Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość siri412

Wegetariańskie dania

Polecane posty

Gość siri412

W przyszłym tygodniu będę miała przez kilka dni gości wege i chciałabym ich fajnie przyjąć. Jakieś porady? Czym najlepiej ich karmić, żeby czuli się fajnie ugoszczeni?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość magnolia213456
Zależy o co ci dokładnie chodzi :) polecam stronę zwegowani.pl :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klarka546
To zależy. Szukam czegoś obiadowego czy czegoś innego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klarka546
*szukasz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siri412
Wszystkiego, tzn. śniadań, obiadów i kolacji :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cavlm
Przede wszystkim warzywa, owoce, kiełki. Na śniadania i kolacje możesz przygotować rozmaite pasty, np. słonecznikową, hummus, pasty z fasoli lub soczewicy. Pasty możesz przygotować wcześniej i je po prostu pomrozić (ja tak robię, bo nie chce mi się paprać codziennie). Możesz też rozejrzeć się za gotowcami, tzn. parówkami i wędlinami sojowymi, kiełbasami pszenicznymi itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siri412
Gdzie znajdę takie gotowce?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cavlm
W każdym markecie znajdziesz Polsoję (parówki, wędliny, pasty i pasztety sojowe), z kolei kiełbasy pszeniczne, np. czeskie Salve znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siri412
A coś oprócz portalu zwegowani? Jakieś przepisy, np. na pasty, o których mówiłaś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klarka546
Polecam genialny blog kulinarny jadlonomia i foodpornveganstyle. Oba są znakomite i znajdziesz tam sporo przepisów wegańskich na każdą okazję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cavlm
oj tak. znam i również polecam. Zresztą, dziewczyna z jadlonomii wydała ostatnio książkę - znakomita :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siri412
Chętnie zajrzę. Dziękuję :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klarka542
proszę :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cavlm
polecam się :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siri412
a tak z innej beczki: kiedy przestaliście jeść mięso i czy było to dla Was trudne?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klarka546
Mięso przestałam jeść 20 lat temu. I nie, to nie było trudne. Moim zdaniem to tylko kwestia decyzji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cavlm
5 lat. Dla mnie to rzec zywiście było trochę problematyczne, tzn. nie miałam pojęcia o kuchni, gotowaniu i o tym, na co powinnam zwracać uwagę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
przestałam jeść mięso po maturze. obudziłam sie pewnego dnia i pomyślałam 'dość tego'. i jakoś to leci :) polecam ci na śniadanie pasty. fajna jest z jajka, selera naciowego, curry, majonezu i kminku w proszku. dobrze jest białko pokroić w większe kawałki, a żółtka pokruszyć na drobno. albo z fasoli czerwonej (np takiej ze słoika), ostrej musztardy, dowolnych ziół za którymi przepadasz. najprostsza - groch i pieprz. do past możesz zaproponować wędlinę wegańską (chociaz ja np nie jem takich rzeczy), sery żółte (mlekovita produkuje wegetariańskie). dużo pokrojonych warzyw na półmisku - papryki, pomidory, kiełki, ogórki, rzodkiewka. na obiad zupka wegetariańska - naprawdę dowolna, ale kremy wygladają elegancko. ja lubię rosół wegetariański, chociaż nie ma zbyt wielkiej wartości odżywczej. na obiad - możesz spróbować przygotować pasztet wegetariański np z soczewicy, następnie podać go w plastrach na ciepło z bukietem surówek/sałatką i np makaronem ryżowym czy kuskusem. kolacja podobnie do śniadania albo na ciepło - placki warzywne z sosem (marchewkowe, z cukinii albo smażone plasterki bakłażana z pomidorem, pieprzem i posypane serem żółtym) albo prosty makaron np smażone pieczarki w plasterkach, pomidory na czastki, mozzarella (tylko wegetariańska! jak się nie uda znaleźć to rozpuść serki topione np hochland), dużo skórki cytrynowej świeżej i świeżego tymianku, trochę pieprzu. makaron np kokardki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siri412
o chryste! Dzięki bardzo za wyczerpującą odpowiedź i inspiracje! :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klarka546
Możesz też spróbować ułożyc menu wegańskie. imho bedzie najbezpieczniejsze. No chyba, że masz pewność, że goście nie są weganami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Uwielbiam soczewice, brzmi paskudnie z nazwy ale smakuje super ;) gotujesz po prostu w bulionie warzywnym i z przyprawami (np papryka, chili czy cokolwiek chcesz), ja podaje ze smazonymi pieczarkami i cebula, czy czymkolwiek mam pod reka, i ryzem. Sprawdz opakowanie, niektore typy soczewicy gotuje sie w 20 min, a niektore trzeba moczyc przez pare godzin. Mozesz tez podac ja z grilowanym serem, ale upewnij sie, ze jest wege bo w wielu sa zwierzece enzymy trawienne, ktore utwardzaja ser, np parmezan i wiekszosc serow plesniowych :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klarka546
uwielbiam soczewicę, właściwie każdą. Polecam zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami (świeżymy i suszonymi), z czosnkiem, chili i zieloną cebulką :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cavlm
czarna soczewica znakomicie sprawdza się w sałatkach, np. z brązowym ryżem albo z jarmużem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klarka546
a zielona nadaje się do robienia pasztetów i jako farsz, np. do pierogów, gołąbków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spaghetti z dyni
Sos do spaghetti: dynie obierasz ze skory, usuwasz pestki, kroisz w duze kawaly i pieczesz w temp. 180 stopni az bedzie miekka. Upieczona zmiksuj blenderem i dodaj pokrojony w kostke miekki kozi ser (moze byc jakis inny miekki slony ser) dodajesz trzy zabki czosnku wycisnietego przez praske, szczypte chilli i odrobine pieprzu, przyozdabiasz wszystko swieza bazylia i podajesz z makaronem spaghetti

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
co to jest ta soczewica?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siri412
a można jeszcze dostać dynię?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oleksy3s
Uważajcie teraz na serki hochland, bo jak napisali na gowork.pl/opinie_czytaj,882234 zmieniaja recepturę i beda nowe opakowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gaśka
skorzystaj z jakiegoś bloga, przecież teraz tego pełno np. aleznaturalnie.pl, puszka.pl itp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×