Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asienka1985

Moje dziecko się nie słucha

Polecane posty

Tu mamy problem nie tylko z kłamstwem, ale dodatkowo z wymuszaniem. Z czym mama ewidentnie sobie nie radzi. A dziecko staje się wobec niej coraz bardziej roszczeniowe. I takie zachowania przejawia w stosunku do starszego brata. Konieczna jest interwencja w tym przypadku.

A żeby poprawić stosunki między synami warto aranżować im czas tak, abyście wszyscy brali udział w zabawie i by każdy miał z tego przyjemność. Mały nie jest w stanie jeszcze postawić się w sytuacji starszego brata ale można nauczyć go umiejętności wspólnej zabawy i czerpania z niej przyjemności. Jeśli rodzice nie pomogą dzieciom wykształcić prospołecznych relacji z rodzeństwem, same tego nie uczynią, chociażby same były wychowywane w czułości i miłości.

Gość gość
ładnie to tak komuś wchodzić w rozmowę? :)

Gość gość
Ostatnio dużo jest loginów ProblemyWychowania i numerek... To jest trolling. Temat zamykamy

Witam, Asiu ulegając dziecku nie wynagrodzisz tego, że wychowują się bez taty. Jak już pewnie słyszałam wychowanie bezstresowe to mit, tzw. klaps nikomu jeszcze nigdy nie zaszkodził. Twój młodszy syn wymusza płaczem i chce zwrócić na siebie uwagę. Najlepiej w takiej sytuacji nie zwracać na niego uwagi i nie reagować. Musisz być w tym konsekwentna, gdyż z czasem przestanie w ten sposób zachowywać się ponieważ uzna, że to i tak nic nie daje. Dziecko próbuje w ten sposób szantażować cię, a na szantaż nie warto reagować. Trzeba jasno zakomunikować, że tak nie wolno, nie można i nie tłumaczyć dlaczego itp. Natomiast jeżeli przyjdzie za jakiś czas do Ciebie po coś, powiedź wtedy, że nie dostaniesz tego, ponieważ przed chwilą źle się zachowałeś w stosunku do Ciebie i brata. Pamiętaj, że nawet jak się uspokoi to nie dostaje tego co chciał. Pozdrawiam

Gość gośćania
ja p*****le co za skonczone buraki z tych kobiet stosujących klapsy-najpierw rozpuszczaja dzieci bo nie potrafia inaczej a pozniej daja im klapsy bo to jest łatwiejsze i po co sie starac i tłumaczyc jak mozna przyłozyc? autorko nie słuchaj tych bredni bo bedzie jeszcze gozej-to ze jedna z patologicznej rodziny bili i uważa ze wyrosła na porzadnego człowieka o niczym nie swiadczy jak tylko o tym, że miała smutne dziecinstwo i przemocowych rodziców, których teraz usprawidliwia... wiem ze nie jest ci łatwo-spróbuj moze porozmawiac z dziecmi, zastosowac jakis system kar i nagród na zasadzie tablicy z pozytywnymi i negatywnymi wzmocnieniami za rózne zachowania (w odcinkach super niani sa takie)bedzie łatwiej bo starszy na pewno sie dostosuje a młodszy z czasem w koncu nauczy sie ze jego zachowania są zle-tylko musisz byc konsekwentna i twarda i nie ulegać płaczu mlodszemu , ale wierze że ci sie uda- ustak ten system usiadz przedstaw dzieciom i dzialaj!

Gość gość
nie wiem po co autorka zaklada takie tematy skoro nie chce wprowadzac dyscypliny i WYCHOWYWAC dziecka to niech sie meczy....niech mały robi co chce hehe

Gość gość
Jeśli zauważysz, że młody robi zmyłkę zapytaj jak było. Jak starszy powie prawdę olej młodego (on tak zyskuje Twoją uwagę)