Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość123456789

Jak to jest z obiadkami po 4 mscu? POMÓŻCIE!!

Polecane posty

Gość gość123456789

Witam was mamusie ! Mam pytania dotyczące rozszerzenia diety mojej córeczki, która 5 dni temu skończyła 4 miesiące.. i od dwóch dni dostaje troszke zmiksowanej marchewki < w słoiczku> .. gdy miala ponad 3 miesiace sporadycznie dostała ciutkie jabłuszka Na początku chce podawac jej zupki ze słoiczka bo boje sie eksperymentować. Napiszcie mi wg swojego doświadczenia jaki czas co podawać i co dokładnie podawać, ponieważ moja córcia jest wrażliwa i boje sie np. wprowadzić jej dyni z ziemniakiem, córcia w pierwszych 2.5 mies życia miała straszne kolki i boje się również podawać brokułu badz groszku, czy są to bezpieczne warzywa . Co jej podawać? prosze o pomoc.. Musze zacząć przezwyczjac ją do obiadków ponieważ ide do pacy z a 2 tyg a nie chce żeby cały czas była na modyfikowanym. Powiedzcie mi tylko co moge podać po marchewce z obiadków ? Czy ziemniak nie jest za ciężki? słyszałam, że brokuła jest lekkostrawna.. Co sądzicie o soczkach ? Dziś podałam mojej córci 3 łyżeczki soczku jabłkowego gerbera i oczywiście marchewke.. Ale zrobiła zieloną kupke i nie wiem po czym to..

Gość malinoowka
Ja powiem z perspektywy mamy ktora gotowala wszystko sama :) Jestem mama 11mies chlopca. Zaczelam tez zaraz po skonczeniu 4mcy wprowadzac jedzenie. Na poczatek poszla marchewka- poczekalam 2-3dni, alergii nie bylo, kupy normalne wiec pozniej byla juz marchewka z ziemniakiem. Znowu ta sama historia- jedzenie dawalam przez 2-3 dni, wszystko bylo ok. Pozniej marchewka+pietruszka+ziemniak. Generalnie jak chcialam wprowadzic jakies nowe warzywo to przewaznie na bazie 3 powyzszych zeby zupka byla tresciwsza (synek bardzo szybko polubil nowe jedzenie wiec taka zupka zastepowala mu porcje mm). Warzywa jakie wprowadzalam pozniej do moich mixow to: cukinia, brokul, zielony groszek, kalarepa, por, seler, kalafior, dynia. Musisz po prostu obserwowac dziecko zeby wiedziec w razie czego co zaszkodzilo/uczulilo. I pamietaj- gotowanie dla niemowlaka to nie fizyka jadrowa, wiec smialo do garnkow :) Mi poradzono zeby owoce dac troche pozniej i nie przyzwyczajac od razu do slodkich smakow wiec dalam ok 5mca jablko, brzoskwinie i banana. Ale mam tylko jedno dziecko i nie wiem czy to ma jakies pokrycie w rzeczywistosci ze jak dziecko sprobuje slodkiego to nie zechce jesc nic innego- z tym to trzeba pytac bardziej doswiadczonych mam.

Gość malinoowka
a co do sokow, to nie mam pojecia, bo moj nie chcial ich pic wcale. Z plynow akceptuje tylko wode i herbatke. A zielone kupy sa czasem po mm. My musielismy zmieniac dwa razy producenta i teraz jest ok.

Gość gość
do 6 miesiąca podawałam słoiczki. Zaczęłam zanim synek skończył 4 mce. Na początek poszła marchew, potem marchew z ziemniakiem, z dynią, brokuły itd. Po konsultacji z pediatrą mięso wprowadziłam o pół miesiąca szybciej a mm 2 o miesiąc szybciej. P.S. gdy dziecko zaczyna wcinać stałe pokarmy kupy potrafią być przeróżne - granica normalności jest w tym temacie rozległa ;)