Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pyt o nfz i leczenie dziecka

Polecane posty

Gość gość

Hej powiedzcie mi bo się nie znam. Do tej pory pracowałam w dużej firmie, na umowę miałam wszystkie skladki gdzie ubezpieczylam tez swoje dzieci. Od niedawna pracuje u prywatnej osoby, mam.umowę o pracę ale dzieci jako tak nie zgłaszałam. Czy mimo to mogę je leczyć na NFZ??

Gość gość
skoro masz pracę to zgłoś dzieci do ubezpieczenia. nfz sprawdza czy masz podstawę do darmowego leczenia więc nie jest tak, że wszystkie dzieci leczą ot tak bez ubezpieczenia jeśli rodzic ma ubezpieczenie.

Teoretycznie możesz, bo do 18 r.ż. dziecko jest ubezpieczone automatycznie przez państwo. A w praktyce często w przychodniach wołają dowód ubezpieczenia. To zależy co pokaże ewuś.

Gość gość
"Osoba podlegająca obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego ma obowiązek zgłosić do ubezpieczenia zdrowotnego dziecko własne, dziecko małżonka, wnuka, dziecko przysposobione albo dziecko obce, dla którego ustanowiono opiekę, albo dziecko obce w ramach rodziny zastępczej lub rodzinnego domu dziecka, do ukończenia przez nie 18 lat, a jeżeli kształci się dalej - do ukończenia 26 lat, natomiast jeżeli posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności lub inne traktowane na równi - bez ograniczenia wieku (wystarczy, że zgłoszenia dokona jedno z rodziców). Jeżeli żadne z rodziców nie podlega obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego lub nie jest osobą uprawnioną do świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie przepisów o koordynacji z tytułu wykonywania pracy lub pracy na własny rachunek albo ubezpieczeniu dobrowolnemu, to dziecko może zostać ubezpieczone przez jedno z dziadków. Członkowie rodziny uzyskują prawo do świadczeń opieki zdrowotnej od dnia zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego. Trwa ono do upływu 30. dnia od dnia wygaśnięcia obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego."

Gość gość
Mogą pociągnąć CIę do zapłaty za leczenie. Bo jeżeli któreś z rodziców jest ubezpieczone to ma obowiązek zgłosić dziecko do ubezpiecznia i NFZ to sprawdza bo im nie na rękę od tak płacić za leczenie.