Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PraweeTywee

Dlaczego Katolicy zwykle nie czytaja Biblii?

Polecane posty

Gość PraweeTywee

Ja jestem protestantka i dla nas to jest norma i przywilej ze mozemy czytac Biblie a jak ktos nie czyta to uchodzi za lenia, a u katolikow to rzadkosc ze ktos czyta. Dlaczego? A moja babcia ktora uwaza sie niby za katoliczke uwaza ze biblia to bzdury, a jak zapytam jej to po co chodzi do kosciola skora uwaza Biblie za bzdure a stanowi Ona podstawe kosciola to mi nic nie powiedziala :(

Gość PraweeTywee
I prosze w odpowiedziach powstrzymac sie od atakow zarowno pod adresem katolikow oraz protestantow

z lenistwa nie czytają, bo to gruba książka :) :) :) ja jestem ateistką, ale biblię przeczytałam, bo wroga swego warto znać ;)

Gość PraweeTywee
Ewa, całą? Jesli tak to podziwiam ze jako ateistce ci sie chcialo :D Bo ja starego testamentu jeszcze nei przeczytalam w calosci, ale czytam.

Nie czytają, bo wg. doktryny katolickiej, katolicy nie mogą interpretować Biblii samodzielnie. Kler katolicki przez wieki blokował dostęp prostego ludu do Pisma Świętego (prześladowanie Wyclife'a, Tyndala)

Gość PraweeTywee
Nie mogą samodzielnie interpretowac, ale przeciez sa Biblie katolickich wydawnictw ktore zawieraja oficjalny komentarz do rozdzialow, wiec chyba taka by mogli czytac?

Jeśli chodzi o mnie, to ciągle mam w planie przeczytać Biblię, ale zawsze trafia się coś ciekawszego i wiadomo... odkłada się w czasie, kiedyś przeczytam, ale tylko wybrane fragmenty, bo to fajna sprawa móc sobie zacytować coś.

Gość gość
biblia mnie nawróciła :D biblia jest super! same przepowiednie o Jezusie nawracają przecież biblia to cud :)

Gość PraweeTywee
Nie ma nic ciekawszego niz Biblia :) Codziennei cos ciekawego wyczytuje

W Polsce jest jedno katolickie wydanie Biblii (BT). W wielu tłumaczeniach jest sporo przekłamań. Np. w jehowickim przekładzie nowego świata jest ich multum, i to poważnych... Np. w punkcie, w którym (w księdze Daniela) jest mowa o odbudowie Świątyni, w przekładzie NŚ nie ma jednego słowa...

Gość gość
chyba uogólniasz, znam wielu katolików, którzy czytają Biblię

Gość PraweeTywee
NIe ma idealnego tłumaczenia, kazde ma jakies braki. A Jehowi to maja akurat calkowcie swoja Biblie wiec nei ma o czym mowic :) Przystosowana do straznicy. x Nie uogolniam bo napsalam ZWYKLE tez znam kilku ktorzy czytaja ale to minimalny odsetek, góra 5%

Gość gość
oxe nie masz racji BT jest tłumaczeniem oficjalnym, którego używa się podczas liturgii, Mszy Św. ale NIE JEDYNUM, który katolicy mogą czytać "Biblia Tysiąclecia jest tłumaczeniem używanym w liturgii Kościoła katolickiego w Polsce, zgodnie z Dekretem prymasa Polski z dnia 7 marca 1966. Według wstępu do III wydania: tekst Biblii Tysiąclecia nabrał cech poniekąd tekstu oficjalnego, a Józef Glemp w 2006 określił ją wprost jako tłumaczenie oficjalne"

Gość gość
Czytanie Biblii katolikom nie jest zalecane, bo wtedy przestaliby być katolikami. Kościół ustanowił swoje prawa, swoje przykazania, sakramenty itd Czytanie Biblii przez owce jest bardzo niebezpieczne dla KK. Studiowanie Biblii może owcom zbyt szeroko oczy otworzyć i wtedy nici ze strzyżenia.

Gość gość
Katolickie współczesne przekłady Bibli, które można czytać, np Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu – komentarze KUL , Biblia Tysiąclecia, Biblia warszawsko-praska , Biblia poznańska , Biblia lubelska , Biblia Paulistów , Nowy Testament w przekładzie na gwarę górali Skalnego Podhala

Gość gość
PROTESTANTYZM to sola scriptura, solus Christus , soli Deo gloria KATOLICYZM to Chrystus, sakramenty, dogmaty, nauka Kościoła, Tradycja Kościoła

Gość PraweeTywee
I co w zwiazku w powyzszym? Bo nei wiem co ma do rzeczy :) SWOja droga - piszez ze protestantyzm to SOLUS CHRISTUS a katolicyzm to Chrystus to chyba na jedno wychodzi :D Solus Christus= ( z laicny) tylko Chrystius

Gość gość
u katolików nie kładzie się tak dużego nacisku na czytanie Bibli jak u protestantów Twoje pytanie jest bez sensu bo równie dobrze katolik mógłby zapytać dlaczego protestanci się nie spowiadają, skoro sakrament spowiedzi ustanowił Chrystus?

Gość gość
19:42 przeczytaj calosc co napisal(a) cymbale a nie wybierasz wygodny dla ciebie fragment i myslisz, ze swiecisz

Gość PraweeTywee
Alez protestanci sie spowiadaja :) Ale nei w konfesjonale. Jezus nie pwoiedzial ze spowiedz ma byc w konfesjonale na ucho Marina - ty czytasz ale 80% nie czyta.

Gość gość
dziecko drogie wiem co znaczy SOLUS CHRISTUS... napisałam Ci jakie są podstawowe założenia każdego wyznania u podstaw katolicyzmu nie leży czytanie Biblii, nie jest to jej fundament jak u protestantów

Gość PraweeTywee
Nie musisz sie unoscic, prosilam tylko o wyjasnienie bo nie rozumialam sensu twej wypowiedzi :) Jesli poczulasz sie urazona to przepraszam.

Gość PraweeTywee
Marina, ale to jest smutne :( Jak zadzwoni przyjaciolka to pewnie wiekszosc ludzi idzie na spotkanie ale zeby spotkac sie z Bogiem to nei maja czasu albo potrzeby... A jak trwoga to do Boga - Oczywiscie Nie wszyscy ale bardzo wiele osob. Jak by mi powiedzial protestant "nie czytam bo nie mam potrzeby" to powiedzialabym mu Opamietaj sie

Gość gość
jako protestantka nie zrozumiesz tego, dlaczego katolicy nie czytają Biblii i z Twoich wypowiedzi to właśnie doskonale wynika bo już kilka osób Ci odpowiedział, dlaczego nie czytają, w katolicyzmie najważniejsze jest żeby chodzić do kościoła, na Mszę ŚW, przyjmować SAKRAMENTY a w Twoim wyznaniu najważniejsze jest czytanie Biblii przyjmij to do wiadomości

Gość gość
dla ciebie jako protestantki smutne jest że katolicy nie czytają Bibli dla mnie jako katoliczki smutne jest że katolicy nie chodzą na Msze w niedziele, nie przyjmują Komuni Św ;(

Gość gość
ja jestem katoliczką i czytam Biblię dość często :)