Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Userr02x

Interpretacja wyników(WB, ELISA),czy mam boreliozę?

Polecane posty

Gość Userr02x

Witam. Chciałbym poprosić o pomoc w sprawie diagnozy Boreliozy. Na początek zrobiłem dwa testy. Test ELISA: ELISA IgG 9,30 AU/ml (wynik ujemny <10 AU/ml, wątpliwy 10-15 AU/ml, dodatni >15 AU/ml) -ELISA IgM 6,50 AU/ml (wynik ujemny <18 AU/ml, wątpliwy 18-22 AU/ml, dodatni >22 AU/ml) Poniżej skan: http://images67.fotosik.pl/474/f7d2208de9972c18.jpg Test Wester-Blot IgM: wynik ujemny, masy cząsteczkowe: VIsE, p83, p39 BmpA, p31 OspA, p30, p25 OspC, p21, p19, p17, pasek pozycji (Anl) : wszystkie mają 0, czyli ujemne. Test Wester-Blot IgG: wynik dodatni, masy cząsteczkowe: VIsE= 20 p83= 0 p39 BmpA= 0 p31 OspA= 0 p30= 0 p25= 0 OspC= 0 p21= 0 p19= 59 p17= 0 pasek pozycji (Anl): 0 Poniżej skan: http://images70.fotosik.pl/471/1dfe98058ae680e2.jpg Moje objawy: - ciągłe zmęczenie - brak koncentracji - brak pamięci (świeżej) - straszna senność (nawet po wyspaniu się - przy różnej ilości godzin) - ciągłe uczucie zimna (nawet w pokoju przy temp.25C i przykryciu się dwoma kołdrami i kocem) - szybkie męczenie się - brak sił - bóle mięśniowe (takie jak przy przeziębieniu) - brak energii - drżenie rąk - czasem bóle głowy - zawroty głowy - bóle stawów, mięśni, kości (występuje to w ten sposób, że taki kujący ból pojawia się znikąd obecnie na nogach poniżej kolan oraz samych kolanach, raz jedna noga, a za np. dzień druga, ból taki dziwny, nie mocny ale kłujący, wcześniej miałem bóle mięśni u rąk. Wykonane badania: Morfologia krwi i mocz: prawidłowe bez przekroczeń. OB: 2 (norma:0-10) Glukoza: 82 (norma: 60-99) ALT: 18 (norma: 0-41) AST: 17 (norma: 0-38) CRP: <1 (norma: 0-5) TSH: 3,5 (norma: 0,27-4,2) RF: <10 (norma: 0-14) Bilirubina całkowita: 0,82 (norma: 0,00 - 1,10) Anty-CCP: wynik: <7,00 (norma: 0,0-17,0) Cholesterol całkowity: wynik: 208,60 (norma: 115,00 - 190,00) Cholesterol HDL: wynik: 49,20 Cholesterol LDL: wynik: 136,70 Trójglicerydy: wynik 113,50 -Żelazo: 147 (norma 59-15 8) % wysycenia transferyny 38,6 -Ferrytyna: 192 (norma 30 - 400) -Transferyna: 296 ( norma200-360) -TIBC: 192 (norma 228 -42 8) -UIBC: 228 (norma 112-346) -Sód: 141 (norma 135-145) -Potas: 4,98 (norma 3,50-5,50) -Witamina B12: 352 (norma: 191-663) - USG tętnic szyjnych - ok - USG brzucha: wszystkie narządy w normie poza znalezionymi złogami do 3mm w obu nerkach (kamica nerkowa). Dodam jeszcze tylko, że w przeciągu 5 ostatnich lat byłem bardzo często kąsany przez kleszcze w porze wiosna-jesień. Nie raz się zdarzało posiadanie nawet 5-6 kleszczy z jednej wizyty w lesie. U mnie w lasach jest ponoć sporo zakażonych kleszczy. Czy po powyższych badaniach, zwłaszcza tych pod kątem boreliozy oraz objawów, można stwierdzić, że mam boreliozę? Jakie badania ewentualnie zrobić w dalszej kolejności? Proszę o odpowiedni.

Gość Userrrra
Nikt nic nie wie?

Gość gość
nie wiem czy masz boreliozę ale jedna dziewczyna tu pisała jakiś czas temu że wyleczyła boreliozę wysokimi dawkami witaminy C lewoskrętnej do kupienia na allegro

Testy WB i elisa są bardzo zawodne. Ja zalecam testy metodą biorezonansową. Można to wykonać np. w Wielkopolskim centrum promocji zdrowia.

Gość gość
Czytałem, że ta metoda biorezonansowa tez nie jest do końca dobra. Czy nikt nie wiem jak odczytać ten test WB?

Gość gość
a dlaczego nie pójdziesz do lekarza? chyba to będzie najbardziej wiarygodne źródło no chyba, że uwierzyc mi na słowo, że tak - masz boreliozę, bo tak napiszę, a tak naprawdę pojęcia nie mam na temat odczytywania wyników:O

Gość gość
Czytałem, że ponoć można jakiś czas przed badaniem Western-Blot brać krople citrosept,, które rozbijają cysty po których bakterie dostają się do krwi i wtedy w testach Western-Blot w klasie IgA mogą pojawiać się dodatnie wyniki, co by świadczyło o boreliozie. Czy to prawda? Głównie ta metoda jest używana przy teście PCR z krwi i tylko gdzie nigdzie można spotkać się z informacjami, że też można tak spróbować przy teście Western-Blot. Wie ktoś, coś na ten temat?

Gość gość
Dziękuje za odpowiedzi. Ogólnie mój stan zdrowia o dziwo się trochę poprawił, nie mam już zawrotów i bólów głowy. Z objawów które w dalszym ciągu się utrzymują to wygląda to następująco: Moje objawy: - ciągłe zmęczenie - brak koncentracji - brak pamięci (świeżej) - straszna senność (nawet po wyspaniu się - przy różnej ilości godzin) - ciągłe uczucie zimna (nawet w pokoju przy temp.25C i przykryciu się dwoma kołdrami i kocem) - szybkie męczenie się - brak sił - sporadycznie bóle mięśniowe (takie jak przy przeziębieniu) - brak energii - drżenie rąk Objawy te nie zawsze występują, jak występują to z różnym nasileniem. Ostatnio miałem robione kolejne badania pod kątem boreliozy: test ELISA IgG i IgM oraz Western-Blot IgG i IgM - wszystkie te testy wyszły negatywnie. Miałem tez wizytę w poradni chorób zakaźnych i tam lekarz też stwierdził, że boreliozy nie mam. Objawy nie które utrzymują się dalej i żaden lekarz nie wie skąd się biorą. Czy przy poniższych badaniach pod kątem Boreliozy można ją wykluczyć? W tych testach choć negatywnych to coś tam wyszło i nie które wskaźniki zostały przekroczone. Poniżej linki do skanów tych badań: images66.fotosik.pl/660/64a708614d247198.jpg images67.fotosik.pl/662/61fa408d74ce6faf.jpg images70.fotosik.pl/660/7b3a49ca9bb8c2e6.jpg Proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam