Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

AnnaWeronika

Wczesna ciąża kilka pytań

Polecane posty

Witam, właśnie czytam kilka artykułów odnośnie rozwijającego się płodu, wieku ciąży itp. Jednak to wszystko jakoś do mnie nie przemawia! Mam kilka obaw co do mojej ciąży.... ponieważ z mężem zaczęliśmy starania o dziecko jakoś w październiku. Z doświadczenia moich przyjaciółek wiem że w ciąże łatwo się nie zachodzi więc nie myslałam że nam uda się tak OD RAZU. Ostatnią miesiączkę dostałam 31 października 2014 roku, mój średni cykl to 30 dni (długość ost. cykli: 30,34,30,28,33) Test pozytywny wykonałam 2 grudnia - z kalkulatorów w internecie wynika że prawdopodobnie zaszłam w ciąże 15 listopada - z moich notatek wynika że tak też mogło być. Niestety do dnia 2 grudnia jak zrobiłam test ciążowy prowadziłam dość imprezowe życie - sporo alkoholu kiepskie odżywianie dużo pracy.... i stąd wewnątrz mnie przerażenie czy aby nie zaszkodziłam dziecku?? Czytam że przez pierwsze kilka tygodni - i tu są różne opinie jedni piszą 3-4 tygodnie, inni że nawet 12 tygodni - dziecko odżywia się z pęcherzyka bo nie jest wytworzone jeszcze łożysko... czy według was mogę spać spokojnie? i jak to jest z tymi tygodniami ciąży jeśli wg. aplikacji w telefonie jestem w 9 tygodniu i 1 dniu tzn. jestem w 10tygodniu czy 9? przepraszam z góry za moje INFANTYLNE pytania ale póki nie zaszłam w ciąże mało się interesowałam tymi tematami - jak już wyżej pisałam myślałam że starania o bejbisia będa trwały dużo dłużej.... pozdrawiam

Gość gość
śpij spokojnie, nic się nie bój..

Gość gość
Plod jest chroniony do czasu kiedy kobieta moze sie zorienrowac ze jest w ciazy. Nie martw sie, nie ty jedna sie nie oszczedzalas. A 9 tyg i 1 dzien to dziesiaty tydzien ciazy.

Gość gość
bejbisia???? Twoje dziecko nie jest bezpieczne. nie z taką bezmózgą matką.

Gość gość
Zgadzam się. Zarodek jest bardzo chroniony. Zresztą, o swoich obawach możesz powiedzieć lekarzowi. W ciąży liczy się skończone tygodnie - czyli 9 tc + 1 dzień - tak przynajmniej zapisywał mój lekarz na karcie ciąży. No a w rzeczywistości to już 10 tydzień.

Gość gość
Spokojnie. Przez ok. tydzień od zapłodnienia dziecko nawet nie było zagnieżdżone w Twojej macicy. Po zagnieżdżeniu nadal odżywiało się z ciałka żółtego. Skoro rozpoczęłaś starania to pewnie brałaś (i bierzesz nadal) kwas foliowy, to najważniejsze. Też piłam alkohol zanim dowiedziałam się o ciąży. Nic złego się nie stało. 9 tyg i 1 dzień to dziesiąty tydzień ciąży.

Gość gość
9 tydzień + 1 dzień to rozpoczęty 10 tydzień. Nie martw się, przez pierwsze parę tygodni dziecko jest chronione. Bardziej mu szkodzi twój stres. Wiec teraz zdrowo się odżywiaj, trochę ruchu na świeżym powietrzu nie zaszkodzi i łykaj kwas foliowy i witaminki.

dziękuję za odpowiedzi oczywiście brałam kwas foliowy juz jakiś miesiąc zanim zaczęłam się starać o dziecko Gościu jeśli chodzi o "bejbis" tak mówię na dziecko które noszę pod sercem bo nie wiem czy to chłopiec czy dziewczynka a nie chce się nastawiać na żadną z płci... będę się cieszyć i z chłopca i dziewczynki jednakowo. Oczywiście powiedziałam lekarzowi o moich obawach i powiedział również że mogę być spokojna ale gdzieś wewnętrznie martwiłam się że powiedzial tak tylko bym się nie zadręczała. Oczywiście teraz odżywiam się zdrowo jem dużo owoców i warzyw łykam witaminy dla kobiet w ciąży staram się unikać stresu i oczywiście nie tykam alkoholu.... nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie czytałam trochę na forach internetowych o alkoholach 0% są dostępne takie piwa - które mają 0,0% (bavaria lub warka radler 0% i takie co mają do 0,5% ) zastanawia mnie to czy np. jeśli ma się wielką ochotę na piwo - czy taki napój imitujący piwo może zaszkodzić?

Gość gość
Mysle ze raz na jakis czas nie zaszkodzi. Tym bardziej jak zakonczyla sie juz organogeneza.

Gość gość
Na twoim miejscu zaczekałabym do ukończenia 20 tygodnia z tym piwem

a nie można się powstrzymać to tylko 9 miesięcy. Myślę, że warto.