Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy telewizja wspomaga rozwój mowy? Wasze obserwacje.

Polecane posty

Gość gość

Dużo złego się słyszy o tv. Ale ciekawa jestem czy widzicie jakieś pozytywy tv. Zauważyłyście, że dzieci szybciej się uczą mówić, znają prędzej kolory, figury itp?

Gość gość
Moje.dziecko tych rzeczy nauczyło się z książek. Teraz mając dwa lata zaczyna rozumieć bajki ale to tylko chwile.się skupia na bajce i dalej bawi.się sama.

Gość gość
Nie uważam że telewizja to samo zło. Wprawdzie my tv nie mamy, ale mały ogląda bajki na komputerze. Rozwój mowy- fakt, ale zauważyłam to w późniejszym wieku. Teraz bardzo interesuje się zwierzętami, nieraz zamiast bajki na dobranoc ogląda programy przyrodnicze, filmy popularnonaukowe, widzę że momentalnie łapie z nich nowe słownictwo, nie tylko mechanicznie powtarza ale też rozumie co mówi (mały ma cztery lata). Z filmów i bajek czerpie mnóstwo inspiracji do zabawy, ogląda film o kotach i potem robimy mu przebranie kota, on rysuje mi wąsy a ja mu robię opaskę z kocimi uszami, widzi niedźwiedzia polarnego i buduje go z klocków wybierając te białe, ogląda bajkę w której jest rejs statkiem i za chwilę siedzi w wiadrze na pranie i udaje marynarza... Grunt żeby po pierwsze- zapewnić dziecku dość rozrywek żeby to oglądanie bajek nie było tą najbardziej atrakcyjną i ulubioną, po drugie- dobrze kontrolować to co dziecko ogląda, wybierać programy edukacyjne i mądre bajki bez agresji, a później- również mądre filmy dokumentalne. Zabieram małego do muzeów, do ZOO, widział na żywo różne zwierzęta, skamieliny, zabytki, ogląda historię na żywo na zjazdach rycerskich, czytamy mu i bajeczki dla dzieci i dziecięcą encyklopedię, a bajki i filmy są uzupełnieniem tego wszystkiego a nie zapchaj dziurą jak nie wiadomo co z dzieckiem zrobić.

Gość gość
Mój synek 21 miesięcy często ogląda baby first. Często tzn. codziennie przez 30-40 min (tam zasadniczo w kółko leci to samo). Interesuje się. Jest liczenie, kolory, muzyka, zabawa w akuku - wg mnie nic szkodliwego. Syn nie uczęszcza do żłobka, musimy we własnym zakresie go stymulować, zajmować. Często ten czas przed tv to też możliwość dla mnie, by coś w domu nadrobić.

Gość gość
Dodam jeszcze, że syn nie mówi, tzn. mało i po swojemu. Nic a nic mnie to na tym etapie nie martwi, bo "wszystko" rozumie.

Gość gość
Nie ukrywam że wykorzystuję też bajki i programy edukacyjne w uczeniu dziecka angielskiego. Kiedy próbowałam samodzielnie szybko wychodziły moje braki w słownictwie, akcent też nie jest taki jak powinien być. Synek jest w przedszkolu anglojęzycznym, potrafię poddać mu nowe słówka czy proste wyrażenia, ale i tak wszelkie bajki dają dużo więcej niż to co ja robię. Mąż robi ile morze ale bywa że tygodniami go nie ma. A kiedy mały ogląda proste bajki i programy łapie momentalnie kształty, kolory itd. po angielsku. Po polsku byłam w stanie samodzielnie go uczyć, mówię świetnie po polsku, mały też mówi coraz piękniejszą polszczyzną, ale nie czuję się na tyle pewnie w obcym języku żeby robić za eksperta.

Gość gość
tfu, mąż robi ile może, oczywiście, już byłam myślami gdzie indziej :D

Gość gość
Telewizor działa jak wahadełko na małe dziecko. Usypia część mózgu, rozleniwia. Inaczej jest jak dziecko słucha bajki, mózg pracuje na najwyższych obrotach, ur******* się wyobraźnia, dziecko o wiele więcej zapamiętuje, szybko poszerza słownictwo.