Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Przeciwnik islamizacji Europy

W co wierzą ateiści?

Polecane posty

Gość gość
W wielki wybuch :-P

Gość wulkan wygasly
w Donalda Tuska? :classic_cool:

Gość turkuć m
Pytanie słuszne, ale niekoniecznie dobre masz wyobrażenie o możliwych odpowiedziach. Jeśli ktoś jest ateistą na poważnie, nie takim, którego najwyższym celem i radością, jest dopiepiertolić wierzącym, obrazić ludzi religijnych wyszydzając ich boga, tylko takim, który po prostu uważa, że nie ma boga, nie ma metafizyki, jest materia w takiej czy innej postaci, na przykład plazma ;) to taki człowiek, ma świadomość, że pewnych pytań nauka nie stawia. Generalnie nauka pyta jak? ale nie pyta dlaczego? Jak doszło do powstania wszechświata? ale nie dlaczego do niego doszło? bo to jest już pytanie z kategorii więcej niż filozoficznych, bo metafizycznych. Ateista powinien też mieć świadomość, że człowiek jest istotą o potrzebie wiary, zatem wyszydzanie religii, to jałowe zajęcie.

Gość gość
Zapyta Bóg w swym niebie, co dałem Mu, od siebie. Wierzyłem i kochałem, i byłem tym, kim chciał bym był. I żyłem jak ,chciał bym żył i byłem, kim miałem być.

Gość gość
ateista to człowiek niewierzący a więc nie może wierzyć np w naukę.

Gość Przeciwnik islamizacji Europy
Czy ateiści spisali sobie kodeks zachowań? Bo według mnie ateista może robić co chce, przecież żaden Bóg nad nim nie stoi, tak uważa przynajmniej. Czyli może czynić dobro, ale i zło też, bez większych konsekwencji, w końcu to ateista jest jakby sobie Panem? I oczywiście ateista może ustalać na poczekaniu co jest tym dobrem, a co złem. Może i generalnie nauka pyta "jak" ale to co? To już nie można zapytać "dlaczego"? Dlaczego ateista może niektóre pytania zadać, a niektórych nie? Myślę że wielu ateistów mylnie pojmuje wolność, bo myślą, że gdy nie będą uznawać Boga, to mogą robić wszystko co chcą i to znaczy że są wolni. A wierzący jest zależny od Boga, więc już zniewolony. Czy mam rację? Mam też wrażenie, że wielu ateistów uważa, że wszystkim wojnom, konfliktom winne są religie i gdyby nie było religii to byłby pokój. (?) Podyskutuję z zadeklarowanym ateistą. Ale od razu zaznaczam, że z mojej strony odpowiedzi mogą pojawiać się z dużym opóźnieniem.

Gość gość
dla ateistów kodeksem zachowań jest obowiązujące prawo ludzkie, stanowione przez człowieka. ateista może zadawać wszystkie pytania. nie ma pytań 'zakazanych". ateista jak już napisałem może robić wszystko ale w ramach prawa. ateista nie oznacza anarchista, natomiast prawdą jest, że człowiek wierzący jest zniewolony. ateista wie, że większość wojen byłą wywołana z powodu takiej czy innej religii ale to nie oznacza, że gdyby nie było religii to nie byłoby wojen.

Gość gość
ateista nie wierzy, że nie ma boga, bo jakby w to wierzył, nie byłby ateistą. ateista wie, że nie ma boga.

Gość korytarz ex_terytorialny
powiedz to itlerowi :D specjalisto od wojen

Gość gość
do kogo to o itlerze?

Gość gość
ateizm to tez wiara :) chociażby wiara w nieistnienie Boga...jest to tez jakaś filozofia życiowa ;)

Gość gość
przecież już napisałem. ateista nie wierzy, że nie ma boga. ateista to wie! tu wyłazi, przepraszam za określenie, ale ograniczenie wierzących. wierzący wszystko przekłada na własny sposób widzenia swiata i nie widzi innej możliwości jak wiara. a tymczasem można po prostu wiedzieć, że nie ma czegoś takiego jak bóg.

Gość gość
gość dziś ateista to człowiek niewierzący a więc nie może wierzyć np w naukę. xxx nauka to informacja a informacja musi miec gdzies swój poczatek....w umysle inteligencji ;) ciekawe skąd inteligencja w człowieku?? z wybuchu?:D:D a od kiedy wybuch energii tworzy informacje?:classic_cool:

Gość gość
w Marksa , Freuda , Palikota ...i zieloma wyspe :classic_cool:

Gość gość
od zawsze wybuch energii tworzy informacje. fizyka się kłania:O

Gość gość
informacja ma swój początek. w faktach, dowodach itp

Ale skąd to wie że nie ma Boga? Nie ma bo nie, bo tak powie, albo sobie stwierdzi? A jeżeli prawo się zmienia i coś co było kiedyś nakazane, teraz jest zakazane?Czyli ateista kieruję się tylko teraźniejszością, bez przeszłości i tego co być może w przyszłości? Czyli ateista jest zniewolony aktualnym prawem ludzkim?

Gość gość
acha:D a skad dowody?:classic_cool: DNA jest informacją o tym jak masz wygladac....w jedej dawce DNA wielkosci glówki szpilki zapisano o tobie tych informacji tyle że zapełniłyby tomy ksiązek które ułozone w stos równają się 10krotność drogi z ziemi do księzyca. Kiedy wec zapisano te informacje?/ kto to zrobił....jestes mądry odpowiedz ;)

Gość gość
wie stąd, że na istnienie czegoś muszą być dowody. skoro nie ma dowodów materialnych tzn że czegoś tam nie ma. ateista nie jest zniewolony prawem ludzkim bo sam je tworzy. osoba nie uznająca prawa to anarchista a nie ateista.

Gość gość
gość dziś od zawsze wybuch energii tworzy informacje. fizyka się kłaniapechowiec.gif xxx tak??a jaką informacje tworzy wybuch??:)

Gość gość
dowody są odnajdywane przez pracujący mózg ludzi czyli inteligencję i naukę. DNA to zestaw informacji tworzący się na przestrzeni istnienia organizmu żywego.

Gość gość
gość dziś wie stąd, że na istnienie czegoś muszą być dowody. skoro nie ma dowodów materialnych tzn że czegoś tam nie ma. xxx ale dowody na istnienie DNA są tylko nie ma na to kto w nich zapisał informacje:classic_cool: kumasz?

Gość gość
jaką informacje tworzy wybuch? w najprostszy sposób... zero jedynkową. nie ma wybuchu - 0 jest wybuch - 1

Gość gość
Niemasz racji. Wierzą w Lenina, Stalina i dziadka mroza:-)

Gość gość
gość dziś dowody są odnajdywane przez pracujący mózg ludzi czyli inteligencję i naukę. DNA to zestaw informacji tworzący się na przestrzeni istnienia organizmu żywego. xxx zanim bys to wytworzył na drodze ewolucji juz bys nie zył ;) na drodze ewolucji mogą powstawac tylko delikatne korekty poznawanie ale nie sama informacja ...skad bowiem komórka wielkosci kropki na koncu zdania wie jak masz wygladać?? mnyslisz ze to czysty przypadek?? a widziałes płatki sniegu pod mikroskopem?? człowiek na podstawie swoich danych nie stworzy takich arcydzieł ze sztucznego śniegu :P a ma informacje ;)

Gość gość
ateista nie wierzy.