Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pierwsz lot samolotem...co powinnam wiedzieć?

Polecane posty

Gość gość

Lęce do znajomych w Londynie. Znam angielski nie za dobrze, ale znam. Tutaj dużo z was lata na pewno. Jakieś ważne sprawy , co wiedziec , co mówic, o co pytają na lotnisku, boje sie ze nie zrozumiem i wejde nie do tego samolotu:) Lece sama:) Pozdrawiam ...z gory dzieki za rady..

Gość gość
też jestem ciekawa, bo planuję wyjechac z Polski za pracą do UK... i nigdy nie lecialam samolotem, boje się :( ale co ma być to będzie...

Gość gość
Wszedzie sa Polacy, dasz rade. Poza tym na lotniskach jest mila obsluga np. na Stansted i na pewno sie dogadasz jak bedzie taka potrzeba

Gość gość
nie klaszcz jak wylądujecie

Gość gość
ale ja nigdy nie była za granica, co z tego, ze niby znam angielski, ale wiecie, w stresie nie bede wiedziec, co ktos do mnie mówi, bo sie zdenerwuje, a ci co czesto lataja, pewnie maja obcykane co moze sie dziac na lotnisku, o co pytaja, co sie odpowiada itd..

Gość gość
ja też nigdy nie byłam, ale wydaje mi się że chyba o nic nie pytają, tylko się kupuje bilet online, karte pokładową, potem sie pokazuj***agaż podręczny, sprawdzają czy nie ma żadnych niebezpiecznych przedmiotow i tyle...

Gość gość
przede wszystkim zaopatrz się w jakieś pieniążki na wszelki wypadek, a o sam przelot mniejsza, bo latają też tacy,co ni w ząb po angielsku i dają radę

Gość NIGDYNIELATALAMłaautorkatematu
powiem tak, w życiu bym nie klaskała! co to za zwyczaj??mnie chodzi o co konkretnie pytaja na lotnisku..itd.

Gość gość
Idziesz do odprawy biletowej, zdajesz bagaż, pan/i mówi z którego "stanowiska" odlatujesz, idziesz do kontroli bezpieczeństwa( nie mozesz mieć ostrych predmiotów i płynów powyżej 100 ml., przechodzisz przez bramkę, czekasz, az zaczną wpuszczać do samolotu, wchodzisz, zajmujesz swoje miejsce i lecisz :)

Gość gość
JA ZNAM angielski, ale jestem niesmiała, a jaki bagaż trzeba mieć? ile sie dopłaca jak jest za duży//?jaka karta pokładowa

Gość gość
a taka kwestia, bo podobno druty od staników pikają jak się przechodzi przez tą bramkę i co wtedy? trzeba sie rozbierac?

Gość gość
Samolot moze się rozbić jak ostatnio :(

Gość gość
poczytaj na stronie przewoźnika jaki bagaż...

Gość gość
jak coś piszczy to maja takie specjalne wykrywacze, nie musisz sie rozbierac

Nigdy nie leciałam Ryanair'em, więc nie interesowały mnie wymiary bagażu, ale na ich stronie na pewno znajdziesz. Musisz kupić bilet i wydrukować kartę pokladowa, najlepiej zrób to sama, a nie w biurze podróży, bo zapłacisz niepotrzebnie za bardzo łatwą usługę. Na lotnisku miej przy sobie tę kartę pokladowa i dokument tożsamości. Tam przechodzisz kilka odpraw, najpierw oddajesz duży bagaż (jeśli masz) i zostajesz tylko z podręcznym. Bramki nie piszcza na druty w stanikach ani na piercingi. Ale musisz zdjąć pasek od spodni, buty - jeśli są ponad kostkę, zegarek, kurtkę... Jeśli coś nie tak, wszystko Ci powiedzą, jak nie zrozumiesz to pokażą ;) najlepiej przy pierwszej odprawie przyczep się do kogoś, powiedz, że pierwszy raz itd, ludzie się cieszą, jak są bardziej doświadczeni i mogą pomóc ;)