Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ubezpieczenie w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Proszę o poradę. Kilka miesięcy temu miałam w pracy nawrót choroby i z tego powodu nie została mi przedłużona umowa. Zarejestrowałam się w urzędzie pracy, żeby mieć ubezpieczenie i szukać czegoś nowego. Po miesiącu okazało się, że mój nawrót choroby jest spowodowany tym, że jestem w ciąży. Na ojca dziecka nie mogę liczyć z powodu choroby to Go przerosło. Obecnie jestem ubezpieczona w Urzędzie Pracy. Mam pytanie czy po narodzinach dziecka mogę Go ubezpieczyć w ramach mojego ubezpieczenia z Urzędu. Wiem, że przysługuje mi jako ciężarnej opieka zdrowotna na koszt państwa, tak samo dziecku, któremu rodzic nie jest w stanie zapewnić takiego ubezpieczenia do 18 roku życia. Nie chce dodatkowo się denerwować w mojej sytuacji i walczyć o moje prawa, dlatego wole mieć pewne ubezpieczenie. I jeszcze jedna ewentualność - mogę założyć firmę już po urodzeniu, żeby na okres około 6 miesięcy mieć ubezpieczenie dla siebie i najważniejsze dla dziecka. Wiem, że będę płacić ZUS, ale to nie jest problem. Może ktoś był w podobnej sytuacji i może coś doradzić.

Gość gość
ja jak byłam w ciąży i byłam na bezrobociu, to potem normalnie do ubezpieczenia dopisałam dziecko, tylko musiałam przynieść akt urodzenia.