Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego niektórzy twierdzą ze za PRL bylo w Polsce lepiej???

Polecane posty

Gość gość

Mnie się tak wcale nie wydaje

Gość gość
Bo jestes osłem...

Gość gość
A z czym było lepiej??? Podaj zalety zycia w PRL

Gość gość
A mnie bylo-szczesliwe lata dziecinstwa:)

Gość
Bylo zdecydowanie lepiej! Wtedy moglem uprawiac seks trzy albo i wiecej razy w ciagu nocy, a teraz to dobrze jak uda sie raz co druga noc !

Gość gość
Po prostu wspominacie tylko swoje mlodziencze lata ale nie znacie realiów :-)

Gość gość
Moja mama mowi, ze bylo lepiej pod wzgledem czysto ludzkim. Ludzie byli dla siebie blizsi i otwarci, mniej zawistni bo nie bylo konsumpcjonizmu, kazdy mial podobne warunki zyciowe.

Gość gość
G****o prawda...

Gość gość
Wtedy jeden drugiemu był jak brat, a dzis jeden drugiemu jest wilkiem i to wsciekłym...

Gość gość
Ludzie byli milsi a,poza tym wszystko bylo tansze,mieszkanie spoldzielcze po 10 latach oczekiwania,ludzie spotykali sie na zywo!!!!! ,slychac bylo " sto lat" ...było lepiej choc zycie bylo proste ale szczesliwsze.Μłodośc.

Gość gość
Tak mówią tylko Ci którym się lepiej powodziło albo byli dziećmi raczej mało świadomymi sytuacji. Ludzie znikali bez śladu , korupcja, konfidenci i bezprawie , brak wolności słowa etc.

Gość Gilgotka
Moze nie bylo lepiej, ale bylo inaczej: pominajac to, ze bylam wtedy dzieckiem i pamietam, ze byla ogolna bieda, to jednak wyjezdzalam na kolonie, mialam mnostwo zajec sportowych w szkole po lekcjach, obozy,rozne kolka zainteresowan.Ludzie spotykali sie czesto i bardziej spontanicznie. Bylo poczucie stablilizacji i bezpieczenstwa, bo byla praca- bylejaka i malo platna, ale nie bylo bezrobocia i bezdomnosci. ps Rescator- nie mitoman! :-D jak ci sie uda raz na tydzien, to sie pewnie cieszysz.

Gość gość
Nie było tyle samobojstw co dziś, ale cóż to z tego dobrobytu się ludziom we łbach przewraca i sobie życie odbierają...

Gość gość
Może ludzie nie żyli w luksusach ale żyli. Jakoś trzymali się ze sobą, przynajmniej w swoich grupach społeczeństwach. I była też praca. Rano nie miałeś pracy, po południu już tak, a na drugi dzień była dla ciebie już inna praca. Wystarczyły jedynie chęci do pracy a dziś?

Gość Gilgotka
"gość dziś Tak mówią tylko Ci którym się lepiej powodziło albo byli dziećmi raczej mało świadomymi sytuacji. Ludzie znikali bez śladu , korupcja, konfidenci i bezprawie , brak wolności słowa etc." xxxx taaa..a teraz nie ma korupcji, bezprawia ? hehehehe...to , ze mozesz pisac anonimowo na kazdy temat, to jeszcze nie wolnosc slowa, bo przypomnij sobie sprawy, ktore konczyly sie w sadzie za "obrazanie majestatu" rzadzących. W tamtych czasach dobrze powodzilo sie nielicznym, a pozostali byli bardziej solidarni.

Gość gość
Przeciez dzisiaj tez wystarcza checi do pracy i za minimalna będziesz pracowal :-) Wystarczy porozsylac trochę CV i pracodawcy sami dzwonia

Gość gość
Było lepiej. Mam 45 lat.

Gość gość
Dziś mają się dobrze " Elyty " i kombinatorzy cwaniacy...

Gość gość
Ludzie teraz maja więcej możliwości rozwoju a nie beznadziejnej pracy w zakładach jak kiedyś.

Gość gość
A sądzisz że praca za 1000zł miesięcznie jest czymś normalnym? Większość ludzi nie chodzi do pracy dla przyjemności i z nudów a dla celów zarobkowych a za ta minimalną nawet rachunków nie opłącisz.

Gość gość
gość 15. 23 i uważasz ze każdy dostanie pracę za tę najniższą? To gdzie ty żyjesz? Bo u nas w srednim miasteczku trudno nawet o taką pracę...

Gość gość
Ta, ludzie byli milsi :D Zwłaszcza jak się tratowali w kolejkach po kawałek jakiego ścierwa i to na kartki :D Do tego tęsknią ludzie mało zaradni i którzy kochają dziadoche.

Gość gość
15,23 Co Ty tam wypisujesz ?! Kilka CV i masz robotę ?! Śmichłam.

Gość gość
Było lepiej, bo była praca dla każdego, no i nie było tych chorób zakaźnych, co obecnie zostały przywleczone z krajów endemicznych. Teraz ludzie w Polsce chorują, a leków brak i lekarze niedouczeni.

Gość gość
Oczywiście ze pare CV wyślesz i sami dzwonią. Nie moja wina ze Ci z PRL nawet nie wiedza co to jest CV

Gość gość
Ja mieszkam na wsi i tu nawet roboty przy wywalaniu gnoju nie znajdziesz a co tu mówić o czymś takim jak minimalna płaca... Śmiech na sali!!!! A tym cv to sobie dupę podetrzyj

Gość gość
Trzeba bylo zyc w tamtych czasach zeby mozna bylo porownac . Zyłam w tamtych czasach i BYŁO ZDECYDOWANIE LEPIEJ. TERAZ TO Sodoma i Gomora.Wiekszośc seks traktuje jak sport a drugiego człowieka jak szmatę

Gość gość
Myslicie ze będą do domu pukac i prosić się Was o prace jak kiedyś. Trzeba cos robic a nie narzekac :-)

Gość gość
Ci z PRL wiedza co to szacunek a nie tylko co to CV. Hej no ..nie sadz wszystkich po sobie :-P

Gość Gilgotka
gość dziś Ta, ludzie byli milsi smiech.gif Zwłaszcza jak się tratowali w kolejkach po kawałek jakiego ścierwa i to na kartki smiech.gif Do tego tęsknią ludzie mało zaradni i którzy kochają dziadoche." xxxxxxxxxxx Piszesz glupoty! bylo mnostwo artykulow na kartki, ale nikt sie nie tratowal.Kwitl handel wymienny; "ja zalatwie ci mieso, ty moi meble", "ja mam dojscie do odziezy, ty mi zalatw lodowke:.. Pisze to, nie po to, alby zachwalac tamte czasy, bo bylo to jednak gnebienie narodu, ale wlasnie ten narod radzil sobie w tamtych czasach wysmienicie. W sklepach nie bylo NIC, a w domach jadalo sie szynke i nie bylo glodu. Wcale nie tesknie do tamtch czasow, ale nalezy oddac sprawiedliwosc : bylo trudno, ale teraz jest dzungla.