pecherzyk

Gość gość
Ja tez miałam podejrzenie ciąży ektopowej, bolalo mnie tylko po prawej stronie w pachwinie i jajniku, lekarz na usg nie widzial nigdzie pecherzyka, a na testach 2 kreski. Malo tego powiedział ze raczej wyklucza prawidłowa ciążę bo zmierzyl mi endometrium i nic nie wskazywało na to zeby cokolwiek miało się zagniezdzic. Poszlam na bete- 600, ale musialam ja powtórzyć po 48 h, żeby spr przyrost. Po drugiej becie bylo 1700! Właśnie zaczynamy 2 trymestr, wiec nie martw się! Koniecznie powtórz bete po 48 h i wynik od razu skonsultuj z lekarzem, przy ciąży ektopowej najważniejszy jest przyrost i to on juz mowi jaka to ciąża. Gdyby okazała się nieprawidłowa trafisz do szpitala na usunięcie, zeby nie doszło do komplikacji. Trzymam kciuki! !!!!