Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość od kapci

fenomen kapci Befado

Polecane posty

Gość gość od kapci

Na czym polega? Chcę kupić takie kapcie dziecku, bo kilka razy ktoś zachwalał, ale jak czytam opinie to okazuje się, że bardzo potliwe. Dotąd kupiłam 2x kapcie Disney (były OK), ale już nie mogę ich dostać w stacjonarnym sklepie.

Gość gość
Ja kupiłam raz - po pierwsze, strasznie drogie jak ma papcie, po drugie, nóżka pocila się synkowi okropnie, mimo tego, że niby miały oddychająca podeszwe, po trzecie, wizualnie jak dla mnie są koszmarne.

Gość serioserioserio serio
Dla mnie ładne i bez wad, nic się moim dzieciom nie poci, no cena wysoka, ale ja tam się nie przejmuję... A przynajmniej mają usztywnianą bardzo dobrze piętę, w ogóle nóżek nie krzywią, super trzymają i widać, że całe są trwałe i porządne, a ogólnie we wszystkich kapciach tego typu nogi się pocą trochę, bo są jakby owinięte całe. Mi tam się design podoba i trwałość, a cena to tam u mnie 35 zł, a dzieci noszą około 7-8 miesięcy jedną parę. Dzieci w wieku 28 miesięcy i prawie 8 lat.

Gość gość od kapci
Czyli 1:1, dzięki.

Gość gość
U mnie minus dla kapci befado. Pierwsze które kupiłam takie sandałkowate miały plastik oklejony materiałem zamiast chociaż skóropodobnej wkładki. W drugich papciach szwy wżynały się dziecku w stopy.

Gość flakonikperfumik
I znowu będziesz miała autorko dylemat... Bo ja je zawsze kupuję i są super, nic im nie mogę zarzucić :). Moi chłopcy (2 lata i 8 lat) mają je od kiedy pamiętam i obecnie mają po trzy pary (po domu, w gości, u babci). Nóżki i kapcie nie śmierdzą, nie zauważyłam, żeby się pociły czy były mokre... Bardzo ładne wzory mają i rzeczywiście bardzo dobrze usztywniają nóżki. I moim dzieciom nic nie obcierają, nawet jak chodzą w nich bez skarpetek. Jak najbardziej polecam, ja tam się długo nie zastanawiałam nad ich zakupem, po 35 zł na ponad pół roku... Nie ma co rozmyślać nad kapciami, najważniejsze, że są lekkie, mają amortyzację i są wygodne, no i przede wszystkim nie krzywią wcale nóżek, a to najważniejsze :).

Gość gość od kapci
Kupiłam przez all. Rozmiar do przodu na wszelki wypadek. Dzięki flakonik:) Swoją drogą są jakieś super kapcie, które polecacie, na które jeszcze matki nie obraziły się?;)

Gość flakonikperfumik
Właśnie, zapomniałam cię uprzedzić, sorrki :). Dobrze, że kupiłaś jeden do przodu, dziecku nic absolutnie się nie stanie, ale rozmiarówka jest ciut zawyżona, no jakieś 1-2 mm. Ale nic się nie stało, spokojnie, ale naprawdę cię przepraszam. Na pewno będą dobre, nic dziecku nie będzie, nóżka nie wypada.

Gość gość
te kapcie sa straszne, noga sie dziecku w nich poci i to bardzo

Gość gość
a w jakich malych rozmarach nie poci sie??? male rozm maja swoje wymogi - stopa musi byc zabudowana

Gość gość
Kupowałam swoim dzieciom i nogi się nie pociły. Dobrze skonstruowane, ze znakiem zdrowej stopy - nie miałam zastrzeżeń.

Gość flakonikperfumik
Dokładnie, noga musi być przede wszystkim dobrze trzymana i zabudowana, żeby była chroniona przed uderzeniami w paluszki albo piętę i aby się nie wykrzywiała. Mój synek ma wąska nogę, ale bardzo wysokie podbicie i tudno mu buty przez to znaleźć, a Befado są idealne i spokojnie symbol może je władać, mają dobrą wzuwalność. No, jak dla mnie super. Raz kupiłam właśnie starszemu jakieś bazarowe kapcie za 30 zł i żałowałam bardzo, bo w ogóle nóżki nie trzymały, tylko wykrzywiały i się jeszcze rozklejały i pruły, wiec masakra, szybko je wyrzuciłam i poleciałam po Befado :).

Gość gość
potliwe??? ja właśnie kupuję Befado bo to są jedyne kapcie w których nie poci się noga dziecku przy 7 godzinnym pobycie w przedszkolu.

Gość gość
ja też lubię te kapcie, są drogie ale porządne naprawdę, mój synek chodził w nich rok w przedszkolu i wyrzuciłam je tylko dlatego że były zwyczajnie za małe. Nie były jakieś zdeformowane. poprute, zniszczone. Normalnie to wymieniałam mu kapcie w przedszkolu po pół roku. Nie zauważyłam żeby kiedyś miał w nich spoconą stopę.

