Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pitopanterka

Jeden fakt nie daje mi spokoju, jeden szczegół, rozwikłacie zagadkę?

Polecane posty

Hurrem została porwana z Rusi , mówiła po rusku albo ukraińsku, nagle na statku do imperium Ottomańskiego mówi po...turecku ? skąd niby znała turecki ? już nie wspominając o Watykanie...chociaż to rozumiem na potrzeby serialu , ale mogliby to pokazać? jak Hurrem się uczyła obcego języka, jak się porozumiewała ze swoim Sułtanem ?

Gość gość
najazd turecki i została sprzedana Turkom...

toż ja wiem,że najazd, tatarski wprawdzie, potem do Turków sprzedana, ale skąd znała turecki? jeszcze na statku mówiła im "wy mordercy" ...oni się wkurzyli...kiedy się nauczyla jezyka? ja wiem, że to fikcja tylko ale jednak jak to było rozwiązane w realnej historii ?

Gość gość
a ty wiesz ? :D

Gość gość
Używała google translator - mówi Ci to coś ?

Gość atanazy burbać
Zupełnie nie wiem o co chodzi, ale żyjąc na rubieżach, można było poznać język wroga. Turcy zajmowali prawie całe Bałkany, penetrowali północne wybrzeża Morza Czarnego, posyłali posłów, kupców, więc było to możliwe. Z drugiej strony, językiem oficjalnym, używanym w dokumentach przez Chanat Krymski, był polski. Język znany w kręgach dyplomatycznych Turcji, tym bardziej na Rusi, więc może ona mówiła po polsku, tylko głupi scenarzysta, nie wiedział? O czym ty w ogóle piszesz?

Gość pitopanterka
o serialu Wspaniałe Stulecie i czasach Sułtana Sulejmana, szkoda, że one gadały po rusku a nie po polsku, co za przekłamywanie historii! czyli Aleksandra była Polką ? i jej ojciec pop też?