Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wyjazd za granice jaki dokument dla dziecka

Polecane posty

Gość gość

Co potrzebne dowod czy paszport dla dziecka? Chrzestna chcialaby na ferie zabrac do siebie corke. Sprawa wyglada tak ze nie zyje z ojcem dziecka. Czy przy wyrobieniu dokumentow potrzebna jest zgoda ojca- podpis. A jesli nie mam z nim zadnego kontaktu. Wiec papierka nie podpisze. Trzeba przez sad? Jak dlugo to moze potrwac?

Gość gość
W ramach strefy Schengen wystarczy dowód osobisty. Paszport jest bardziej uniwersalny, tyle że dłużej się na niego czeka. Do wyrobienia obu dokumentów i wyjazd dziecka za granicę potrzebna jest zgoda obu rodziców, jeśli ojciec nie jest pozbawiony praw rodzicielskich ani nie ma ich ograniczonych. Jeśli będziesz załatwiać to przez sąd rodzinny, warto od razu wnioskować o ograniczenie ojcu praw skoro nie utrzymuje z wami żadnego kontaktu i założyć sprawę o alimenty.

Gość gość
czyli musze isc do sadu.

Gość gość
taaak , idź do sadu :)

Niestety musi być podpis obojga rodziców. Albo zgoda sądu co wydłuża procedurę, bo na wyrobienie dokumentu czeka się około miesiąca, a w tym wypadku dochodzi dodatkowy czas potrzebny na rozpatrzenie wniosku w sądzie

Gość bastinkov
Jeżeli ktoś planuje wysłać swoje dziecko gdzieś na ferie, to fajnie pomyśleć o ubezpieczeniu dla niego. Ja znalazłem darmowe ubezpieczenie w Prudential od 21.01 do 01.03.2015 r. - w sam raz na ferie! Warto, bo suma ubezpieczenia to aż 10.000zł w razie wypadku. Tu macie szczegóły: www.kylex1.produktyfinansowe.pl/e/lead/1243/label=darmowe-ubezpieczenie-dla-dziecka