Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

JoannaJ

Ciąża na macierzyńskim

Polecane posty

Szukam kobiet, które zaszły w ciąże w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego, ponieważ mam parę pytań technicznych! Jeśli znacie odpowiedź proszę pomóżcie! Obecnie przebywam na urlopie macierzyńskim do kwietnia 2015. Z powodu moich obciążeń chorobowych całą ciąże przebywałam na L4. Chcielibyśmy z mężem postarać się o drugie dziecko ( względy zdrowotne oraz mała różnica wieku) Czy jeśli nam się uda, to po zakończeniu przeze mnie urlopu macierzyńskiego w dniu w którym powinnam stawić się w pracy mogę przynieść L4 na kolejną ciąże? A jak to wygląda w momencie kiedy nam się nie powiedzie? Tzn stracę dziecko ( co się niestety zdarzało). L4 sie przerywa i mogę od razu zacząć urlop wychowawczy na moje pierwsze dziecko? A czy urlop wychowawczy mogę przerwać i przedłożyć L4 na ciąże?

Nie jestem ekspertem w tych sprawach ale wydaje mi się że w momencie gdy kończy Ci się urlop macierzyński i wykorzystasz zaległy wypoczynkowi wracasz do pracy i tego samego dnia bądź następnego zostawisz zwolnienie i siedziz na L4. Ogólnie poszukaj informacji bo przy poronieniu przysługuje Ci pólroczne zwolnienie , ale doczytaj dokładnie.

Poroniłam 3 razy i nigdy nie dostałam tak długiego zwolnienia. Szukałam info ale nie znalazłam nic! Nie chcę wybierać urlopu i z tego co się zorientowałam nie muszę go "odbębnić" ale info są tak rozbieżne, że sama już nie wiem. Generalnie cudem i szczęściem było by dla mnie gdybym pierwszego dnia mogła przedstawić L4 na kolejne dziecko. Widzę, że rzadko zdarza się by mamy miały dzieci rok po roku :D

Gość gość
Hmmm zeby po macierzyńskim przejśc od razu na zwolnienie to musisz tak jakby wyrazić chęć powrtotu do pracy, zrobic badania okresowe i nawet pierwszego dni możesz zostawić zwolnienie tyle tylko że na bank musisz wybrac zaległy urlop, gdybyś chciała iśc na wychowawczy rowneiz najpierw musisz wybrac zaległy urlop

Gość JoannaJ
Badania okresowe????

Gość gość
co za baby.. 3 razy poroniła i dalej kombinuje. Masz zdrowe jedno dziecko? po co na siłę chcesz więcej?

Gość a co to za pytanie z d**y? Przy wczesniejszych ciazach mialam beznadzieja opieke lekarska. W koncu trafilam na takiego lekarza, ktory potrafi zdzialac cuda. Czy to ze mam "takie" problemy determinuje ile dzieci winnam posiadac?

Gość gość
tak determinuje cie. Chyba że ci się efekt pieluszkowego zapalenia mózgu włączył:-o

Ehhhh, w kazdym razie zycze Ci milego dnia. A innych w dalszym ciagu prosze o podzielenie sie swoim doswiadczeniem zwiazanych z TEMATEM

Gość stao
JoannaJ z idiotami się nie dyskutuje, oczywiście że masz prawo do kolejnego dzieciaczka i tego Ci życzę. Ja wróciłam pół roku temu do pracy, obstawiałam ze również uda mi się zajśc w ciąże w trakcie trwania macierzyńskiego...nie udalo się ... ale troszeczkę poczytałam i się interesowałam. Przed powrotem do pracy MUSISZ wykorzystac urlop zaległy, do tego lekarz medycyny pracy, i dopiero jak wrócę do pracy mogę isć na zwolnienie, nie wiem tylko czy mogę od razu dac zwolnienie czy trzeba np miesiąc przepracować- bo tak tez słyszałam.

Wlasnie zdania sa podzielone. Jedni mowia ze mozna od razu inni ze nie...gdzie moglabym zadzeonic by uzyskac pewna odpowiedz ? Ps. Dziekuje :)

Aha i jeszcze jedno. Mi jesli sie nie uda to ide na urlop wychowawczy...ciezko bedzie mi zostawic mloda pod opieka zlobka czy opiekunki.

