Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Głowa dziecka wolno rośnie

Polecane posty

Gość gość

Moje dziecko ma 14 miesięcy i obwód głowy tylko 43,5 cm (poniżej 3 centyla jest cały czas), ale dodatkowo zauważyłam, że głowa urosła przez 1,5 miesiąca tylko 0,5 cm. Zaczynam się niepokoić :-(

Gość gość
no to skonsultuj to z lekarzem...

Gość gość
Mała główka może wskazywać na wady układu nerwowego, zakażenie cytomegalią, ale także przedwczesne zarastanie szwów czaszkowych. Większość z nich kostnieje do 2. roku życia. Gdy stanie się to zbyt szybko, rosnący mózg nie ma miejsca, co może spowodować różne komplikacje. Główka maluszka może przybrać dziwny kształt (np. łódkowaty), malec może też odczuwać różne dolegliwości. A czy obserwujesz częsty płacz dziecka, wytrzeszcz oczu, zezowanie czy oczopląs?

Gość gość
Moje dziecko też ma obwód głowy poniżej 3 centyla. Ma 10 miesięcy i 43,5 cm. Co 2 miesiące chodzimy do neurologa, co 2 tygodnie mam mierzyć obwód i nanosić na siatkę centylową. Ogólnie lekarz twierdzi, że dopóki rozwój psychoruchowy jest ok, to taka uroda dziecka. Syn na każdej wizycie ma robione usg przezciemiączkowe. Poproś pediatrę o skierowanie, lepiej to sprawdzić.

Gość gość
Pamiętaj, że w drugim roku życia ten przyrost głowy jest wolniejszy.