Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego włosy tak szybko mi sie przetluszczaja ?

Polecane posty

Gość gość

Mam 17 lat , od 3 lat regularnie myje wlosy codziennie wieczorem i sie zastanawiam kiedy przestana sie tak tluscic. Czasami mam takie dni ze mi sie nie chce myc wlosow a nastepnego dnia czuje sie zle i nieswiezo z 2 dniowymi wlosami i mam potrzebe umycia . jak mialam 12 lat to mylam wlosy co 2 dni i przez 2 lata mialam co 2 dzien tluste wlosy , to byla dla mnie udreka, zawsze sie drapalam i dorobilam sie lupiezu az wkoncu wlasnie do dzis przestawilam sie na mycie wlosow codziennie. luudzie pomozcie :( . To juz taki typ wlosow ? Juz bede tak zawsze myla wlosy codziennie ? Nie powiem czuje sie swiezo i lepiej ale naprawde czasami mam lenia i nie chce mi sie to nastepnego dnia zwiazuje moje wlosy. moze zalezy od szamponu ? Uzywam familijnego on jest przezroczysty i nie zawiera szkodliwych barwnikow czy jakiegos gowna .

Gość gość
większość osób, które znam ma nieświeże włosy najpóźniej na drugi dzień wieczorem. zaden z ciebie wyjątek. poza tym włosy umyte wieczorem zawsze będą wyglądać gorzej niz umyte rano- jakbys myła rano, to pewnie spokojnie wytrzymałyby dwa dni, bo wtedy zaliczą tylko jedną noc pocenia i gniecenia na poduszce. istnieje tez ukladanie wlosów- jak wymodelujesz na okraglej szczotce, zrobisz objętość, odbijesz od nasady, to dłużej będą wyglądać dobrze[termoloki też są do tego dobre]. ogólnie rzadkie mycie włosów jest dla kobiet z grubymi i/lub gęstymi wlosami- jak masz mysie cienkie włoski typowej Polki, to musisz często myć, a jak masz "lenia", to zostaje upięcie, kucyk, fantazyjna czapka:D

Gość gość
Familijny nie zawiera gówien? a co to są g****a Twoim zdaniem? bo jeśli sodium laureth sulfate na drugim miejscu w składzie tego szamponu to nie g****o, to ja jestem chiński mandaryn:O zmień ten wysuszający szampon! albo rzadziej używaj na przemian z czymś faktycznie łagodnym - szampony Alterra z Rossmanna maja bardzo dobre składy i są tanie - wybierz któryś z nich, a Familijnego używaj, ale tylko co któreś mycie

Gość gość
już wyjaśniam :) Jesteś w takim wieku, że Twoja skóra produkuje dużo sebum. Jest to częściowo normalne w Twoim wieku, jednak prawdą jest , że za przetłuszczającymi się włosami stoją także produkty np. szampony - sprawdź w składzie czy nie ma tam Sodium lauryl Sulphate lub Sodium Laureth Sulphate ? JEst ? No właśnie -to składniki, które są w niemal wszystkich szamponach dostępnych na rynku - najpierw wysuszają skórę a wtedy skóra się broni i produkuje jeszcze więcej tłuszczu, żeby "nadrobić" straty. Gdzie znaleźć właściwe szampony ? Możesz znaleźć np. w Rossmannie - (seria naturalna Alterra ) - to jedne z najtańszych, naturalnych szamponów. Niestety są mało wydajne. Szampony bez SLS i SLES znajdziesz wśród wszystkich producentów naturalnych np. Szampony Smooth Barbara Miedziak (mój ulubiony szampon ! jednak minusem jest to, że się słabo pieni, ale mi to nie przeszkadza - uwielbiam go, bo włosy są błyszczące i lśniące). Polecam także inne marki - Bentley lub Love Me Green - wypróbowane przeze mnie i dobre, chociaż mało wydajne. Jedne z najlepszych szamponów na rynku (naturalnych oczywiście) to produkty John Masters Organics - renomowana marka amerykańska o wieloletniej tradycji, niestety bardzo drogie. Jedynm z bardziej wydajnych i godnych uwagi szamponów jest także szampon rozmarynowy WISE. Bez względu na to co wybierzesz, muszisz pamiętac o skłądzie. Wybór szamponu nie załatwi całęgo problemu, bo jesteś w wieku , gdzie gruczoły pracują bardzo intensywnie. Ja jednak przyznam, że używając szamponów naturalnych (używałam wszystkich w/w oraz wielu innych) - stan moich włosów się polepszył, nie muszę już myc codziennie. W zależności od rodzaju szamponu, efekty , że tak powiem estetyczne będą różne - tzn. używając szamponu taniego, będziemy miec do czynienia ze splątanymi włosami i tutaj potrzebna jest odżywka. Szampony z drogerii zazwyczaj mają składniki, które nabłyszczają włosy i sztucznie wygładzają - mają wtedy włosy dobry wygląd, ale niestety nie są zdrowsze. Naturalne szampony natomiast nie podrażniają, odżywiają (bo mają dużo składników roślinnych), nie wysuszają tak jak tradycyjne szampony i dlatego też nie powodują przetłuszczania, ale za to czasem trzeba powalczyc z fryzurą. Jeżeli porównasz skład swojego szamponu z np. składem żelu pod prysznic lub mydłem do rąk w płynie, zauważysz pewnie, że skłądy są bardzo podobne. A nie powinny byc. Jednak dla produktów drogeryjnych to norma. Polecam kupic jakiś tańszy szampon np. Alterra z Rossmanna i sprawdz jak się sprawdzi. Najlepsze produkty są jednak te droższe - wydajne i dają włosom właściwy wygląd, jak szampony polski Phenome, szwedzki Wise czy oczywiście wspaniały amerykański John Masters Organics - nr 1 wśród naturalnych produktów do włosów - uwielbiam wszystkie. Sprawdź na początek w internetowych sklepach naturalne szampony różnych marek - różnica dla włosów na pewno będzie zauważalna. Dobry szampon to podstawa! Ja od ok. 3 lat używam wyłącznie naturalnych szamponów i jestem b. zadowolona - lubię różne marki dlatego mam porównanie .

Gość gość
Nie powinno się myć włosów codziennie nawet dermatolodzy tak uważają. Jeśli myjemy się zbyt często to niszczymy swoją naturalną florę bakteryjną która chroni nasze ciało no i przez to ma się suchą i zniszczoną skórę i trzeba brać kremy które jeszcze bardziej niszczą florę bakteryjną. Ja myje włosy 2 razy w tygodniu i w ogóle mi się nie przetłuszczają. Przyzwyczaiłaś swoje włosy do codziennego mycia , zepsułaś naturalną ochronę i teraz masz. Tak uważają dermatolodzy i ja też.

Polecam maseczkę drożdżową do włosów przetłuszczających się: Składniki: Kostka drożdży Szklanka mleka Rozgnieć drożdże, a następnie dodaj do nich szklankę mleka. Dokładnie wymieszaną maseczkę nałóż na pół godziny na włosy. Najlepiej załóż czepek na głowę, by poprawić działanie składników. Później spłucz dokładnie mieszankę i umyj włosy szamponem przeznaczonym do ich typu. Drożdżowa maseczka pomoże Ci uporać się z problemem szybko przetłuszczających się włosów.