Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Katarzyna1991

Fraxiparine w ciąży kiedy refundacja

Polecane posty

Gość Katarzyna1991

Hej dziewczyny. Jestem po 3 poronieniach, w tym 2 ciążach obumarłych. Miałam robione badania genetyczne w kierunku trombofilii i okazało się, że mam 2 mutacje genowe (czynnik V R2 i Polimorfizm MTHFR 677C>T) . Mając te mutacje jestem bardzo narażona na chorobę zakrzepowo-zatorową. Mam to stwierdzone na piśmie. Genetyk zalecił przyjmowanie zastrzyków przeciw zakrzepowych w czasie ciąży. Otóż jestem w ciąży i przyjmuje te zastrzyki, niestety bez refundacji.. płacę 60zł za zastrzyki na 10 dni. Czytałam w necie, że dziewczyny pisały, że zastrzyki są bardzo tanie... u mnie drogo, mimo stwierdzonego zagrożenia. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi czy należy mi się jakaś refundacja? Kiedy lek jest refundowany, albo gdzie mogę zadzwonić, aby się dowiedzieć czy refundacja mi się należy. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam

Gość gość
Witaj, ja też tego nie rozumiem, bo chorowałam na zakrzepicę i brałam fraxiparine i pamiętam że płaciłam grosze, bo oczywiście były to zastrzyki refundowane. Podobnie z clexane jest. Planuję ciążę i pewnie będę musiała w ciąży brać znowu i wyczytałam, ze wtedy zastrzyki nie są refundowane. Kompletnie tego nie rozumiem i przylączam się do twojej prośby żeby ktoś to wyjaśnił

Gość Katarzynka1991
No właśnie! Te zastrzyki mogą nie tylko pomóc donosić ciąże, ale i uratować kobiecie życie. Czyli powinny byc w ciąży jak najbardziej refundowane. Co ciekawe wychodzi na to, że dużo kobiet dostało te zastrzyki z refundacją, a mój ginekolog nie znalazł podstawy do wypisania ryczałtu. Szukam gdzieś wyjaśnienia, aby kolejnym razem jeśli to możliwe dostać refundacje. Pozdrawiam