Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Anemia jak z nią walczyć ?

Polecane posty

Gość gość

Moja narzeczona ma anemię. Efektem choroby jest brak chęci do życia, przemęczenie. Wygląda bardzo marnie. Od lekarza dostała tylko witaminy. Co można Oprócz tych witamin robić ? Od tygodnia jest przeziębienia w zasadzie to tylko bolą ją zatoki i gardło, ale nie ma gorączki. Narzeczona lubi katować się dietami i ćwiczeniami.

Gość gość
Dodatkowa choroba może pogłębić anemię.

Gość gość
prosta sprawa mimo tego jak wygląda-po prostu niech się odrobaczy. nie zaszkodzi, a daję sobie rękę uciąć, że pomoże ;) poczytaj ;)

Gość gość
Na anemie buraki czerwone i natka pietruszki.

Gość gość
Alkohol nie pomoże. Gotuj jej zdrowe dania.

Gość gość
Ona buraki uwielbia jeść pod każdą postacią i zawsze je.

Ja od wielu lat nie jem mięsa, dlatego staram się z rozwagą wybierać produkty spożywcze aby nie nabawić się anemii. Dla pewności zażywam Chela-Ferr Bio-Complex. Jedna tabletka pokrywa 100% zapotrzebowania na żelazo oraz zawiera witaminy C, B6, B12, a co najważniejsze - ma bardzo dobrą przyswajalność.

Gość gośćKleo
Mojej najlepszej koleżance pomogło regularne branie żelaza (chela ferr bio complex - taka oto nazwę miało). Musiała oczywiście regularnie stosować, ale w efekcie wszystko się dobrze skończyło. Sama biorę teraz i również jestem zadowolona - ze względów na brak żelaza ;)

Gość gośćJustyna
Osobiście podczas swoich problemów postawiłam na dobrą suplementację. Brałam miesiąc z małym hakiem chelę ferr bio complex i dzięki niej udało mi się pozbyć anemii i wyregulowac poziom żelaza podczas ciąży :)

Gość gość
Piękna reklama firmy Olimp, ale... suplementy ze swej definicji nie mają działania leczniczego. Jeśli chce się uzyskać efekt leczniczy, należy przyjmować LEK, a nie suplementem diety. Najlepiej wybrać się do lekarza, a on przepisze jakiś preparat na receptę. Nie będę pisała nazw, żeby nie było reklamy. Podstawową różnicą pomiędzy lekiem a suplementem jest nadzór. Lek podlega instytucjom farmaceutycznym a suplement sanepidowi jak pożywienie. Lek, aby mógł być wprowadzony do obrotu, musi przejść wieloletnie i wieloetapowe badania na skuteczność i bezpieczeństwo stosowania. Od suplementu nie wymaga się żadnych tego typu badań. Wystarczy zgłosić, że się go wprowadza na rynek, zrobić dobrą reklamę i gotowe. A wracając do tematu anemii, to żelazo warto spożywać razem z witaminą C, która poprawia jego przyswajalność. Można też jeść bigos. To nie żart ;) W mięsie jest żelazo a w kapuście wit.C. I jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Tabletki/kapsulki z żelazem nie wolno popijać herbatą, bo jej napar zawiera składniki, które uniemożliwiają wchłonięcie się żelaza do organizmu. Nawet najlepsze wtedy nie zadziałają.

Gość gość
Ja tam stosowałam tą "rozsławianą chelę ferr bio complex" i po niecałym miesiącu moja Pani doktor powiedziała mi, że moje wyniki jeśli chodzi o żelazo poprawiły się. Moim zdaniem nie wszystkie suplementy są warte zakupu, ale w tym przypadku nie jest przecież źle!

Gość gość
Każdy lekarz wam powie że buraki i inne warzywa nie pomagają w anemii!! Każdy hematolog !! Żelazo z warzyw i roślin prawie w ogóle nie przyswaja się przez organizm ludzki. Najlepiej jeść mięso i to czerwone!! Ludzie poczytajcie trochę i ruszcie głową. Jedząc buraka nie wyleczycie się z anemii!!

Gość gośćHania
Żelaza żelazo i jeszcze raz dobrze przyswajalne żelazo. Jeśli chodzi o polskie produkty-bo te zawsze staram się kupować.. to polecam chelę ferr bio. Ogólnie ma bardzo dobrą przyswajalność i świetną cenę (jak za taki skuteczny supl). To powinno pomóc ;)

Gość gość
Powinna jesc szpinak, sałatę, buraki, mięso, watrobke, pic soki z marchwi

Gość gość
Polecam przetestowac spiruline , kupic dobra sproszkowana ekologiczna i zaczac od pol lyzeczki do naturalnego jogurtu , zwiekszac dawke powoli max dwie lyzeczki dziennie

Gość gość
Zawsze miałam słabe wyniki badań (na granicy anemii) ale jak zaszłam w ciążę i przestałam pić czarną herbatę i kawę, to od razu wyniki poprawiły mi się. Mimo że w ciąży zwykle anemia się pogłębia. Produkty zawierające żelazo ()jaja, mięso, rośliny)należy spożywać razem z produktami zawierając ymi wit. C. Dzięki temu żelazo lepiej się wchłania. Suplementy żelaza też warto przyjmować z wit. C.

Gość gość
Szkoda, że tak mało ludzi wie o pokrzywie i jej właściwościach. To cudowny lek na anemię i wiele innych dolegliwości. Proszę poczytać na ten temat w sieci, zakupić dobrej jakości pokrzywę w sklepie z ziołami lub zdrową żywnością i pić, pić, pić ile tylko się da. Jestem honorowym dawcą krwi i lekarz ze stacji krwiodawstwa zawsze to powtarza, a chyba wie, co mówi. Życzę dużo zdrowia :-)

Gość gość
Ja kupowałam sok ze świeżo wciśnięty buraków do tego chella. ....i pomoglo

Gość Milcio
Tak jak powyżej, preparat z syntetycznym żelazem niczego nie załatwi, szczególnie, jeśli się nie uważa na blokery : substancje blokujące przyswajanie żelaza. Jest ich dużo, to wspomniana herbata, kawa, ale też kwas fitynowy obecny w dużej ilości roślin... Warto o tym poczytać szerzej, blokery żelaza. W aptekach pojawiła się całkiem nowa formuła, tabliczki Milcio. To jedyny preparat złożony tylko z naturalnych składników, które chronią zawarte w nim żelazo przed blokerami.

Gość gość
Ja miałam anemię, całkiem niedawno u mnie lekarka stwierdziła, a mam 14 lat, kazała mi sobie kupić docofer, po którym naprawdę zaczęłam czuć się lepiej :)