Gość stao
teoretycznie jak pójdziesz na wychowawczy i uda się na nim zajść w ciążę to zawsze możesz napisac podanie że rezygnujesz z urlopu wych, wracasz do pracy i przechodzisz na , tylko doczytaj czy można od razu czy musisz np miesiąc przepracować

Gość gość
gardze takimi krowami jak ty i nie dziwie sie, ze wola zatrudniac facetow niz takie kombinatorki

Gość stoe
Kombinatorka i krową nazywasz matkę która chce jak najwięcej czasu spędzić z dzieckiem przy okazji pomyśleć o drugim dziecku, Wex się tępa strzało zastanów co piszesz, ewidentnie jestes starą zapyziała panna która nie ułożyła sobie życia i kipi z zawiści, Autorko nawet nie zawracaj sobie głowy komentarzami takich szczurów i tępaków

Bogu dzięki że mój szef tak nie myśli :) także pozdrawiam środkowym palcem

Gość gość
Bogu dzięki że ty już rozmnażać się nie możesz-ufff

Gość gość
"Kombinatorka i krową nazywasz matkę która chce jak najwięcej czasu spędzić z dzieckiem przy okazji pomyśleć o drugim dziecku" ja tez nazywam kombinatorka i krowa rozplodowa. Chciec to nie wszystko, trzeba jeszcze MOC :O.... Trzeba sobie i dziecion zapewnic utrzymanie zeby pozwolic sobie na siedzenie z dziecmi w domu...a nie tylko "pragnac zajac sie dziecmi" i kombinowac skad i jak kase wyciagnac :O

Przeciez ja mam za co zyc! I dom mam! Swoj wlasny! I napisalam ze jak sie nie uda to ide na wychowawczy mnie kufa stac na to! Ale jak kazdy place skladki i jezeli mam do tego prawo to z nich pozniej korzystam! Debile :/

A z reszta co ja bede z Wami dyskutowac. Szkoda czasu :) z prawnikiem sie juz skonsultowalam i juz wiem co i jak :) Zegnam polaczki cebulaczki

Gość gość
odezwała się naciagaczka oszustka typowa krowa rozpłodowa- w sumie nie typowa. Taka na siłę co to donosić nie może, dzieci umierają jej a ta dalej giry rozkłada

Gość gość
ojojoj wściek macicy mi grozi:D:D:DD

Gość stao
JoannaJ jesli mogłabym Cię prosić to napisz czego sie dowiedziałaś po rozmawie z prawnikie... cenna dla mnie informacja:) A ogolnie to jestem w szoku że kobiety potrafią takie rzeczy wypisaywac drugiej kobiecie, mam nadzieję ze ta pani co nazywa naciągaczkami i rozpłodowymi krowami koboety sama nigdy nie zostanie matką albo również przynajmniej jedno dziecko poroni - wszystko wraca do człowieka, a jak sie jest taką gnida to już na pewno. Także życze takim ludziom zasranegonowego roku, a Tobie Joanno szczęsliwej kolejnej ciązy... i jeszcze z jednej... :)

Dostalam informacje ze mozna w pierwszy dzien przedstawic L4. Badania kontrolne musialabym wykonac tylko w momencie powrotu do pracy na podstawie skierowania przez pracodawce. Rownie dobrze moglabym byc chora miec zlamana noge lub lezec w szpitalu. Jezeli jest wskazanie na przebywanie na L4 przez lekarza to sie na nie idzie. Nie trzeba wracac na przynajmniej jeden dzien do pracy jak to nie ktorzy mowia ani nie trzeba odbierac zaleglego urlopu ( o ile nie wraca sie do pracy) Tamtymi osobami sie nie przejmuje, takie wypowiedzi sa podyktowane kompleksami i marnym zyciem :) Dziekuje za trzymanie kciukow :)

Gość stoe
Dokładnie, szczęsliwe osoby nie mają w sobie tyle zawiści:) Dziekuje za informacje, przydadzą sie:) Powodzenia:)

Gość gość
lepsza wcale nie jestes Joanno wyzywajac ludzi od debili,polaczkow cebulaczkow,krytykujesz wulgaryzmy lecace w twoja strone,a zachowujesz sie identycznie jak ci ktorzy po tobie jada 🖐️