Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Legalna kradzież w Rzeczpospolitej według pana SSR Pawła Kowalczyk

Polecane posty

Gość gość

Czy wiecie o tym,że kradzież w potocznym rozumieniu tego słowa jest legalna w Rzeczpospolitej Polskie.Orzekł o tym pan SSR Paweł Kowalczyk z Wydziału Gospodarczego Sądu Rejonowego w Sieradzu.W sprawie VGC 269/14 dotyczącej błędnego przelewu na zajęte konto,zalegalizował on działanie analogiczne do uznania się za właściciela cudzego portfela,tylko dlatego,że komuś on wypadł.

Gość temida jest slepa ale ma miecz
bo do sadu nie chadza sie po sprawiedliwosc a po wyrok... dlaczego w polsce nie ma jeszcze prawa precedensowego jak w usa?

Gość gość
No przecież jeśli nawet wyciągnę ci z portfela 419.99 zł to nie będę złodziejka, bo kradzież zaczyna się od 420 zł, więc decyzja sądu mnie nie dziwi, skoro takie są POlecenia (nie)rządu i wiadomej partii.

Gość gość
Ponieważ my mamy od zarania dziejów system prawa stanowionego, a oni sobie skopiowali system anglosaski od Brytyjczyków.

Gość gość
ale system prawa stanowionego to nie jest tylko czytanie ustaw,ale dokonanie wykładni,w jakim celu dana norma została uchwalona

Gość gość
sluszna uwaga jak wyciagne ci z portfela 480 tys a oddam tylko 120 tys to beda to oczywiscie POlecenia Rzadu i (nie)wiadomej partii? :classic_cool:

Gość gość
Poza tym, lepiej żeby w naszym realiach prawo było "tworzone" (raczej przyjmowane) przez kilkuset posłów niż przez 1-3 sędziów, bo taką ilość łatwiej przekupić. W Stanach sędzia zarabia tyle, że nie opłaca mu się przyjmować łapówek, tym bardziej że ma za dużo do stracenia- może nie zostać wybrany na kolejną kadencję.

Gość gość
Jeśli zarabiam 1200 zł netto i zostanie mi skradziony rower wart 400 zł i nie mogę tego faktu nawet zgłosić na policję, gdyż w myśl obowiązującego prawa nie jest to przestępstwo, to do kogo mam mieć pretensje, jeśli nie do PO, która te przepisy ustanowiła? Jeszcze kogoś dziwi ich poparcie w zakładach karnych? Dziwi kogoś, że są nazywani partią oszustów i złodziei? No ale skoro sami kradną, to musieli się jakoś odwdzięczyć swojemu szemranemu elektoratowi i podnieść prób kwotowy.

Gość gość
sprawę pana SSR Pawła Kowalczyk,wysłałem do tygodnika Do rzeczy,może ich to zainteresuje.