Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość keysy2121

oszustwo na allegro

Polecane posty

Gość keysy2121

ktos mial do czynienia? u mnie sprawa tak wyglada 11 listopada zamowilam zegarek za bagatela 13,90 przesylka niepolecona 5 zl. mamy prawie 1 stycznia, zegarka nie ma, sprzedajacy najpierw zwalal wine na poczte ateraz ma mnie w d***e. allegro zaleca policje ale boje sie tych procedur srania w banie 5 lat bedzie sie ciagnelo. i nie wiem co robic. podpowiedzcie cos

Gość gość
co ty. Mniej niż rok i nawet nie będziesz musiała być w sadzie, jeżeli okaże się, ze naiwnych było więcej.

Gość gość
Zdecydowanie tak, za oszustów trzeba się brać. Nawet jeśli kwota jest niska :)

Gość gość
mnie kiedys oszukal facet, ale kwota byla niska (jakies 30 zl), wiec nie zglosilam. innym razem probowali mnie zrobic na stowe i tego juz nie darowalam. poszlam na policje, wypelnilam co trzeba i oszust zwrocil mi kase. trzeba walczyc o swoje.

Gość gość
Ale jak jest niepolecona, to niekoniecznie Cie oszukal. Trzeba bylo doplacic do poleconej. NIC nie jestes w stanie zrobic. Nie w takim wypadku

Gość gość
Jeśli szkoda ci było dołożyć 2 zł na polecony to możesz mieć pretensje tylko do siebie :O założę się że ten sprzedawca ma na aukcji albo na stronie o mnie info, że przesyłki nierejestrowane wysyła tylko na odpowiedzialnośc kupującego.

Gość gość
Nicnie zrobisz sprzedajacemu bo przesyłki zwykle są nierejstrowane a na poczcie zdarzaja sie kradzieże bądź zguby. Sprzedajacy zezna ze wyslal i sprawe umorza. Co innego jak przesylka jest polecona badz paczka. Wtedy przesylki sa rejestrowane i nie ma mowy o zginieciu a jesli poczta zgubi to zwraca kase. Ja zawsze wybieram polecona wole doplacic pare złotych i miec glowe spokojną. W twojej sytuacji szkoda chodzić na policje tracicz czas i paliwo. Byc moze sprzedajacy wyslal a winna jest poczta? Na pewno sprawę umorza a ty masz nauczke na przyszłość ze nie warto oszczędzać

Gość gość
Ale probowac zglosic może. Ma dowod wplaty a sprzedający nie ma nic. Może po wizycie dzielnicowego sprzedający dla swietego spokoju mu dosle :-)

Gość gość
Szkoda zachodu z tą policją. Skoro przesyłka nierejestrowana, to on powie, że wysłał. Twoje słowo przeciwko jego słowu. Może rzeczywiście poczta zgubiła, mi kiedyś zgubili nawet poleconą paczkę i dostałam odszkodowanie :)

Gość gość
Aha czyli ona ma wyłudzić na sprzedawcy drugi zegarek, choć on pierwszy pewnie wysłał? :O jeśli wysłał to nie ma takiej możliwości żeby wysłał ponownie, bo będzie wiedział, że racja jest po jego stronie. A policja jej tylko powie, że ma nauczkę na przyszłość i że chytry 2 razy traci.

Gość gość
Nie wiadomo przecież czy sprzedawca wyslal. Kupujacy ma dowod wplaty a nie ma towaru także zglosic może...Nie wiadomo na jakich policjantów trafi.

Gość gość
Ale skoro wybrał przesyłkę nie rejestrowaną, to jaki ma mieć dowód wysyłki? Tutaj nie wiadomo, kto ma rację, bo jest słowo przeciwko słowu. Jedna jak i druga strona może być poszkodowana. Ja zawsze jak coś kupuje, wybieram przesyłkę poleconą, albo kuriera. Jak sprzedaję coś czasami, to nawet nie wystawiam opcji przesyłki nie rejestrowanej, chociaż ludzie się pytają, bo tańsza. Nie chcę później, żeby właśnie ktoś mnie posądzał, że nie wysłałam, albo żeby chciał wyłudzić zwrot kasy.

Gość gość
W takiej sytuacji równie dobrze kupujący mógł odebrać przesyłkę i chciec wyłudzić zwrot kasy udając ze nic nie dostał. Czyz nie? Kupujący jest na przegranej drodze wybierajac zwykłą przesyłkę. Zaden sąd nie zarzada od sprzedajacego potwierdzenia wysylki bo kazdy wie ze wysylka zwykła jest nierejestrowana. Szkoda czasu na ciaganie się po policji. Wiecej będzie cie kosztowaly dojazdy na policje zeby zeznawac niz to warte. Człowiek uczy się na bledach. Nastepnym razem albo polecony albo paczka i kasy nie wyrzucisz w bloto

Gość gość
Wysyłaj tylko poleconym z nadaniem.

Gość gość
Właśnie słowo przeciw słowu wiec sprawa do umorzenia. Na tablicy stracilam tysiąc złotych i umorzyli bo im się nie chce tylka zza biurka podniesc. Nasza policja to dno tylko telewizja pomoze jak naglosni sprawe

Gość gość
Generalnie jest to martwy punkt tak jak napisał 16:05 ale niestety jest to wina sprzedawcow gdyż sami stwarzają tego typu problemy. Sprzedawca powinien mieć potwierdzenie nadania do każdej przesylki i tyle żeby uniknąć nieporozumień. Tak naprawdę sam na siebie bata kreci :-)