Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak zdefiniowac polskosc

Polecane posty

Gość gość

Mieszkam od 15 lat za granica. Ale czym jestem starsza (mam 34 lata) tym bardziej ciagnie mnie do Polski. W sumie jestem tutaj szczesliwa i czuje sie jak u siebie w domu, mimo wszystko coraz czesciej ogladam polskie filmy i czytam polska literature. Nawet jakos tak rozczula mnie disco polo, chociaz zyjac w Polsce zawsze uwazalam taka muzyke za totalna chale;-) Czasami mam wrazenie, ze tak naprawde to caly czas oscyluje pomiedzy dwoma kulturami. Nie jestem juz taka otwarta i spontaniczna jak mnostwo Polakow. Dawni znajomi ze szkoly powiedzieli mi niedawno, ze zrobilam sie taka niemiecka. I ze mam takie dziwne nalecialosci z obcego jezyka. Ja tak nie uwazam, bo przeciez w niemieckim tez mam obcy akcent.

Gość gość
Chyba nikt z was nie ma takich dylematow ;-) I w sumie to dobrze, ale ciekawi mnie co mieli moi znajomi na mysli mowiac, ze zrobilam sie taka niemiecka.

Gość gość
polskość to ogólnie, głupota, dziadostwo, bieda, złodziejstwo, brud, podłość fałsz i pogarda czyli nienormalność. trochę dzięki Europie się na lepsze zmienia. związki partnerskie, aborcja , gender. powoli -niestety zbyt powoli wychodzimy z zacofania. potrzebna eutanazja jeszcze na szeroką skalę by polskość szybciej unowocześnić

Gość gość
gość dziś polskość to ogólnie, głupota, dziadostwo, bieda, złodziejstwo, brud, podłość fałsz i pogarda czyli nienormalność. trochę dzięki Europie się na lepsze zmienia. związki partnerskie, aborcja , gender. powoli -niestety zbyt powoli wychodzimy z zacofania. potrzebna eutanazja jeszcze na szeroką skalę by polskość szybciej unowocześnić x tobie to by się wyjazd przydał, g/ó/w/no wiesz o świecie, kompleksy wyłażą z pustego łba ale ponieważ dobrze wiesz że z twoim wykształceniem (filozofia, politologia, kulturoznastwo) czyściłabyś kible w Londynie. I tylko dlatego siedzisz tu i pie/rdzisz na urzędzie w jakim to nienormalnym kraju przyszło ci się tak męczyć :-D

Gość gość
Czesc ja tez mam takie dylematy.Dokladnie wiem o co chodzi.Glupimi tekstami sie nie przejmuj,ja tez kiedys uslyszalam,ze mam akcent co jest absolutna bzdura,bo chodzilam w Polsce do szkoly i w domu normalnie sie mowi po polsku,,,serdeczne pozdrowienia z NRW!

Gość gość
Może nie ubierasz się jak polskie panienki torebki z cekinkami, odrost na pół głowy, czarna krecha na oku ala vamp