Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak to u was bylo z decyzja o dziecku? mialyscie watpliwosci?

Polecane posty

Gość gość

dziecko chcialam juz tak od roku,moj partner jeszcze jednak nie byl gotowy. doslownie kilka dni temu zmienil zdanie. oczywiscie sie ciesze, ale zauwazylam, ze sie tez bardzo boje. mam w glowie milion mysli (czy bede dobra matka? czy zajde w ogole w ciaze? a moze jestem bezplodna? jak bedzie z moja praca? czy damy sobie rade finansowo? czy dziecko nie odbierze mi wolnosci?) CZY TO JEST NORMALNE?

Gość gość
To najzupelniej normalne. zawsze sie ma takie watpliwosci, pytania bo to w koncu powazna decyzja i na cale zycie, takich watpliwosci nie maja tylko dziecioroby co robia po 10 dzieci i wyciagaja lape po szlachetne paczki. Takze nie przejmuj sie, wszystko z Toba w porzadku, swiadczy to o Tobie ze jestes odpowiedzialna i rozsadna osoba.

Gość gość
albo po szlachetne piczki :D ujemny przyrost naturalny w polsce juz mamy od dawna... pytanie do kolejnych ekip rzadzacych - zawolacie na pomoc turkow jak niemcy czy arabow jak francuzi? a moze macie jakis ciekawszy patent?

Gość gość
Pewnie, że sa różne obawy, ale jak naprawde pragnie się dziecka to obawy muszą odejść w cień. Dziecko to poważna decyzja. Potrzebuje przez długi czas opieki 24 godziny na dobę, trzeba w dużym stopniu dopasować dotychczasowe życie do jego potrzeb, do pór drzemek i jedzenia, nie wspominam o chorobach.. Później przedszkole, szkoła, wywiadowki, pomoc w nauce, problemy dojrzewania.. Tak naprawdę to gdy urodzi się dziecko to spokoju nie ma się już nigdy. Człowiek całe życie martwi się o swoje dziecko/dzieci. Nawet gdy te są juz dorosłe i maja swoje dzieci. Ale z drugiej strony chyba nie jest tak źle bo w koncu wielu ludzi decyduje się na większą ilość potomstwa :) ja juz mam córkę pięcioletnią i spodziewam się drugiego dziecka. Obie ciążę planowane, świadomy wybór :) córka jest mądra dziewczynka, można z nią już dość sensownie porozmawiać jak na jej wiek, codziennie przychodzi się poprzytulac i kilka razy na dzień słyszę, że mnie kocha... Ciesze się, że ja mam. Dzieci zmieniają życie na lepsze. Obowiązków jest więcej, zmartwień jest więcej, czasem człowiek pada na twarz ze zmęczenia, ale ja bym tego nie zamieniła na nic innego.

Gość gość
tu autorka. boje sie tez, ze za dlugo bralam pigulki. odstawilam je 2 miesiace temu, mam teraz wlasnie druga miesiaczke po odstawieniu, czyli wchodze w 3 cykl. to nie za szybko?

Gość gość
Czy za szybko/za długo ? Zdania są podzielone pomiędzy naukowcami a ginekologami. Jedne zachodzą w ciążę po 3-ch miesiącach podczyas gdy drugie po 6-ciu, a trzecie...po roku od odstawieniu tabletek. Każdy kobiecy organizm reaguje inaczej. Co do Twoich obaw i pytań to wiele zależy jakie dziecko się urodzi. Może mieć wieczne kolki, mało spać, wybredne w jedzeniu i stwarzać wrażenia "Diabełka" a może być spokojniutkie, spać całe noce i sprawiać wrażenie "Aniołka". Czy będziesz dobrą matką? Na pewno będziesz jeśli pragniesz tego dziecka i nie traktujesz jako kaprys albo lalkę na ciuszki. Co do twojej pracy i finansów tylko ty możesz odpowiedzieć na te pytania. Od siebie mogę powiedzieć że dziecie nie potrzebuą wszystkich najnowszych zabawek. Najlepsze co można ofiarować dziecku to uwagę, zdrową miłość, rozważne wybory zabawek (żadne nie potrzebuje miliona durnych zabawek!), poczucie bezpieczeństwa a zarazem wolności do zadrapanych kolan czy nabitych siniaków. Dziecko odbierze Ci "wolność" tylko wtedy jeżeli i dostaniesz wścieklizny macicy i będziesz traktować jak kulę u nogi. Od Ciebie i twojego partnera będzie zależeć na ile będziecie konsekwentni wobec dziecka lub czy wychowacie rozwydrzonego bachora które będzie się uważało za roszczeniowy pępek świata. Mądrzy rodzice wychowują mądre dzieci. Głupi rodzice wychowują głupie dzieci które wyrastają na głupole. Proste.

Gość gość
Odstawilas pigulki odczekaj pol roku, uzywajcie prezerwatywy

Gość gość
Mądrzy rodzice wychowują mądre dzieci. Głupi rodzice wychowują głupie dzieci które wyrastają na głupole. Proste. xxxx proste pod warunkiem ze maja czas i ochote zajac sie wychowaniem pensja minimalna w tym kraju wynosi 1200 albo cos okolo pracodawcom sie w doopie poprzewracalo (pani jeszcze zostanie godzine i kible posprzata) a sluzby spoleczne typu pip sanepid i pare innych obsadzone sa krewnymi i znajomymi krolika

Gość gość
literatura podaje 3 miesiace, a ja odstawilam w pazdzierniku... boje sie bardzo :) jednak mysle sobie, ze juz bardziej gotowa nie bede, mam juz 30 lat. najwyzsza pora. jesli beda jakies problemy z zajsciem w ciaze jeszcze zdarzymy.

Gość jeszcze Alfa
jak to szlo? jeszcze zdazymy w dzungli ludkosci... :classic_cool: