Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Skromne święta rodziny górniczej z powodu złodziejstwa kopalni

Polecane posty

Gość gość

W zeszłym roku każdy pracownik, oprócz pensji, dostał jeszcze bony na święta. Mój tata z powodu 15 letniego stażu pracy dostał 900 zł. A w tym roku złodzieje przejęli wszystkie pieniądze, zamiast bonów kupili sobie drogie samochody i niestety nie zostało nic dla pracowników. Po prostu jestem wkurzona i mam dosc tego kraju. Tata wykonuje ciężką pracę, jest odpowiedzialny za kadry w kopalni, musi uwzględniac wszystkie choroby i urlopy i w zamian za to dostaje tylko samą pensję. Tak traktuje się górników!

Gość gość
taką Polskę wam Wałęsa wywalczył ja zarobiłam 2800 a dostałam przelew 1200 bo system informatyczny w firmie sie zmienił i resztę podobno wyrównają później taką Polskę wam wałęsa wywalczył , życie za to oddawaliście !

Gość gość
Tatuś to nie górnik tylko urzędnik . Górnik to na przodku z********a.

Gość gość
hehehe, odcięli wam od gemby troche i teraz lament! Twojemu tacie za taka pracę nalezy sie tylko pensja!!!

Gość Ale to już było
Wreszcie:D Skończyła się sielanka Gierkowska?! Mojej sąsiadki brat, młody człowiek dostał wtedy taką odprawę,że przyjechał do siostry pochwalić się wypasionym autem.Przeszedł na wcześniejszą emeryturę górniczą.Obecnie ma 3000 zł. emerytury! Za komuny tylko na Śląsku wszystko było w sklepach, nawet bez kartek.A my przymieraliśmy głodem,wówczas mój mąż był internowany! Autorko, twój ojciec nie jest górnikiem, tylko gryzi- piórkiem, po co piszesz brednie.Do kogo masz pretensje? Pod tym względem jest sprawiedliwie!

Gość gość
I tak ma za dobrze. Ja po 15 latach to zarabiam 1500 i pracuje w niedziele, na wszystkie zmiany. Nie ma to jak byc oderwanym od rzeczywistości.

Gość FAJNIE JEST
Bardzo dobrze, niech górnik zobaczy jak się żyje za średnią krajową.Słusznie napisali przedmówcy. Przecież twój ojciec nie jest górnikiem.Nie należą się jemu żadne dodatki, ale goła pensja!

Gość gość
JA tam facetowi nie zazdroszczę w każdej chwili może stracić życie - więc powinien godnie zarabiać - raz że to ciężka fizyczna praca a dwa to dużye ryzyko zawalenia czy wybuchu gazu. Ja jestem do pomorza tutaj wielu ludzi miało podobny dramat po zamknięcuy stoczni jednak w stocznia to nie kopalnia. Na szczęście moi rodzice nigdy nie byli związani z żadną z tych grup zawodowych.

Gość gość
A no i właśnie, pewnie i tak co jakiś czas schodzi do kopalni czy faktycznie siedzi tylko za biurkiem?

Zastanów się zanim coś napiszesz..Urzędnik siedzący przy biurku, ma ciężką pracę? Ogarnij się kobieto! Myślisz że za granicą są kokosy? Wreszcie zrobili porządek z górnikami, skończyły się im balangi, Barbórki.Teraz niech doświadczą jak inni mamy na co dzień!

Gość gość
Ja nie zazdroszczę górnikom, którzy zjeżdżają pod ziemię. Ale pracujący na powierzchni to nie górnicy, tylko pracownicy administracyjni. Czujesz różnicę? Żeby nie było - jestem ze Śląska i doskonale wiem czym różni się robota pod ziemią od tej wykonywanej na powierzchni. Górnik na przodku powinien mieć emerytury ze 3 tysiące, albo i więcej, bo po 15-20 latach pod ziemią to jest wrak człowieka (kręgosłup, artretyzm, płuca, wzrok, serce, ciśnienie - wszystko wysiada). Wesołych Świąt :)

Gość jechane hanysy
rodziny górnicze są biedne,bu ha ha ha ,nie róbcie jaj na święta,Gierek rozpuścił towarzystwo,słodził i miodził,przywilejami rozbestwił,14tymi pensjami,barburkami i innymi takimi bzdetami,a po jakiego szwanca deputat węglowy kocmołuchom potrzebny,czyżby w familokach centralnego nie było?Sprzedają wungiel,takie syny,i dalej skamlą,że bida się dzieja,jabym wam kota pogonił...

Gość gość
Jak mu źle to niech zmieni prace. wtedy zobaczy że zarobi 1200 na umowę o dzieło. Bedzie do pracy chodził na telefon a talon do sklepu to zobaczy co najwyżej u innych. Nauczyciele, górnicy, wojsko, policja ,lekarze, sady, wyżsi urzędnicy, pracownicy energetyki, sektora paliwowego są oderwani od rzeczywistości. Albo wszyscy sa traktowani godnie albo nikt a nie wybrane święte krówki :classic_cool:

Gość gość
"O takom polskje walczyłem".Co chcieliście to macie,a teraz jęczycie jak zarzynane prosię.Dalej głosujecie na Platformę Oszustów .wkrótce nawet skarpetek nie będziecie mieć.Dobrze że o czasie wybyłem z tego kraju szczęśliwości.