Gość gość
Ja kupiłam raz - po pierwsze, strasznie drogie jak ma papcie, po drugie, nóżka pocila się synkowi okropnie, mimo tego, że niby miały oddychająca podeszwe, po trzecie, wizualnie jak dla mnie są koszmarne x jesteś pewna że to Befado? moze jakaś podróba? nie zgadzam się z tobą w ani jednym punkcie... no może ceny... ale dla mnie to sprawa drugorzędna.

flakonikperfumiko co ty za bzdury opowiadasz "noga musi być przede wszystkim dobrze trzymana i zabudowana" :O kapcie nie mogą usztywniać za bardzo pięty, zapiętek buta oraz podeszwa powinna być elastyczna. Najlepiej jest jednak pozwalać dziecku jak najczęściej poruszać się w domu w skarpetkach z całą silikonową podeszwą np typu sterntaler Lepiej poczytaj co zalecają ortopedzi i fizjoterapeuci Mam jedną parę kapci befado dla dziecka i nie zakładam, noga się poci i w ogóle szybko brzydko wyglądają.

Gość flakonikperfumik
Dns, to nieprawda co ty gadasz! Noga musi być dobrze trzymana, bo to bardzo ważne, nogi mają być proste, a nie się wykrzywiać. A poza tym te kapcie są też wygodne, bezpieczne i elastyczne, wiec nie są sztywne. I noga się w nich praktycznie wcale nie poci.

przypominam ci, że mówimy o kapciach domowych,a nie o butach do chodzenia na zewnątrz. Befado u mnie jest skreślone i tyle.

Gość gość
Dni, w 100% popieram. Juz abstrahując od tego, że nóżka się poci jak diabli, to one po tygodniu używania wyglądają strasznie - kolor jakiś splowialy.

Gość gość
Dziewczyny, pilnie poszukuje kapci z motywem McQueen! Wpadły Wam gdzieś w oczy? W CCC były, ale u mnie brak rozmiaru :(

Gość gość
*dns

Gość flakonikperfumik
I u mnie nic nie wypłowiało, nie popruło się, nie podarło i nie rozkleiło. Są super.

Gość gość
dla mnie super porządne, nie mechacą, trzymają stopę, noga sie nie poci. moja córka chodzi do pierwszej klasy i bafado kupujemy od lat regularnie. Teraz po szkole też ma te kapcie, no juz bardziej takie tenisówki.

Gość gość
ja juz wypróbowanym chyba wszystkie kapcie różnych firm i befado są najlepsze, nawet po miesiącach użytkowania wyglądają jak nowe oczywiście pod warunkiem używania ich w domu :) jeszcze nie zauważyłam aby synek miał w nich spoconą stopę zdarza się regularnie w tak teraz modnych trampkach na gumie.

Gość gość
wg mnie kapcie są super, faktycznie długo zachowują kształt i formę, nie zauważyłam aby stopa sie pociła, jedynym minusem jest cena ale warto. Co z tego jaki kupisz jakieś kapcie za 10 zł w markecie które po miesiącu trzeba wyrzucić, zaraz odkleja się wkładka wewnętrzna, podeszwa odchodzi, zmechacone...

flakonikperfumik zrozum, że koślawość stóp nie robi się od chodzenia na bosaka, jeśli dziecko ma z tym problem (to sprawa fizjologiczna) to oczywiście trzeba zakładać zalecane przez lekarza obuwie. Większość natomiast nie ma z tym problemu i nie trzeba "na zaś" usztywniać stóp, pięt itp

Gość gość
Ja też słyszałam i od ortopedy, i od pediatry (a oboje starej daty raczej, tyle że uaktualniali swoją wiedzę) że nie ma potrzeby sztucznie dziecku usztywniać nóg, kiedy chodzi boso czy w skarpetkach, jeżeli nie ma żadnych nieprawidłowości. Obuwie ortopedyczne, usztywniane, kupuje się kiedy jest taka konieczność, tzn. występują jakieś wady, ale jeżeli dziecko ma zdrowe i nie wykoślawione nogi i stopy to nic się z nimi nie robi, buty powinny być stabilne i możliwie elastyczne, a najlepiej kiedy dziecko chodzi bez nich, ćwiczy mięśnie i dzięki temu właśnie prawidłowo rozwijają się stopy. Dziecko które chodzi od pierwszego kroku w usztywnianych kapciach, będzie później miało problem z tym żeby samodzielnie prosto trzymać nogę bo po prostu mięśnie przyzwyczają się do wsparcia. To tak jakby dziecko od kiedy siada pakować w sztywny gorset żeby kręgosłup się nie wykrzywiał albo zakładać stabilizatory na kolana żeby ich nie koślawiło... Dla mojej mamy i teściowej to też było ciężkie do przełknięcia, bo jeszcze 20-30 lat temu każdy zalecał jako pierwsze butki, również w domu, takie właśnie usztywniane kapcie i też nieraz od nich słyszałam że chodząc boso mały będzie nóżki krzywił...

Gość gość
Ja akurat byłam ostatnio z córką w poradni wad postawy bo lekarka rodzinna stwierdziła koślawość pięt(co okazało się nie prawdą-odchylenia w normie). Lekarz który badał dziecko zalecił właśnie chodzenie po domu w skarpetkach z podeszwą a latem jak najwięcej chodzić boso, żadnych usztywnianych butów bo to wcale nie jest zdrowe!

Gość gość
ja tam nie mam do nic żadnych zastrzeżeń, dla nas są OK

Gość gość
moje dziecko chodzi w domu w skarpetkach, a w przedszkolu w kapciach befado. Zreszta nie wszystkie modele maja usztywnioną stopę. takie kapcie dla przedszkolaków, szkolniaków wygladają jak zwykłe kapcie czy tenisówki ale maja podeszwę oddychającą i są wykonane z dobrej bawełny.