Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Spis potrzebnych ubrań na pierwszy rok życia dziecka. Pomóżcie, bo nie wiem :(

Polecane posty

Gość gość

W jakim rozmiarze, ile i co. Bo to moje pierwsze dziecko, jestem młoda i zielona w temacie ;( Nie mam mamy, którą mogłabym o to zapytać ani koleżanek-matek. Najlepiej napiszcie co potrzebne i w jakiej ilości, rozmiarze.Nie mam zbyt dużo pieniędzy, więc wolałabym wykupić na razie konieczne minimum. Bardzo dziękuje Wam z góry dziewczyny za pomoc, bo martwię się, że czegoś ważnego nie kupię

Gość gość
Ale po co Ci od razu ubrania na cały rok? Zwariowałaś? Kup na pierwsze miesiące i sukcesywnie dokupuj.

Gość gość
ja dostalam wyprawke po kuzynce ciuchy od 0-7 do wyboru do koloru :classic_cool:

Gość gość
Dobrze, w takim razie co na pierwsze miesiące? Rodzę pod koniec marca...

Gość serioserioserio serio
Jeśli jesteście z ojcem dziecka dość niscy - rozmiar 56, jeśli wysocy - 62.

Gość gość
Nie kupuj za dużo na 56 bo może szybko wyrosnąć. Moje dziecko urodziło się w czerwcu. Miałam kilka sztuk śpiochów i pajaców , ale kompletnie się nie sprawdziło u nas ( u Ciebie może być odwrotnie). Ja bym kupiła 3 sztuki śpiochów, dwa pajace , po 4-5 sztuk body z długim i krótkim rękawem, 2-3 spodenki typu półśpiochy. Do tego ze dwie bluzy lub sweterki na wyjście, jedne mięciutkie "jeansy". No i powinnaś mieć kilka sztuk bawełnianych czapek w marcu i na poczatku kwietnia może być jeszcze dość chłodno. I cienki śpiworek na spacery. Tak bym kupowała, gdybym urodziła w marcu. Ja oczywiście kupowałam pierdylion sukienek , sweterków , które dziecko miało raz na sobie :/. Stawiaj na wygodę.

Gość gość
A co z pieluchami?

Gość gość
A jakie chcesz używać ? I jak duże będzie dziecko ? Jeżeli jednorazówki to kup na początek tylko paczkę jedynek, bo może zaraz będziesz musiała przejść na dwójki.

Gość gość
Ja uważam że po 7 całościowych zmian ubrań w jednym rozmiarze- czyli 62 74 80. 56 ze 3 zestawy Czyli całościowe ubranie to np.: body+pajac body+półśpiochy+bluzka body + spodenki+skarpetki+bluzka itp. Do tego 2 kombinezony ( jeden cieńszy drugi grubszy. W marcu grubszy kwiecień cieńszy. niedrapki jedne (można nakładac małe skarpetki(moja córka strasznie się drapała) czapka 1 gruba,1cienka Z tymi kompletami ubran to jest tak że jak zamierzasz prac raz na 3 dni to ci starczy może-moja córka nie brudziła prawie wcale za to syn szwagierki non stop ulewał. niektóre dzieci takie kupki robią ze bokami wypływa:P.Licz tak że jednego dnia dziecko 1-2 miesięczne może 2-3 zestawy nawet zalac, zazygac, zakupkac przesikac itp. ja miałam więcej ubranek niż napisałam i mogłam prac 1 raz w tygodniu

Gość gość
to ja z 14.12 moja córka urodzila się 3650 i 56 cm tydzień przed terminem , zużyłam 3 opakowania pampersów (takich sporych paczek po 70pare sztuk) z tym ze mała była na piersi i co karmienie to kupa czyli 7 razy w dzień około i ze 3 w nocy wiec szło ponad 10 sztuk dziennie. Pamietam ze rozmiar 1 pieluch nosiła 3 tygodnie.-to były białe pampersy premium care, zielone active baby sa mniejsze

Gość rzuc wapno na druty
wyluzuj nie wiadomo czy zywe urodzisz sorry mala ale jak sie nie wie co bedzie jutro to dobrze jest zamiast spisow po prostu robic na drutach

Gość gość
Ja na pierwsze pol roku moich corek nie kupowalam zadnych dzinsow. Sane spiochu, pajacyki, polspiochy (spodnie ze stopkami). oczywiscie body. Na poczatek polecam ci body firmy mea. Sa zapinane od gory do dolu i przy pierwszym dziecku byly bardzo wygodne. Mozna zamowic w necie, po ok. 10 zl sztuka. Na lato dla dziewczynki bardzo fajne sa body ze spodniczka, firma Bawena. Na chlodniejsze dni mozna do tego body zalozyc legginsy, czy dresik i tez wygląda slodko. Jesli rodzisz w marcu, to przyda ci sie zimowy kombinezon (w hipermarketach kupisz nawet za 50 zl). Kup taki z dwoma suwakami od gory do dolu i miejsvem na pasu do fotelika samochodowego (nie jestem pewna, czy wszystkie kombinezony maja taki). wiele rzeczy mozna kupic teraz na przecenach np. W H&M, C&A, nawet zamowic u nich on-line. Pamietaj tez o czapce zimowej, o skarpetkach z delikatnym sciagaczem. Warto miec tez kilka kocykow dzieciecych, malych czyduzych do przykrywania, na spacer, do lezenia na brzyszku, do lekarza. I troche pieluszek tetrowych na wypadek ulewania, czy do podkladania pod glowke na przewijaku. Na wiosne uzywalam cienszego kombinezonu polarowego, z kapturem. Sprawdze jakiej firmy i napisze pozniej. Na pewno nie ma sensu kupowac na caly rok,bo nie wiadomo w jakim tempie bedzie rosl twoj maluszek. A w czerwcu juz sa letnie przeceny :-D

Gość gość
Nie wszyscy lubią ubierać swoje dzieci wszędzie w bieliznę. My takie rzeczy zakładaliśmy tylko na noc i po domu.

Gość gość
Moja drobna rada. Pamiętam co mnie wkurzało po porodzie body wkładane przez główkę szczególnie że maluch sie rodzi taka drobina że człowiek się boi na początku cokolwiek z nim robić. Zła byłam na siebie że kupiłam coś takiego. Także body dla noworodka najlepiej rozpinane z przodu

Gość gość
7 body z dlugim, 3 z krotkim, 5 pajacow, polspioszki. Od razu rozmiar 62. Jak chcesz zaoszczedzic na allegro kup cala wyprawke uzywana za 100 zl tylko pilnuj zeby na odpowiednia pore roku bylo.

Gość gość
ja polecam body ale zapinane z przodu,ja kupilam takie h&m, najlepsze sa spiochy bo nie trzeba zakladac przez glowe,dzieci tego nie lubia a do tego sa bardzo delikatne. a i dostalam tez jakies sukienki,dzinsy,sztruksy, tylko to lezalo, dobpiero jak moja corka zaczela siedziec to zakladalam jej sukienki a tak to bylo to bez sensu bo lezala i sukienka sie do gory zadzierqala, sweterki itp tez odpadaja.