Gość gość
Ale to wina ludzi. Głosuja na Platforme Obywatelska. Partie ludzi bogatych, którzy mają w d***e los tych biedniejszych. Nie rozumiem jak ofiara może głosować na swoich oprawców. To zupełnie nie ma logiki :D

Gość gość
Ludzie jak woły pracują u panów czyli "pracodawców". I jeszcze udają zadowolonych bo boją się bezrobocia. Ludzie godzą się na pracę w warunkach szkodliwych dla zdrowia bo nie mają innego wyjścia. Dziewczyny pracują w burdelach jak niewolnice. Sądy działają wolno. I tak dalej..... Co z tego, że Konstytucja gwarantuje równość względem prawa jeśli nie stać cię na adwokata. Podobna sytuacja istniała za czasów Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Przyczyną jest ludzka zachłanność. Ludzie, którzy maja dużo chcą mieć jeszcze więcej i to kosztem tych, którzy mają od nich mniej. I to właśnie prowadzi do niewolnictwa.

Gość Ale to już było
Do autora godz.12, 30.Bardzo mądrze napisane.Gierek ich rozpuścił jak puszczone luzem byki.Teraz myślą że będzie tak nadal.Wszyscy powinni być traktowani równo.Jednak tak nie jest.

Gość gość
wungiel żryjta,tego macie na tym swoim POs/ranym ślonzkupod dostatkiem...

Gość gość
Czas wyjśc na ulicę i pogonić to tałatajstwo i zapędzić do pracy.Cóż wielkie zakłady pracy pozamykali a u prywaciarza kto się zburzy?Właśnie o to chodzi żeby tyrać od rana do wieczora żeby nie zdechnąć z głodu i znowu przyjść do pracy żeby pomnażać majątek PANA!Jak się nie podoba to jesteś wichrzyciel i szumowina!Zielona wyspa złodziei,bankrutów i wyzyskiwaczy.Sitwa dorwała się do koryta t czerpie z tego korzyści,a reszta do roboty,a jak się nie podoba to na zmywak do UK!

Gość gość
Im właśnie jest na rękę że są antagonizmy między "klasą robotniczą" wtedy odwracacie uwagę od rzeczy najważniejszych.A prawda jest taka że tyramy bardziej jak na zachodzie za "miskę ryżu".Mało kto pomyśli że winny jest złodziejski system,tylko ludzie skaczą sobie do oczy z zawiści jak ktoś zarabia odrobine więcej.GÓRNICY JAKO JEDNA Z NIELICZNYCH GRUP ZAWODOWYCH,potrafią jeszcze trzymać się kupy i walczyć o swoje. TO NIE ONI SĄ WINNI TEMU ŻE ZARABIAJA TROCHĘ WIĘCEJ,TO RESZTA ZARABIA O WIELE ZA MAŁO ŻEBY GODNIE ŻYĆ JAK NA EUROPĘ PRZYSTAŁO.Ceny mamy europejskie a płace murzyńskie i taka prawda.To wina systemu i tych na świeczniku że nie potrafią tak pokierować gospodarką żeby była praca i ludzie nie opuszczali kraju.Wszystko co Polskie to be!Jak długo jeszcze?

Gość gość
To prawda że nas skłocaja ale to tez wina ludzi ze wybieraja do rzadzenia takich co nimi potem pomiataja. Widac wiekszosci to pasuje.

Gość gość
Coraz częściej mam wrażenie że polak nie dorósł do demokracji.Churhil o Polakach "Wspaniali w rewolcie i w czasie klęski, stają się nikczemni i nędzni w chwili zwycięstwa."

Gość FAJNIE JEST
To są efekty rządu pana Tuska! Obiecał Wam zieloną wyspę a Wy naiwni uwierzyliście jemu i PO! Macie co chcecie!

Gość gość
Taka prawda!!!!!!!!!!!!!

Gość gość
TVN powie ze jesteście nowocześni, postępowi bo glosujecie na PO. róbcie tak dalej a będzie jeszcze gorzej :D

Gość gość
Polak przed szkodą i po szkodzie głupi! :D

Gość gość
do goscia z 11.08 a co ma Walesa do tego od prawie 8 lat rządzą POpaprancy i mogli przywrócic wszystko to co Wałesa według ciebie spiepszył czas zacząc zyc terazniejszoscią a nie historią

Gość gość
No to żyj teraźniejszością i klep biedę.A kto jak nie Wałęsa stał za "nocna zmiana".czego efekty widać do dzisiaj i koniec bedzie żałosny.

Gość gość
Jak nie kumasz to poszukaj w necie,lub choćby na youtube.

Gość gość
Walesa rozpier....ł złodziejską komune tak samo kradli i mordowali jak teraz tylko cenzura była ludziska mieli pieniądze(gównianne)tak samo jak dzis ale nie mieli je gdzie wydac bo g****o było wszystko układ słał na wschód co jakis czas za przekret kogos zamkneli (plotki)tak jak dzis czas zyc dzisiejszym zycie a nie komuną