Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Barbara1233

odwołanie od decyzji orzecznika zus

Polecane posty

Gość Barbara1233

Witam:) Mam Problem. Na komisji nie przyznano mi renty. Odwołałam się i za kilka dni mam drugą komisję. Jak rozmawiać z lekarzami, jakich argumentów używać aby pozytywnie rozpatrzyli mój wniosek ?

Gość gość
zależy co Ci dolega...

Gość Euzebiusz45
Lekarz orzecznik ZUS nie decyduje o przyznaniu renty a jedynie stwierdza występowanie niezdolności do pracy. Jednocześnie określa czy niezdolność jest całkowita czy częściowa oraz określa kiedy niezdolność wystąpiła i jak długo może potrwać (jęśli jest to możliwe). Skoro ma Pani wyznaczony termin na badanie przez komisję lekarską w ZUS to w grę wchodzą wyłącznie kwestie medyczne. Jeśli to możliwe to skompletuj pełną dokumentację lekarską (jeśli jeszcze jej nie przekazałaś do ZUS). Lekarze orzekają na podstawie standardów medycznych, które są opublikowane tutaj: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=4772

Gość Alina888
Warto się odwoływać, ale tylko z pomocą specjalisty. Ja korzystałam z usług pana adwokat http://www.adwokat-riedel.pl/ . Pan Patryk Riedel jest niesamowicie dobry w swoim zawodzie i ma doświadczenie w walce z ZUS. Katowice i Wodzisław Śląski - tam ma kancelarie. Próbujcie i walczcie o swoje!

Gość dmarika11
Niestety często druga komisja nic nie zmienia, bo lekarze podtrzymują decyzję tego pierwszego, albo w ogóle są innych specjalności i nie mają o niczym pojęcia. Tak było w mojej sprawie, powinien mnie badać ortopeda, a był chirurg, który o ortopedii ostatni raz pewnie uczył się na studiach :( Dopiero odwołanie do sądu było skuteczne. Sama bym sobie nie poradziła, ale z pomocą strony www.pismasadowe.pl dałam radę - wszystko było jasne i proste, a odwołanie dostałam na maila po dwóch dniach. Wprowadziłyśmy drobne zmiany i potem czekałam już tylko na badanie biegłego i termin w sądzie. Nie poddawajcie sie!