Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy Polska w ostatnich 25 latach zbliżyła się do Zachodu?

Polecane posty

Gość gość

czy oddaliła ? wg mnie oddaliła się patrząc po stylu życia, ubraniach, ludziach...

Gość gość
No pewnie ze się zblizyla. Już nie przesadzajcie :-) Przypomnijcie sobie lata 90

Gość gość
nie będzie tacy pewni ostatnio czytałem opinie jakiegoś historyka i mówi ze się oddaliła

Gość gość
pod względem infrastruktury bardzo. pod względem uczciwości , postawy obywatelskiej , kultury oddaliła. no i te skorupy na piętach. choć chyba więcej jest tolerancji , związki partnerskie, wkrótce gender , tak , że całkiem żle nie jest

Gość gość
Tak, tak jesteśmy tanią siłą roboczą na zachodzie.

Gość gość
Zachód daje prace , czyli chleb. gdy nie można było wyjeżdżać to wszyscy by jaja lizali by wyjechać a teraz mamroczą o taniej sile roboczej. a w Polsce jesteście drogą siłą roboczą ? tak w utrzymaniu.

"Tak, tak jesteśmy tanią siłą roboczą na zachodzie." x Pamiętam taki list z lat 90 do Balcerowicza którego autor sugeruje aby podwyższyć pense i ceny do tych na zachodzie i już mamy dobrobyt. Wydaje mi się że podobny pogląd przedstawia wielu innych ludzi którym to wydaje się że ot tak powinniśmy przeskoczyć dzielący nas dystans

Gość gość
Tak naprawdę gdyby nie zachodnie korporacje to panowałby tutaj glod.

Gość gość
gość 11.29 Co ty im o latach 90tych . Wtedy ich jeszcze nie było .

Gość gość
Pamietam w latach 90 jak wielu ludzi glodowalo( takie były pensje) teraz ci sami ludzie maja stale prace i stać ich na wszystko także nie ma co porownywac.

Gość gość
W utrzymaniu? Do kogo masz pretensje? Przecież jest strefa wolnego handlu, skoro Niemcowi opłaca się zatrudnić Polaka przy produkcji towaru x za pensję 3, 4 razy większa niż oferuje Polak produkujący to samo, to znaczy że Polak te 3 krotnosc pensji zgarnia dla siebie, albo zabiera mu państwo, bo rynek zbytu i cena towaru jest taka sama. Gdzie tu wina pracownika?

Gość gość
zblizyla,osiagnelismy POdobny POziom degeneracji

Gość gość
Polak będzie zawsze biedny ibedzie daleko od zachodu , bo w głowie ma kompleksy i wszędzie widzi ludzi ktozy chcą go wykorzystać , oszukać .

Gość gość
bardzo sie zblizyla , jeszcze jakiws 15 lat temu jak jechalam do Polski to oplacalo sie w Polsce kupowac i w Polsce spedzac wakacje teraz ceny sa identyczne jak w Europie , Polska jest na tym samym poziomie wiec juz nie oplaca mi sie jezdzic do Polski , za te same pieniadze mam wakacje w Hiszpanii , Wloszech , Portugalii itd , papierosow tez nie oplaca mi sie targac bo tyle samo kosztuja